Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Başkanı Semih Dinçel, İMEAK DTO Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda “Gemi ve Navlun Piyasaları” isimli sunum yaptı. Sunumunda dökme yük gemilerde yükselme olduğunu belirten Dinçel, “Capesize gemiler, yükselen demir-çelik fiyatlarının getirdiği üretimi arttırma iştahıyla geriye dönüş yaşadı. Panamax gemiler tekrar belli bir seviyeye geldi. Supramax ve Handymax gemiler ise güzel bir düzeltme yapıyor. Yani kendi içlerinde düzeltmelerini yaptılar, yapmaya devam ediyor” dedi.

 

‘Mart ve nisan ile olması gereken rakamlara ulaştık’

 

Covid-19 pandemisinin etkisini gösterdiği 2020’nin ilk 6 ayında dünyada yaşanan panik kapanmalarıyla beraber rakamların tek haneye indiğine işaret eden Dinçel, 170 bin tondan 35 bin tona kadar bütün gemilerin aynı küçük kazançlarla süreci geçirdiğini ikinci 6 aydaki açılamaların ilk üç ayında bir yükselme yaşandığını belirterek, “Mart ve nisanla beraber olması gereken dolgun rakamlara geldik. Capesize’da 45 bin dolar, Panamaxlar 25 bin dolar, Supramaxlar 21 bin Handymaxlar ise19 bin dolarlara ulaştı” diye konuştu.

 

Scrubber donanımlı ve donanımsız gemi kira farkı daha da açılabilir

 

Yakıt fiyatlarının yükselmesiyle scrubber taktırmış armatörlerin yüksek sülfürlü ful-oil ile düşük sülfürlü gas-oil arasındaki farkın 150 dolar seviyelerine çıktığını belirten Dinçel, şöyle devam etti; “Bu fark yakıt fiyatlarındaki yükselişle scrubber donanımlı ve donanımsız gemiler arasındaki günlük gemi kira rakamlarını daha da açabilir.”

 

Baltık Kuru Yük İndeksi 3266’ya geldi

 

Baltık Kuru Yük İndeksi’ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Dinçel, şunları söyledi; “5 Mayıs itibariyle Baltık Kuru Yük İndeksi 3.266’ya geldi. Capesize indeksi de 5.400’e geldi. 7 günlük ortalaması 4.600, 15 günlük ortalaması 4.000. Yani tabiri caizse Capesize sert yükseliyor. Bu da yakın bir dönemde kendi düzeltmesini getirmelidir. Panamaxlarda daha sakin olmakla birlikte kazanç düzeltmelerini tamamladı. Supramax ve Handsuez’larda da yön yukarı doğru. Baltık Kuru Yük İndeksinde ise 15 günlük ortalaması 2.670, 7 günlük ortalaması 2.951, dün itibariyle 3.266, hep yukarı.”

Tamer Kıran Karadağ'da resmi ziyaretlerde bulundu Tamer Kıran Karadağ'da resmi ziyaretlerde bulundu

 

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi