Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, ˮYunanistanʹdan Ege kıyılarına direk Ro-Ro hatları açılması, her iki ülkenin de ticaret hacimlerinde önemli oranda canlanmaya imkan sağlayacaktırˮ dedi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, UNDʹnin Yunanistanʹa yaptığı lojistik alanında iş birliği çağrısını yineleyerek, ˮ Türkiye ve Yunanistan, Güney ve Orta Avrupaʹdan bölgeye yapılacak ticaret için iş birliği yapmalıdır. Yeni İpek Yoluʹnu birlikte açalım, Kipi Sınır Kapısıʹnın geliştirilmesi ve Yunanistanʹdan Ege kıyılarına direk Ro-Ro hatları açılması, her iki ülkenin de ticaret hacimlerinde önemli oranda canlanmaya imkan sağlayacaktırˮ dedi.
Şener yazılı açıklamasında, Türkiye ve Yunanistanʹın lojistik alanında iş birliği yapabileceğini belirterek, her iki ülkenin başbakanına çağrıda bulundu.
Şener, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ˮUND olarak, İzmir’de 8 Mart günü her iki ülkeden toplam 22 bakanın katılımı ile yapılacak toplantı için Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu ve Sayın Aleksis Çiprasʹa lojistik alanında iş birliği çağrısı yapıyoruz. Avrupaʹdan bölgeye ticaret ve taşıma en kısa sürede artacaktır. Türkiye ve Yunanistan, Güney ve Orta Avrupaʹdan bölgeye yapılacak ticaret için iş birliği yapmalıdır. Yeni İpek Yoluʹnu birlikte açalım, Kipi Sınır Kapısıʹnın geliştirilmesi ve Yunanistanʹdan Ege kıyılarına direk Ro-Ro hatları açılması, her iki ülkenin de ticaret hacimlerinde önemli oranda canlanmaya imkan sağlayacaktır.ˮ
ˮBulgaristan yıllık 400 milyon avro gelir elde ediyor, bu parayı Yunanistan da kazanabilirˮ
Lojistik iş birliği ile sadece Yunanistanʹın değil aynı zamanda Türkiyeʹnin de önemli kazançlar elde edeceğini belirten Şener, ˮYunanistanʹın yollarına 6 milyar avro yatırım yapıldı ancak asıl mesela bu yolları kullanarak ticareti geliştirmek olmalıdır. Türkiyeʹden Bulgaristan üzerinden her gün 750 araç çıkarabilirken Yunanistan tarafından ancak 150–200 araç çıkabiliyor. İpsalaʹnın Türkiye tarafında 136, Yunanistan tarafında ise 31 personel çalışıyor. Bulgaristan Türkiyeʹnin ihracatının taşınması ve geçişlerden yıllık 350–400 milyon avro gelir elde ediyor. Bu parayı Yunanistan da kazanabilirˮ yorumunu yaptı.
Avrupa ve Asya arasında birçok güzergah çizilirken Türkiyeʹnin bu güzergahların bazılarında yer aldığını, Yunanistanʹın ise Avrupaʹdan Çinʹe kadar uzanan bu güzergahlardan hiçbirinde yer almadığını belirten Şener, şöyle devam etti:
ˮ Yunanistan ve Türkiye Kipi ve İpsala kapılarını iyileştirirse buradan geçen trafik Yunanistanʹa ciddi bir lojistik gelir sağlar. Bulgaristan yılda yaklaşık 400 bin araçlık trafiğiyle bu konuda iyi bir örnek ve onu model almak, Yunanistanʹa fayda sağlar. Türkiyeʹnin Ege limanlarından 92 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Egeʹden Yunanistanʹa direkt ulaşacak Ro-Ro hatları konusunda ortak projeler geliştirilmesi ile dış ticarete katkı sağlanacaktır.ˮ
ˮBaşbakanlardan Kipi kapısının iyileştirilmesi müjdesini bekliyoruzˮ
Fatih Şener, Türkiyeʹnin gümrük kapılarını modernize etme konusunda önemli tecrübeleri bulunduğunu kaydederek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğiʹnin (TOBB) ülkenin dört bir yanında Yap-İşlet-Devret Modeli ile modern kapılar inşa ettiğini anımsattı. Türkiye olarak, Kipi kapısını da İpsala kapısı ile senkronize çalışacak şekilde Yap-İşlet-Devret modeli ile geliştirmenin mümkün olduğunu savunan Şener, ˮİki ülkenin bakanlarının ortak toplantısı sonunda Sayın Başbakanların yapacağı açıklamada Kipi kapısının iyileştirilmesi müjdesini bekliyoruz. Orada bir atıl kapasite var. Çok küçük bir yatırımla Yunanistan otoyolları AB ve Yunanistan ekonomileri için çok daha verimli kullanılacaktırˮ ifadelerini kullandı.
7DENİZ