Ditaş Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği Genel Müdürü Hakan Karaca ile yaptığımız söyleşimizde Koç Holding bünyesinde yer alan Ditaş’ın faaliyet alanlarını, sunduğu hizmetleri, geleceğe yönelik hedeflerini, ilke ve öncelikleri de dahil olmak üzere pek çok konuyu masaya yatırdık. “Ditaş olarak önceliğimiz güvenilir, emniyetli, çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve kaliteli hizmet vermektir. Bunun yanında denizciliğin gelişimi için Türkiye’de birçok öncü uygulamayı gerçekleştirmekteyiz. Örneğin; geçtiğimiz yıl kadın gelişim programımız kapsamında başlattığımız ‘Kadın Denizciler Bursu’ ile üniversitelerin denizcilik fakültesinde okuyan kız öğrencilerimize burs imkanı sağlıyoruz. Gemilerimizde kadın denizci stajyerlerimize yer veriyoruz ve ilk kez gemilerimizde iki kadın zabit almış olmamız bizim için öncelikli ve gurur verici projelerimizdendir” diyen Karaca, çok yakında Ditaş filosunda kadın kaptan ve başmühendisleri göreceğimizi açıklıyor.Sohbetimize Ditaş Denizcilik’in faaliyet alanlarını konuşarak başlayalım mı?

Öncelikle belirtmek isterim ki, 6 Şubat 2023’te yaşadığımız, ülkemiz tarihinin en büyük doğal afetlerinden biri olan ve 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ülkemize başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Ditaş Denizcilik olarak Koç Holding Kriz Koordinasyon Merkezi’nin koordinasyonuyla depremden etkilenen illerimize acil ihtiyaç malzemelerini ulaştırırken, gönüllü çalışma arkadaşlarımızla da sahadaki arama kurtarma çalışmalarına destek verdik.  Bölgeye yardımlarımızı ilettik ve iletmeye devam ediyoruz. Afetten etkilenen çocuklarımız için, Ditaş olarak Adana ve Mersin’deki çocuk bakım evlerinin talep edilen yatak/baza ve çeşitli beyaz eşya ihtiyaçlarını karşıladık.Sorunuza gelince, Ditaş Denizcilik olarak armatörlük-gemi işletmeciliği, brokerlik, acentecilik, terminal vetting ve loading master olmak üzere yedi farklı hizmetimiz bulunmaktadır. Bunları kısaca açmak isterim:

Armatörlük–Gemi İşletmeciliği; Ditaş Denizcilik olarak 14 adet farklı boyutta tanker ve toplam 548 bin DWT kapasitesi ile Türk Bayraklı en güçlü tanker filolarından birine sahibiz. Filomuzda bulunan iki adet modern/scrubber’li suezmax tipi tanker ile “ambargoya tabi bölgeler hariç” dünyanın birçok noktasında ham petrol taşıması yapmaktayız.  Şirketimiz bitüm tarafında da oldukça güçlü ve genç bir filoya sahip. Dört adet farklı boyuttaki modern bitüm tankerimizle (1’i scrubber’lı) Türkiye, Romanya, Yunanistan, İtalya, Fransa, İngiltere, İrlanda, Hollanda, Mısır, Amerika’ya taşımalar gerçekleştiriyoruz. Filomuzdaki iki adet MR (45-50 kt) tankerin 1’ini beyaz, 1’ini siyah ürün & ham petrol taşımalarında kullanmaktayız. Bu iki tankerle genelde kabotaj taşımaları yapılmakta. Bunların dışında filomuzda altı adet kimyasal tanker bulunmaktadır. Büyüklükleri 6-15,9 DWT arasında değişen bu altı kimyasal tanker (1’i scrubber’lı) ile genellikle kabotaj hattında Tüpraş’ın beyaz ürün taşımalarını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında işimizi çeşitlendirmek ve filomuzu devamlı şekilde büyütmek en büyük hedeflerimizden biri. Bu doğrultuda mevcutta filomuzda olmayan boyuttaki bir tankeri Mart sonu itibariyle gene Türk Bayrağı ile filomuza katıyoruz. İkinci el olarak satın aldığımız Aframax tipi 105.000 DWT’luk tankerimiz ile birlikte gemi sayımız 15’e, kapasitemiz 648.035 DWT’ye yükseliyor.

Terminal Hizmetlerine geldiğimizde, ana faaliyet kolumuz olan gemi işletmeciliğinin yanında sahip olduğumuz 13 römorkör, altı palamar botu, bir servis botu, 2 acente botu ve bir pilot botu ile İzmit ve Aliağa Terminallerinde römorkör, palamarcılık ve kılavuzluk (sadece Aliağa’da) hizmeti de sunuyoruz.  Terminal hizmet kalitemiz oldukça güçlü olmakla beraber, hizmet aracı filo büyüklüğü olarak Türkiye’de ilk sıralardayız.

Brokerlik; Ditaş Denizcilik olarak Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olan, ana şirketimiz Tüpraş’a, ham petrol ve petrol ürünü yüklerinin taşınması için ulusal ve uluslararası piyasalarda uygun gemi bularak, brokerlik hizmeti sunuyoruz.

Acentelik; Brokerlik hizmeti verilerek Tüpraş’ın yüklerine bağlanan gemiler için İzmit, Aliağa ve Ceyhan Terminallerinde genel acente olarak hizmet vermekteyiz.

Terminal Vetting; Tüpraş Aliağa ve İzmit Terminallerine gelen gemilere hem terminalin hem de gemilerin emniyeti için ücretsiz vetting (terminal emniyeti için geminin kapsamlı şekilde denetlenmesi) hizmeti sunmaktayız. Vetting hizmetlerinin bir sonraki aşaması için Tüpraş çatısı altında OCIMF (Dünya çapında faaliyet gösteren ana petrol şirketlerinin petrol, petrol ürünleri ve gaz taşınmasını Dünya denizlerinde ve limanlarında daha emniyetli hale getirmek için oluşturdukları bir forum) üyeliği ve orta vadede Sire (OCIMF’in Dünya genelinde uygulamaya koyduğu denetim programının adı) denetimlerinin yapılması için girişimlerde bulunmaktayız.

Loading Master; Tüpraş Aliağa ve İzmit Terminallerine gelen gemilere, operasyonların daha emniyetli olması için tecrübeli kaptanlarımız aracılığıyla loading master hizmeti de vermekteyiz.

Ditaş UK Ofis – Ditas Maritime; İstanbul Merkez Ofisimizden yönettiğimiz ticari faaliyetlerin dışında Londra’daki ofisimiz ve burada çalışan freight trader’ı ile Tüpraş  Trading UK şirketinin elleçlediği kargolara ve piyasadaki üçüncü parti taşımalara brokerlik hizmeti vermekteyiz.

14 gemilik filonuz şu anda hangi bölgeler çalışmakta?

İki adet Suezmax, iki adet MR, dört adet Bitümen ve altı adet Oil&Chemical tanker olmak üzere toplamda 548.000 DWT’lik kapasiteli 14 gemilik filomuz; hem kabotaj hattında hem de uluslararası piyasalarda Uzakdoğu, Hindistan, Arap yarımadası, Avrupa, Akdeniz, Amerika ve Kuzey Denizi’nde Tüpraş ve diğer müşteriler için taşıma yapmaktadır.

Çevre cezaları adil ve uygulanabilir oranlarda belirlenmeli Çevre cezaları adil ve uygulanabilir oranlarda belirlenmeli

Tüpraş gibi büyük bir şirketin operasyonlarını yürütüyorsunuz. Tehlikeli madde ile etkileşim içinde olan çalışanlarınıza nasıl bir hizmet içi eğitim politikası uyguluyorsunuz?

ILO Sözleşmeleri, SOLAS, ISM Kod, ISO 9001/14001 ve TMSA gerekliliklerine paralel olarak belirlediğimiz politika, prosedür, iç denetim ve yönetim sistemlerimiz sayesinde; personelimize gerek işe başlangıç gerekse de çalışma süreleri boyunca mümkün olan en üst emniyet standartlarını sağlamaktayız. Yönetim sistemimizi eksiksiz bir şekilde uygulayabilmemizi ise nitelikli insan kaynağımız sayesinde sağlayabildiğimiz inancındayım. Her biri kendi görev tanımlamaları içerisinde en iyi yetkinliklere sahip çalışma arkadaşlarımız, şirketimizin emniyet kültürünü tüm seviyelerde en iyi şekilde uygulamaktadırlar. Çalışma arkadaşlarımız aramıza katılmadan önce sahip olmaları gereken yeterliliklerin kontrolünün yanı sıra, belirlediğimiz bir dizi sınav ve yetkinlik kontrolünden de geçmekteler. Ardından sahip oldukları mesleki bilgi ve birikimlerini şirketimizin emniyet kültürüyle zenginleştirecekleri eğitim ve aşinalık süreçlerine dahil olmaktalar. Gemilerimizdeki görevlerine başlamadan önce uluslararası bilinirliğe sahip, bilgisayar bazlı denizcilik eğitimi alanında lider konumdaki iş ortaklarımız tarafından sağlanan CBT eğitimlerini tamamlamaktalar. Ardından görevlerini devralmadan önce gemi üzerinde kıdemli zabitlerimiz tarafından ilk 24 saati geçmeyecek şekilde (Emniyet, yangın, acil durum ekipmanları, acil durum planlarını içeren) kapsamlı bir işbaşı eğitimi verilmektedir.

Başlangıç eğitimlerini tamamlayan çalışanlarımızın bilgi seviyeleri istenen düzeyde tutabilmeleri için senelik dönemleri kapsayan eğitim programımız çerçevesinde düzenli yenileme eğitimleri almaktalar. Bunların yanı sıra eğitim enspektörlerimiz tarafından; emniyet, çevre, iş sağlığı, acil durumlara hazırlık konularını kapsayan eğitimler gemi üzerinde uygulamalı olarak verilmektedir. Çalışanlarımızın bilgi ve birikim seviyelerini artırmanın yanında, onlara emniyetli bir çalışma ortamı sağlamak da önceliklerimiz arasında yer almakta, bu odağımıza da burada değinmekte fayda var.  Çalışma arkadaşlarımızın görevleri boyunca ihtiyacı olacak kişisel koruyucu donanım malzemeleri, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olacak şekilde temin edilmektedir. Filomuzdaki tüm gemilerde aynı standart ve özelliklerdeki kişisel koruyucu donanım ekipmanları kullanılmaktadır.

Birçok hizmet alanında faaliyet gösteren, aynı zamanda da bu alanlarda “öncü” olma misyonuyla hareket eden bir kuruluşsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Ditaş Denizcilik olarak kurulduğumuz ilk günden itibaren, ülkemizin yüksek faydasını ön plana alarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Her türlü olağanüstü durumda ülke ihtiyacı olan ham petrol ve petrol ürünlerini taşıyacak Türk Bayraklı tanker filosu, römorkör ve kılavuzluk hizmetlerimiz ile Ülkemize hizmet etmeye her zaman hazır olduk. İlk günden itibaren hizmet verdiğimiz; gemi işletmeciliği, brokerlik, acentelik, vetting, römorkörcülük ve kılavuzluk alanlarında öncü olmayı hedeflemekteyiz. Bu kadar çeşitli alanda yıllarca başarıyla faaliyet göstermemizde iyi tasarlanmış yönetim sistemlerimiz önemli rol oynamaktadır. Bu anlamda öncü firma rolümüzü sadece hizmet alanlarımızın çeşitliliğiyle değil aynı zamanda kalite ve yönetim sistemlerimizin sahip olduğu sertifikalar ile sağlamaktayız. Gemiler ve terminallerimizin sahip olduğu ISO 9001/14001 yönetim sistemi sertifikalarımızın yanı sıra; 2012 yılında Aliağa Terminalimizde bulunan Kılavuzluk Teşkilatımız Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise 11. şirket olarak Denizcilik Kılavuz Kaptan Teşkilatları için Uluslararası Standart (ISPO) Sertifikasına sahip olduk. Sürekli gelişim vizyonumuz kapsamında yerel ve uluslararası gerekliliklere tam uyumla birlikte, standartların üstünü hedefleyerek kalite çıtamızı sürekli olarak yükseltmekteyiz. Sahip olduğumuz donanımlı insan gücümüz sayesinde bu vizyonumuzu uzun yıllar devam ettirmeyi hedefliyoruz.Ditaş Denizcilik’in, Tüpraş ve Koç Holding’in içerisindeki yeri ve önemi nedir?

2006 yılı Ocak ayında yapılan Tüpraş özelleştirmesi ile birlikte iştirak şirketi olan Ditaş da Koç Holding bünyesine geçmiş oldu. O dönemde iki adet olan gemi sayısı bugün itibariyle 14 gemiye yükselmiş durumda ve büyüme trendini hala korumaktadır. Deniz taşımacılığının dünya ticaretindeki payının %90 olduğu düşünüldüğünde, Ditaş Denizcilik’in önemi daha iyi şekilde anlaşılacaktır. Koç Holding farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerden oluşuyor. Birçoğu ile  iş birliği içinde çalışıyoruz. Ditaş Denizcilik’in bu görüntüde bütünü tamamlayan önemli parçalardan olduğunu düşünüyorum. Son günlerde enerjinin öneminin daha da arttığı bir zamanda, tanker işletmeciliğinde uzmanlaşmış şirketimiz gerek Koç Holding içinde gerekse Türkiye için güvence sağlamaktadır. Diğer taraftan denizciliğin farklı bir kolu olan kılavuz ve römorkörcülük alanında da faaliyet göstermekteyiz. Enerjinin uğrak noktası olan Tüpraş Deniz Terminallerinde bu hizmetleri biz sunmaktayız. Gerek tanker operasyonlarında gerekse terminal operasyonlarında önceliğimiz emniyetli operasyonlar yapmaktır.

Özellikle Tüpraş ham petrol ve petrol ürünü ticaretinin ve paralelinde Türkiye’nin akaryakıt tedariğinin güvenliği için kritik öneme sahip bir şirketiz. Filomuzdaki tüm gemiler Türk Bayraklı olup dünyanın birçok noktasında faaliyet göstermektedir. Bu vesile ile de hem Topluluğumuzu hem de Türk Bayrağı’nı faaliyet gösterdiğimiz tüm bölgelerde  temsil ediyoruz. Ditaş olarak önceliğimiz güvenilir, emniyetli, çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve kaliteli hizmet vermektir. Bunun yanında denizciliğin gelişimi için Türkiye’de birçok öncü uygulamayı gerçekleştirmekteyiz. Örneğin; bu sene kadın gelişim programımız kapsamında başlattığımız “Kadın Denizciler Bursu” ile üniversitelerin denizcilik fakültesinde okuyan kız öğrencilerimize burs imkanı sağlıyoruz. Gemilerimizde kadın denizci stajyerlerimize yer veriyoruz ve ilk kez gemilerimizde iki kadın zabit almış olmamız bizim için öncelikli ve gurur verici projelerimizdendir. Kadın istihdamına her zaman önem veriyor ve kadın denizcilerimizle şirketimizi güçlendiriyoruz. Ditaş filosunda çok yakında kadın kaptan ve başmühendislerimizi de göreceğiz.

Ditaş Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği Genel Müdürü Hakan Karaca’yı tanıyalım

İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, yine aynı üniversitede Denizcilik Politikası yüksek lisansı yapan Hakan Karaca aynı bölümde Doktora eğitimine devam etmekte.  İş hayatına 2000 yılında çeşitli denizcilik firmalarında görev yaparak başlayan Karaca, daha sonra uluslararası birçok lojistik firmasında pazarlama, lojistik, iş geliştirme ve proje yönetimi alanlarında yöneticilik görevlerini üstlendi. Aynı zamanda yıllar içerisinde farklı kurum ve STK’larda görevlerde bulunan Karaca, Denizci Öğrenciler Derneği Kurucu Başkanı ve Türkiye Denizcilik Federasyonu Eski Yönetim Kurulu Üyesi. Şu anda da İMEAK DTO Meclis Üyesi ve 27. Komite Üyesi olmasının yanı sıra İ.Ü. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Mezunlar Derneği Başkanı olarak çalışmalarına devam etmekte. Karaca, Mayıs 2022’den bu yana da Ditaş Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği’nde Genel Müdürlük görevini sürdürmekte.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi