Güney Marmara Bölgesinde tek demiryolu bağlantısı olan liman olma özelliği ile lojistik açıdan büyük öneme sahip olan Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürü Özgür Durmaçalış, liman hakkında önemli bilgiler verdi ve gelecek 3 yıl içinde yapacakları yatırımlar hakkında bilgiler verdi Çelebi Ortak Girişim grubu, Özelleştirme İdaresi tarafından, 2008 yılında Açılan Bandırma Limanı İhalesini 175 milyon 500 bin dolar ile kazanarak 36 yıl işletme hakkına sahip olmuştu. Liman demiryolu, karayolu ve hava yolu ulaşımında bir kesişme noktası olarak bulunuyor ve coğrafi konumu ile stratejik bir öneme sahip. Rıhtımlara kadar uzanan demir yolu bağlantısı ile limana kolay ve ekonomik ulaşım imkanı sağlayan liman, Güney Marmara Bölgesi'nde demiryolu bağlantısı olan tek liman olma özelliği ile göze çarpıyor.

Tüm bunların yanında Çelebi Bandırma Limanı, 2 bin 973 metre rıhtım uzunluğuna ve toplam 268 bin 348 metrekare alana sahip ve bu özelliği ile yük grupları için oluşturulan özel terminallerinde hizmet vererek operasyonel verimliliğini arttırıyor. Tek demiryolu bağlantılı liman Çelebi Bandırma Limanı Güney Marmara Bölgesinde tek demiryolu bağlantısı olan liman olma özelliği ile lojistik fark yaratıyor diyen Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürü Özgür Durmaçalış, 'Limanın Rıhtımlara kadar uzanan ulusal demiryolu hattı ile lojistik üstünlüğü bulunuyor. Demiryolu bağlantısı sayesinde ağın içerinde yer alan Balıkesir, Afyon, Ankara, Kütahya, Eskişehir ve Bilecik gibi illere kadar uzanan geniş hinterlandı ile Bandırma Limanı özellikle maden grubu müşterilerine maksimum fayda yaratarak kara navlunlarında ekonomik avantaj sağlıyor.

Yeni çıkarılan demiryolu kanunu ve özel sektörün katkısı ile yaratılan faydanın artacağını ve katma değerin büyüyeceğini öngörüyoruz. Tüm ekipman ve teknoloji yatırımlarımızı da bu paralelde sürdürüyoruz' diye konuştu. BALO'da kritik öneme sahip Özgür Durmaçalış, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) projesinde kritik öneme sahip olan Bandırma Limanı'nın projede üstleneceği rol ile ilgili şu bilgileri verdi: '2013 yılı son çeyreğinde başlanacak BALO projesi için limanımız stratejik öneme sahip. Çünkü liman, projenin Anadolu'daki çıkış noktası konumunda. Anadolu'dan çıkan konteynerlerin konsolide olacağı yer limanımız olacak. Balo Projesi, ihracatçıların kapılarından konteynerlerle alınacak yükler, demiryolu ile Bandırma'daki konsolidasyon merkezine ulaştırılarak, Avrupa'daki varış noktalarına göre tasnif edilecek. Daha sonra yükler, demiryolu aracılığıyla Bandırma Limanı'na getirilerek, tren ferisi ile Tekirdağ üzerinden, Avrupa'ya ulaştırılacak.

BALO sisteminde, dönüş yükleri, yurt dışındaki göndericilerden toplanarak, Yurt Dışı Lojistik Merkezleri'nde konsolide edilip, oluşturulacak blok trenler aracılığıyla Türkiye'ye getirilecek. Bu yükler, Bandırma Konsolidasyon Merkezi'nde tasnif edilerek, Anadolu'daki çeşitli varış noktalarında bulunan alıcılara teslim edilecek.' Dökme yük grubunda pazar lideri Dökme yük grubunda pazar lideri olarak hizmet veren Bandırma Limanı, yapmış olduğu yatırımlar sonucunda kapasitesini arttırmaya devam ediyor. Maden ve hububat yükleri başta olmak üzere konteyner ve proje yükü elleçlemelerinde pazardaki gücünü elinde tutuyor. Mevcut alt ve üst yapı yatırımları sonucunda Çelebi Bandırma Limanı 220 bin TEU/Yıl konteyner, 8 m ton/yıl dökme/genel yük ve 500.000 araç/yıl kapasiteye ulaşmış durumda. II. Faz yatırımlar sonrasında 350 bin TEU/Yıl konteyner, 11 milyon ton/yıl dökme/genel kargo ve 750 bin araç/yıl kapasiteye ulaşması planlanıyor. 20 milyon dolarlık inşaat yatırımı Önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi planladıkları projeler ve yeniliklerden bahseden Durmaçalış, 'Yatırımlarımıza ağırlıklı olarak konteyner operasyonlarını güçlendirmek için başladık.

