İTÜ - Delmar Training Academy Genel Müdürü Arda Akyüz, “İTÜ - Delmar Training Academy sadece LSA alanında değil, aynı zamanda yakın gelecekte FFE ve hali hazırda sürmekte olan CICEK-DELVERSE-STAFF gibi programlarla denizciliği bir bütün olarak ele almayı hedefleyen bir kurum. Bu sayede yeni mezunlardan servis mühendislerine, ofis çalışanlarından tersane mühendislerine kadar geniş bir yelpazeye seslenebilmeyi hedefliyoruz. Böylece denizcilik endüstrisinin değişen ihtiyaçlarına ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmayı birlikte götürerek ülkemize fayda sağlamayı hedefliyoruz” diyor ve ekliyor “Avrupa’nın en büyük eğitim merkeziyiz”.

İTÜ - Delmar Training Academy

Delmar Academy, 138. Balık Günü’nde (10 Aralık 2022) açılmıştır. Vefa borçlarını bir nebze de olsa ödemek isteyen okul mezunu Delmar Group ortaklarınca hibe usulüyle İTÜ Denizcilik Fakültesine kazandırılmıştır. ISO 23678:2022 standardı ilk olarak 2020 yılında ISO PAS 23678 olarak duyuruldu. İlk duyurulmasının hemen ardından Delmar Group yöneticileriyle bir araya geldik ve bu standardın hem ulusal hem uluslararası anlamda adeta bir ‘oyun değiştirici’ olduğunun kararına vardık. Akabinde hemen çalışmalarımıza başladık ve gerekli idare/klas yetkilerini İTÜ - Delmar Training Academy’ye kazandırarak aslında bu serüvene başladık diyebilirim. Her ne kadar başlangıç amacımız ISO 23678:2022 kapsamında servis mühendislerine eğitim vermek olsa da zaman içinde sektör ihtiyaçları, talepler ve ön görülerimiz doğrultusunda pek çok eğitim programımızı da faaliyete geçirdik. Ayrıca mezunu olduğumuz değerli okulumuzun güzide öğrencilerini de düzenli olarak tesisimizde ağırlıyoruz. Can kurtarma botları, can simitleri, matafora donanımları ve fast rescue boat gibi pek çok farklı ekipmana aşina olmalarında elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hatta ders ve tesis müsaitliğine bağlı olarak eğitmenlerimiz ve akademisyenlerimizin gözetimi altında öğrencilerimize de dümen tutturup gerçek bir deneyim yaşamaları için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.Delmar (1)

İki yılda 112 kişiye sertifika

Kuruluşumuzdan itibaren toplamda 112 kişiye ISO 23678:2022 kapsamında LSA eğitimleri vererek sertifikasyon süreçlerini tamamladık. Bununla birlikte İTÜ DF öğrencilerine çeşitli zamanlarda can kurtarma teçhizatları, bakım ve onarım alanlarında teorik eğitimler düzenledik. Teorik eğitimlerin ardından bilgilerini pekiştirebilmeleri adına gruplar halinde rescue boat, fast rescue boat gibi ekipmanlarımızı kullanmalarına vesile olduk.

Çok yakın zamanda yangın eğitimlerini de tesisimize kazandırmayı hedefliyoruz. Bunun için de yangın ekipmanları, teçhizatları ve donanımları denildiğinde akla gelen en büyük firmalardan biriyle görüşmelerimiz sürüyor. Böylece hizmet verdiği alanda LSA + FFE kombinasyonuyla dünyanın ilk eğitim merkezi olacağız.

İTÜ DEFAMED İzmir Şubesi mezunları 'Bahar Şenliği'nde buluştu İTÜ DEFAMED İzmir Şubesi mezunları 'Bahar Şenliği'nde buluştu

Tersane/off-shore çalışanlarına yönelik eğitim programımız olan CICEK için de hali hazırda üç farklı firmayla görüşmelerimiz sürüyor. Yaklaşık 1-2 ay kadar önce ilk deneme (pilot) eğitimlerimizi verdik. STAFF ve DELVERSE programlarımızı ise 4-5 ay kadar önce faaliyete geçirdik. Gerek ulusal gerek uluslararası crewing / gemi işletme firmalarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Hatta kısa zaman içerisinde bir anlaşmamız olacağını da söyleyebilirim. Delmar (6)

Eğitimler ister bireysel ister kurumsal alınabiliyor

Resmi internet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızdan tüm eğitimlerimize/hizmetlerimize/servislerimize ulaşabilmek mümkün. Ayrıca ister bireysel ister kurumsal fark etmez, mevcut eğitim programlarımızla ilişkili veya bağımsız spesifik/daha özgün bir eğitim talebinde bulunmak isteyenler de bizlere her türlü iletişim kanalından ulaşabiliyor. Zaten CICEK-DELVERSE ve STAFF programlarımız böyle şekillendi ve faaliyete geçti diyebilirim.

ISO 23678:2022 eğitimlerimiz standart gereği yüz-yüze ve belirli saati dolduracak şekilde. Bu yüzden uluslararası kurallar ve standart gereği maalesef herhangi bir yer/mekan/zaman esnekliği sağlayamıyoruz. Fakat tersane-ofis-gemi işletme çalışanları gibi (STAFF-DELVERSE-CICEK) farklı gruplara verdiğimiz eğitim paketlerimizde bu durum söz konusu olabiliyor. Teorik kısımları online eğitimle vermek veya “continuous assessment” dediğimiz düzenli sınav/ödevlerin adaylara tanımlanması gibi pek çok farklı metotla standartların-uluslararası kuralların imkan verdiği sürece elimizden gelen esneklikleri sağlamaya çalışıyoruz. Delmar (5)

Eğitimlerin denizciliğe çok yönlü katkısı

Delmar Academy hizmet verdiği alanda fiziksel/kapasite olarak Avrupa’nın en büyük eğitim tesisi diyebilirim. Gemilerdeki filika ve mataforaların yıllık/5 yıllık bakımlarının gerçekleştirilebilmesi adına servis mühendislerince ISO 23678:2022 eğitimlerinin alınması zorunlu. Bu yüzden her üç yılda bir başta Türkiye’den olmak üzere Avrupa ve tüm dünyadaki servis mühendisleri bizden önce tek bir yere gitmek zorundaydı. Fakat bizim açılışımız ile birlikte tahmin edebileceğiniz üzere başta Türkiye ve Avrupa’daki servis mühendislerine bu zorluğu aşma imkanı verebildiğimizi düşünüyorum. Zaten eğitim verdiğimiz firmalar/servis mühendislerinin bilgilerine baktığımda da bunu görebiliyorum. Bizden eğitim alarak hem daha rekabet edici fiyatlarla hem lokasyon ve ulaşılabilirlik olarak oldukça avantaj sahibi olduklarını söyleyebilirim. Bununla birlikte Delmar Academy sadece LSA alanında değil, aynı zamanda yakın gelecekte FFE ve hali hazırda sürmekte olan CICEK-DELVERSE-STAFF gibi programlarla denizciliği bir bütün olarak ele almayı hedefleyen bir kurum. Bu sayede yeni mezunlardan servis mühendislerine, ofis çalışanlarından tersane mühendislerine kadar geniş bir yelpazeye seslenebilmeyi hedefliyoruz. Böylece denizcilik endüstrisinin değişen ihtiyaçlarına ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmayı birlikte götürerek ülkemize fayda sağlamayı hedefliyoruz. Delmar (9)

Tüm bunların yanı sıra İTÜ DF’nin değerli öğrencileri, geleceğin kaptanlarına/mühendislerine, dokunabilmek çok büyük bir sorumluluk ve kazanım aslında. Öğrencilerin tesise geldiklerinde çeşitli ekipmanlara dokunduklarında ve tecrübe ettiklerinde gözlerindeki ışıltıyı alıyorsunuz. Zaten o saatten sonra yaptığımız işin ne kadar büyük/sorumluluk gerektiren ve bir o kadar da keyifli olduğunu tekrar anlıyorsunuz. Öğrencilerimiz bizim geleceğimiz, bu yüzden zamanında bizler de onlar gibi bir fidan olduğumuzu ve Türk denizciliğinin gelişmesinde en önemli rollerden birinin onlara ve dolaylı olarak da bizlere düştüğünü tekrar hatırlamamız gerektiğini düşünüyorum.

Deniz kazaları ve çevre cezaları konusu öncelikli

Özellikle gerek raporlar gerek literatür çalışmaları incelendiğinde görüyoruz ki gemilerde yaşanan kazaların/ölümlerin büyük bir çoğunluğu maalesef “talim/drill ve lifeboat-matafora” sebebiyle gerçekleşiyor. Bu yüzden kazalar hususunda maksimum önem gösterdiğimizi gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Zaten ISO 23678:20222’nin çıkması ve ana gayelerinden biri de budur; LSA eğitimlerini ortak bir standarda yerleştirerek tüm dünyadaki yaşanan kazaların önüne geçebilmek ve can-mal kayıplarını önlemek.

Öncelikle ISO 23678:2022 eğitimlerimizden başlayayım. Eğitimlerimiz önce teorik bilgi ve kısımlarla başlıyor. Adaylar filika ve mataforaların yanına gitmeden önce sınıflarımızda eğitim görüyorlar. Çevre bilincinin artırılması, risk değerlendirme metotları, acil durumla mücadele, kaza ve raporların incelenmesi, ulusal-uluslararası kurallar bakımından çevre kirliliği, MARPOL gibi konuları teorik derslerimizde işliyoruz. Böylelikle adaylar aslında hem literatürü inceleyerek fikir edinebiliyorlar hem de gerçek olayları/vakaları/kazaları değerlendirerek-risklerini hesaplayarak gerçek olaylar üzerinde çalışabilme fırsatı yakalıyorlar. Böylelikle bizden eğitim alıp ülkesine dönen her servis mühendisinin bahsi geçen konularda çok daha fazla yetkin/vizyoner bakış açısına sahip olduğunu bizzat görüşmelerimiz-feedback doğrultusunda söyleyebilirim.

CICEK eğitim programımız ise tersane-off/shore çalışanlarını hedefliyor. Toplamda iki gün süren eğitimimizde en çok dikkat ettiğimiz konular risk değerlendirmesi-çevre ve kazalar diyebilirim. Zaten önceden bahsettiğim üzere bu ve diğer eğitim programlarımız spesifik/talep doğrultusunda oluşturuldu. Yakın zamanda gerçekleşen kazalar, vakalar, çevre felaketleri ve filika/matafora kazaları gibi güncel konuları sürekli takip eden ve ders programımıza entegre eden bir departmanımız da var. Böylelikle bilgilerimizi ve eğitim programlarımızı/içeriklerimizi sürekli güncel tutabiliyoruz.

STAFF eğitim programımız da daha çok bilgisayar başında/ofis çalışanlarına yönelik. Her ne kadar bizzat saha içerisinde olmasalar da hem denizciliğin dinamikleri hem değişen ihtiyaçları/talepleri doğrultusunda onların da çevre-yangın-can kurtarma teçhizatları ve acil durumla mücadele gibi konularda farkındalıklarının yüksek olması gerekiyor. İş müsaitliklerine göre teorik kısımları online olarak da işleyebiliyoruz. Böylelikle eğitim aksamadan tüm çıktılarımızı adaylarımıza kazandırabiliyoruz.

Denizcilik sektöründe yaşanan kazalar konusunun son derece kritik olduğunun farkındayız ve bu sebeple değerli İTÜ DF akademisyenleriyle, sektör paydaşlarıyla sürekli fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. Hatta Europort 2024 İstanbul’da filika-matafora kazaları ve riskler üzerine workshop/seminerler düzenleyeceğiz. Ayrıca yine yakın gelecekte görüşmelerini sürdürdüğümüz konferansları da internet sitemizden-sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız. Delmar (7)

Eğim sonrasında da tam destek

Öncelikle ISO 23678:2022 eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylara “training handbook” dediğimiz bir kaynak veriyoruz. Bu kaynak mevcut literatürdeki makaleler, bildiriler, raporlar ve sektör araştırmaları sonucunda oluşturuldu. Yaklaşık 200 sayfalık bu kitapçıkta risk değerlendirme yöntemleri, risk matrisinin oluşturulması gibi konular çok detaylı anlatılıyor. Böylelikle yıllık/5 yıllık inspectionlara gidecek olan servis mühendisleri öncesinde operasyon ve bakım/tutum aşamaları hakkında fikir sahibi olabiliyor. Bu da yaşanabilecek kazaların/risklerin önüne geçebilmemize imkan tanıyor. Sadece bu değil, kitapçığın içerisinde acil durum olduğunda nasıl müdahale edilir, filika ve mataforaların en büyük riskleri nelerdir, kaza raporları nasıl incelenir, kök neden tespiti nasıl yapılır gibi birçok farklı konu yer alıyor. Kalite departmanımız, bizden mezun olan kursiyerlerimize her hafta mail atarak feedbacklerini alıyor. Böylelikle hem mental açıdan onları destekleyebiliyor hem yardıma/tavsiyeye ihtiyaç duyduklarında da hızlıca aksiyon alabiliyoruz.

Memnun edici performans değerlendirmeleri

Performans değerlendirmesini ise kursiyerlerimizin gittiği gemilerden görebiliyoruz. Kursiyerlerimiz gemiye verdikleri checklist/sertifikaları bizim sistemimiz üzerinden yazıyorlar. Burada işi tamamlayabilmeleri için kaptan/baş mühendis değerlendirmelerini sisteme yüklemeleri gerekiyor. Yüklenen raporlar kalite departmanımızca inceleniyor ve analiz ediliyor. Sistemimizde 69 adet geminin bizden mezun olan servis mühendislerince inspectionlarının tamamlandığını görüyorum. Bu 69 raporun 65 tanesinde kaptan/baş mühendis puanlarının 90 üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Diğer dört rapor ise 80-90 puanları arasında. Buradan net bir şekilde görebiliyoruz ki Delmar Academy’nin eğitimlerini tamamlayan servis mühendisleri hem inspectionlarını sorunsuz bir şekilde tamamlıyor hem ilgili geminin personellerince takdir görüyorlar. Böylelikle performans verilerimizin de son derece memnun edici olduğunu söyleyebilirim, tabii her zaman çok daha iyisi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi