Endonezya, yasadışı avcılık yaptığı gerekçesiyle ilgili Çin balıkçı teknesine el konulmasını ve 7 balıkçıyı gözaltına almasıyla ilgili ˮEgemenlik haklarımızı koruyoruz.ˮ dedi.
Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, sahil güvenlik güçlerinin, Güney Çin Deniziʹnde yasa dışı balıkçılık yaptığı gerekçesiyle Çin balıkçı teknesine el koyması ve teknedeki yedi kişinin gözaltına alınmasına ilişkin, ˮBu bir savaş veya çatışma değil. Sadece egemenlik haklarımızı koruyoruz.ˮ dedi.
Kalla, yaptığı açıklamada, Endonezya hükümeti olarak Çinʹe, Natuna Adaları ve çevresindeki sularda egemenlik haklarına saygı duyulması konusunda mesaj vermek istediğini vurguladı.
ˮBu bir savaş veya çatışma değil. Sadece egemenlik haklarımızı koruyoruz. Bu konudaki çabalarımızı da sürdüreceğiz.ˮ diyen Kalla, bazı Çin bandıralı balıkçı teknelerinin Natuna sularında istedikleri gibi avlanabilme hakları olduğunu sandığını belirtti. Kalla, Endonezyaʹnın Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesiʹne uyduğunun altını çizdi.
Endonezya sahil güvenlik güçleri, hafta sonu Natuna sularında yasa dışı avlandığı tespit edilen Çin bandıralı bir balıkçı teknesine el koymuş, içindeki yedi kişilik mürettebatı da gözaltına almıştı.
Bunun üzerine Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Endonezya donanmasının, Güney Çin Deniziʹnde balıkçılık faaliyeti yürüten Çinli balıkçı teknelerini aşırı güç kullanarak taciz ettiği, Endonezya donanması tarafından açılan ateş sonucu bir Çinli mürettebatın yaralandığı iddia edilmişti.
Çin resmi makamlarının açıklamasında, Endonezyaʹya bölgedeki istikrar ve barışı etkileyecek ve tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınması çağrısı yapılmış ve Endonezyaʹnın bu tür eylemleriyle Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi ve bölgede taraf ülkeler arasında varılan Güney Çin Deniziʹnde Davranış Bildirgesiʹni ihlal ettiği vurgulanmıştı.
Endonezya hükümeti, geçen mart ayında bölgede kaçak avlanan balıkçı teknesini yakalamaya çalışan Endonezya güvenlik güçlerine Çin sahil güvenlik ekiplerinin müdahale etmesine sert tepki göstermişti.
Yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Deniziʹnde, başta Filipinler olmak üzere, Vietnam, Brunei ve Malezyaʹnın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşanıyor. Çin, balıkçılık açısından da ayrı öneme sahip bölgede geçmişten bu yana balıkçılık faaliyeti yürüttüğünü savunarak egemenlik haklarını güçlendirmek istiyor.
7DENİZ