Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 1-3 Temmuz tarihlerinde düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi, alanında en yetkin isimlerin katıldığı bir dizi panel ve sunumlarla gerçekleşti. Zirvenin 2’nci gününde DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Başkanı Şadan Kaptanoğlu, “Denizciliğin Ekolojik Dönüşümü” isimli oturuma konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında denizlerdeki kirliliğe ve gezegenimizin karşı karşıya kaldığı tehlikelere ilişkin değerlendirme yapan Şadan Kaptanoğlu, denizcilerin hem kişi olarak hem de sektör olarak çevre konusunda karaya oranla biraz daha hassasiyet gösterdiğini ve karada da kirliliğin önüne geçilebilmesi için aynı çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı. Deniz ve çevre kirliliğinin ülkelerin gündeminde olması gerektiğinin altını çizen Kaptanoğlu, “Denizciler bunu tek başına yapamaz. Hep beraber bunu yapmak zorundayız. 2050 senesi geldiği zaman bekli de bir çözüm olmayacak” dedi.

 

 

Sürdürülebilirliği ön plana almalıyız

 

Sürdürülebilirliğin bir yaşam felsefesi ve bir devlet politikası olması gerektiğinin altını çizen Kaptanoğlu, “Burada en önemli şey aslında bizim kavramsal değişime geçebilmemiz. Yani kafamızı, zihniyetimizi değiştirmemiz. Örneğin, Ulaştırma Bakanlığı öncülüğünde denizcilikte başlamış bir Yeşil Liman Sertifika programımız var. Gurur duyuyoruz. Çünkü bu zihniyet değişiminin arkasında durmak anlamına geliyor. Dolayısıyla bizim gemi inşa etmede, yol yapmada, apartman inşa etmede sürdürülebilirliği düşünmemiz gerekiyor. Ben zarar veriyor muyum diye sormak gerek. Şu anda öyle bir kültür var ki yap - kullan – at. Buna karşı adımlar atmamız gerek. Bizim her şeyimizi artık düşünmemiz ve sürdürülebilirliği ön plana almamız gerekiyor. Almazsak ne olur. Almazsak yaşayamayız. Önce doğa yok olur… Bizler yok oluruz. Çocuklarımız, geleceğimiz yok olur. Belki biz bu dünyayı kirletmiş ilk nesil değiliz. Ama bu dünyayı kurtaracak son nesil olabiliriz. Ve bunun da büyük sorumluluğu var” diye konuştu.

 

 

‘Bencilliğin ve o dünyayı yenen insan egosunun sonuna geldik’

 

Dünya çapında her yıl bir Çin büyüklüğünde gıdanın çöpe gittiğini aktaran Kaptanoğlu, şöyle devam etti: “Tek tek hepimiz sorumluyuz. Kaynak olarak bakarsak dünyanın bütün kaynaklarından yarısından fazlasını bir senede tüketiyoruz. Ve buna ihtiyacımız olmamasına rağmen bunu tüketiyoruz. 2030’a kadar böyle gidersek bize 2 tane dünya lazım. Ama bizim başka dünyamız yok. Dünya çok güzel bir yer. Bizim evimiz. Burayı hep beraber çalışıp koruyabilecekken koruyamıyoruz. Bencilliğin ve o dünyayı yenen insan egosunun da artık sonuna geldik… Bu dönüşümü çok yakından takip edip, ciddiye alıp, kendi hayatlarımızda, şirketlerimizde, gemilerimizde, limanlarımızda, marinalarımızda, her yerde uygulamak zorundayız.”

 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Bakü 2024 Shipping Dinner Türk denizcilerini ağırlamaya hazır Bakü 2024 Shipping Dinner Türk denizcilerini ağırlamaya hazır

Editör: Haber Merkezi