Limanın toplam 850 metre uzunluk ve 52 bin metrekare alanına sahip konteyner terminalinde derinliği 14,5 metreye yükseltebilmek için bir simülasyon çalışması yaptık. Yakın gelecekte bu projenin etüt çalışmalarının tamamlanmasının ardından hayata geçirilmesi planlandı. Bu anlamda 2012 yılında yaklaşık 20 milyon dolarlık inşaat yatırımı yapıldı' şeklinde konuştu. Yatırımlar devam edecek Gelecek 3 yıl içinde liman için yapılacak yatırımları da anlatan Durmaçalış, 'Sıvı yük terminali için 15 milyon dolar yatırım öngörüsüne sahibiz. Bu yatırım iki fazdan oluşacak. İlk fazda 40 bin metreküp ve ikinci fazda 60 bin metreküplük tank terminali inşa edeceğiz. Boru hattı vasıtası ile toplam 100 bin metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. RO-RO trafiğinde 500 bin araç/yıl kapasiteye sahibiz. RO-RO terminalinde 38 bin metrekarelik deniz dolgusu yapılarak bu yatırımlar sayesinde RO-RO trafiğinde 220 metre uzunluğunda otomobil, kamyon ve yolcu taşıyabilen ropax tipi gemilerin limana yanaşabilmesini sağlamayı hedefliyoruz.

Liman trafiğinin yaratacağı olası darboğazların minimize edilmesi ve operasyonel hızda yavaşlama olmaması için tek giriş-çıkış olan liman ana kapısının çift giriş-çıkışa çekilerek genişletilmesi hedeflerimiz arasında, bu yatırımların maliyetinin ise yaklaşık 30 milyon dolar olacağını öngörüyoruz. Dökme yük terminaline 50 bin tonluk silo yerleştirilerek otomatik (pnömatik) sistemler aracılığı ile operasyonları yapacağız. Çevrelediği alanın derinliğinin 12 metreye yükseltilmesi de 10 milyon dolarlık bütçe ile yatırım planlarımız arasında bulunuyor. Tüm bunların yanında yolcu ve ticari araçların bekleme yapabileceği bir terminal inşa etmek de yine orta vade liman yatırım planlarımız arasında yerini alıyor' ifadesinde bulundu.

'Ne kadar yakınsanız o kadar iyi'

Limancılık sektöründe oluşan rekabet konusunda da görüşlerini bildiren Durmaçalış, 'Günümüzde ölçek ekonomisini kullanabilmek ve maliyetleri düşürmek için konteyner gemi ebatları her geçen gün büyüyor, gelecekte çok daha belirgin bir trend haline gelecek duruma cevap verebilmek için liman olarak şimdiden teknik ve fiziki donanımı arttırma çalışmalarına başladık. Limancılık sektöründe rekabetin en önemli parametresi coğrafi olarak yakın bulunduğunuz sanayi yerleri olup, ne kadar yakınsanız o kadar avantajlı konumda bulunuyorsunuz. Müşterinin gözünde alternatifseniz o zaman rekabet avantajınız yükseliyor. Dolayısıyla parametrelerden birincisi mesafe ikinci alt yapı , sonuçta hizmeti alanlar toplam maliyeti göz önüne alıyorlar ancak hızda oldukça önemli bir faktör , gemilerin limanda kalış süreleri maliyetleri büyütüyor bu sebeple limanlar en iyi, en hızlı ve en uygun hizmeti vermeyi amaçlıyor' şeklide konuştu.

CENGİZ TEPEBAŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim