Geçtiğimiz günlerde 7deniz.net haber sitesinde Tekirdağ limanında gemilerin artık beklemeyeceği ve binlerce doların artık yabancı armatöre gitmeyeceği konusunda bir haber yayınlanmıştı. Öncelikle alınan karar için hem denizcilik sektöründe çalışan biri olarak hem de vatandaş olarak kararın alınmasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Bahse konu durum için Efe Denizcilik ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi olarak gerek Cumhurbaşkanlığı’na gerekse Tarım ve Orman Bakanlığı’na birçok başvurularımız oldu.

 

Gemiler uzun süre bekliyor

 

Bugün ülkemize hububat getiren gemilerin hepsinde ciddi beklemeler olmaktadır. Bu beklemelerin maliyetini maalesef bizler ödemekteyiz ve binlerce değil milyon dolarlar yabancı armatöre gitmektedir. Tabi bu beklemeleri dikkate alan gerek kiracı gerekse armatörler, Türkiye varışlı yüklerinin navlunlarını yükseltmekte ve bu vesile ile alınan ürünlerin maliyeti yükselerek yine ülkemize ciddi kayıplar vermektedir.

Gerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gerekse Ticaret Bakanlığı’nın bu duruma ivedi bir şekilde kolaylık sağlanması için adım atması gerekmektedir.

10 Kg numune için…

Kızıldeniz'deki gerilim taşıma maliyetlerini 3 katına çıkardı Kızıldeniz'deki gerilim taşıma maliyetlerini 3 katına çıkardı

 

Samsun, İzmit veya başka bir limanda numune alınması için demirde gemiye çıkılması gibi bir prosedür uygulanırken, Mersin Limanı’nda numune alımı için geminin yanaştırılması istenmektedir. Geminin sadece 10 Kg. bir numune için yanaştırılmasının gerek armatöre ve kiracıya maliyetini gerekse ülke kaynaklarının ve imkanlarının boş yere kullanılmasını uzun uzun anlatmayacağım. Aynı ülke limanında farklı farklı uygulamalar mevcut hem de aynı numune alımı için. Bu duruma yetkililerin dur demesi elzemdir.

 

Denizcilik global bir iştir

 

Denizciliği global düşünmek gerekir. Dolayısı ile ülkemizde denizcilik alanında beyaz masa gibi bir masanın kurulması dilek, temenni ve şikayetlerin değerlendirilip zaman kaybetmeden gerekli düzenlenmelerin ivedilikle yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde uyanışımız binlerce, milyonlarca doların kaybından sonra olacaktır. Bunun sonuçlarında; yediğimiz ekmeğin, tarıma alınan gübrenin veya hayvancılık için alınan yemin maliyetinin artmasından öte bir durum olmayacaktır. 

Denizcilik sektöründe uzun süredir çalışan biri olarak bahse konu uygulama dünyada sadece iki ülkede yapılmaktadır. Denizcilik alanında hep ileriyi hedefleyen bir ülke olarak, bu durum ciddi bir açık kapımızdır. Düşünün giden milyonlar ülkemizde kalsa neler yapılmaz, hangi yaralar sarılmaz? 10 Kg. numune için yapılan onca bürokrasiye, liman ayarlamasına, rıhtım işgaline gerek var mı sizce?

 

Umarız en kısa sürede eksiklikler saptanır, açık kapılarımız kapanır, öneri, şikayetler dikkate alınır ve diğer limanlarda kaybolan milli servet önlenir.

Saygılarımla.

 

Kaptan Harun AKBAŞ

EFE Chartering / Operasyon Müdürü

Editör: Haber Merkezi