Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Anadolu Tersanesi ile Bahreyn Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arasında görüşmeler yapılacağını belirterek, “Gemi yapımıyla ilgili olumlu gelişmeler olabilir. Tersane boyutuyla görüşmeler olacak. Türkiye’de sağlık sektöründe yatırım yapmak isteyenlerin talepleri var. Onunla ilgili görüşmeler yapıldıˮ dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) tarafından Bahreynʹin başkenti Manamaʹda düzenlenen TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu’na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiye değinerek, “Esasında şundan başlamak lazım, Körfez niye önemli bizim için. Körfezʹle bizim kültürel tarihi bağlarımız var esasında ve Körfez ülkelerinin Türkiye’ye bakışı Türkiye’nin de Körfez ülkelerine bakışı gerçekten olumlu ve bunun tarihi derinlikleri de var. Ekonomik olarak da müthiş bir potansiyeli içinde barındırıyor. Üretimde özellikle dünya petrol ve finans rezervlerinin yüzde 40’ını barındırıyor. Yüzde 46 Körfez ülkesi tarafından kontrol ediliyor. Yaklaşık 40 milyondan fazla nüfusu barındırıyor. 25 bin dolar milli geliri olan bir ülke. Alım gücü çok yüksek ve büyük kısmını da ithal ediyorlar” şeklinde konuştu.
“Gayrimenkul kiraları da Türkiye’den daha yüksek”
Bakan Tüfenkci, gayrimenkul kiralarının Körfez ülkelerinde Türkiye’ye kıyasla daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Fiyatların nispeten yüksek olduğunu biliyorsunuz ve baktığımızda gayrimenkul kiraları da Türkiye’den daha yüksek. Yıllık bu 6 ülke 450 milyar dolara yakın ithalat yapmakta. Bizim payımız onun içerisinde 2014ʹte 14,4 milyar dolardı. 2015’te bu oran biraz daha düştü” diye konuştu.
Bahreyn Kralının 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’ye yaptığı ziyareti hatırlatan Bakan Tüfenkci, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk kınayanlardan ve ziyaret edenler arasında olması ve o ziyaretin başarılı geçmesi buradaki iş adamlarının Bahreyn ve diğer iş adamlarının Türkiye ile iş yapmalarının kral tarafından cesaretlendirilmesi bir fırsat oluşturdu” ifadelerini kullandı.
“Türk ürünlerine karşı Körfez ülkelerinde gerçekten ilgi büyük”
“Zamanlaması önemli, Türkiye’nin 15 Temmuz’dan sonra kendini dünyaya anlatma noktasında Türkiye’deki istikrar ve güveni anlatmak adına önemli bir fırsat” diyen Bakan Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu bölgelerdeki sermayenin Türkiyeʹye çekilmesi noktasında da önemli bir girişim. Bunun yansımaları önemli ticari yatırımlar ve ticaretin gelişmesi noktasında önemli gelişmeleri zaman dilimi içerisinde göreceğimize inanıyorum. Türk ürünlerine karşı Körfez ülkelerinde gerçekten ilgi büyük. Bugün de Mado’nun açılışına katıldık. Müthiş gurur duyduk. Anadolu’dan çıkan markanın Bahreyn’de franchise ile buralara taşınması, ilgi ve talep görmesi bizleri gururlandırdı. Yeter ki doğru pazara doğru kişiler ve ürünlerle girin. Bu da ancak reel sektör ile birlikte olur, ticaret ve sanayi odaları, borsalarla. Buralar reel sektörün boy gösterdiği, kendi disiplini içerisinde seyreden bir sistemi var. Doğru kişiyi doğru firmaları buluşturmak önemli.”
“Taviz listelerinde bize satacakları ve iletecekleri ürün noktasında sıkıntı yaşadıklarını düşünüyorum”
Bakan Tüfenkci, Anadolu Tersanesi ile Bahreyn Deniz Kuvvetleri Komutanlığının görüşmeleri olacağı bilgisini de paylaşarak, gerçekleştirilecek diğer iş birliklerine ilişkin ise, “Olumlu gelişmeler olabilir gemi yapımıyla ilgili. Tersane boyutuyla görüşmeler olacak. Türkiye’de sağlık sektöründe yatırım yapmak isteyenlerin talepleri var. Onunla ilgili görüşmeler yapıldı. Hastane noktasında yap-işlet-devret formülü buradaki hastane yapımlarıyla ilgili Bahreyn Körfez sermayesinin Türkiye’ye taşınması, gıda sektöründe ön anlaşmalar yapıldığına yönelik bilgiler var. Verimli bir görüşme olduğunu hissettik. Sadece ekonomik boyutu değil, siyasi olarak da verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Bahreyn Başbakanı ile açılıştan sonra diğer ülke bakanları ile görüşme imkânı oldu. 15 Temmuz’dan sonra ülkemizi ziyaret eden ilk lider olmalarından dolayı Bahreyn Kralına teşekkürlerimizi ilettik. Türkiye için önemli olarak gördüğümüz Körfez ülkelerine serbest ticaret anlaşması ve tercihli ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesi noktasındaki talep ve isteklerimizi ifade ettik. Başbakandan yardım istedik. Tabi bu anlaşma var ama hayata geçirilmesi için Körfez ülkelerinde seçilmiş ürün listelerinin iletilmesi lazım. Olumlu ifadeler kullandılar ama bizim bunun üzerine gidip hayata geçirmemiz gerekiyor. Taviz listelerinde bize satacakları ve iletecekleri ürün noktasında sıkıntı yaşadıklarını düşünüyorum. Bu noktada ayak sürüyorlar ama gerek Başbakan, gerek özellikle bugün görüştüğümüz Ticaret ve Sanayi Bakanının kendilerinin Körfez ülkeleri başkanlığına dönemsel geldiğinde bu konuda çok hızlı yol alacaklarını ifade ettiler. Bizim bu olumlu ortamı biraz daha hızlandırma adına üzerine gitmemiz gerekiyor. Özellikle Körfez Ülkeleri Genel Sekreteri de anlaşmanın hayata geçirilmesindeki düşüncelerini ifade etti, bu da olumlu bir gelişme. Körfez ülkeleriyle ilişkileri siyasi anlamda da üst düzeye taşımak istiyoruz, ekonomik anlamda da öyle. Körfez ülkeleriyle ticaret hacmi 10 milyar dolar, bizim için yeterli değil. Üst düzeye taşıyacak potansiyel var. Özellikle eğitim alanında da somut adımlar atıldı. TOBB Üniversitesi ile Bahreyn Kraliyet Üniversitesi işbirliği anlaşması görüşmesi yapıyorlar” açıklamasında bulundu.