Kısa zaman önce yeni bir yatırıma giderek üretim atölyesini 15 bin 550 metrekarelik bir alana taşıyan Nekton Bot A.Ş, artık yeni yerinde üretimlerine devam edecek. Kaliteden ödün vermeden spesifik ürünler üretmeye odaklandıklarını ifade eden Nekton Bot A.Ş. Genel Müdürü İsmail Hakkı Kuter, tekne boyutlarını ise 8-24 metre aralığında tutacaklarının bilgisini veriyor.
2009 yılından itibaren üretim alanı olarak kullandığı 3 bin 500 metrekarelik tesisin fiziksel olarak yeterli gelmemesi ve denize uzaklığı nedeniyle yer arayışına giren Nekton Bot, kısa zaman önce bir yatırım gerçekleştirerek üretimini 15 bin 600 metrekarelik bir alana taşıdı. Nekton Bot A.Ş. Genel Müdürü İsmail Hakkı Kuter, “2014 yılı başlarında eski yerimize sığmadığımızdan işletmemizin fiziksel sınırlarını büyütmek için araştırma yapıyorduk. Bu araştırmada iki hedefimiz vardı; fiziksel hacmi büyütmek ve denize daha yakın olmak. Bu araştırmanın sonucunda burada atıl duran birçok tesisle görüştük ve hiçbiriyle anlaşamadık. Son olarak 2014 Aralık ayında, Dalsan Liman İnşaatı Projesi’ndeki yeri fark ettik ve görüşmelerimiz sonucunda anlaşmaya vardık. Bu alanın fiziksel şartları bizim için çok güzel ve tatmin edici olmakla beraber kısa vadede planladığımız ihtiyacımızın da üzerinde. 2009 yılında yerleşip üretime başladığımız tesisimizin toplam alanı 3 bin 500 metrekareydi. Yaptığımız işin gereği imalatı kapalı alanda gerçekleştiriyoruz ve eski yerimizin 1000 metrekare kapalı imalat alanı vardı. Diğer yandan eski yerimizin en önemli fiziksel problemlerinden birisi de denize yaklaşık 18 kilometre uzakta olmasıydı. Eski atölyemizde çalışırken yaptığımız en büyük teknenin boyu 16 metreyi geçmediği için bize çok ciddi bir lojistik problem yaratmadı. Gün geçtikçe talepler doğrultusunda tekne boyları arttıkça, lojistik problemler ortaya çıkmaya başladı. Zaten arayışa başlamamızın temel sebeplerinden biri de buydu. Şu anki yerimizin fiziksel boyutları eski yerimizden oldukça büyük. Toplamda 15 bin 550 metrekarelik bir alana sahip. Şu anda bulunduğumuz yer 14 bin 400 metrekare; 50 metre genişliğinde, 288 metre boyunda. Ayrıca deniz tarafında yapılacak dalgakıranın üzerinde, denize 50 metre cephesi olan 1150 metrekarelik bir alanımız daha olacak. Yani toplamda 100 metre denize cephemiz bulunacak. Denize yaklaşık 25 metre mesafede kurduğumuz kapalı alan imalat alanımızın boyutu yaklaşık 5000 metrekare. Bu alanın içinde tamamen imalat sahası olarak kullanılacak alanımız 4 bin 600 metrekaredir. Ayrıca binanın bir kısmında 5 katlı toplam 2000 metrekareyi bulan ofislerimiz var. Hem deniz tarafında hem de kara tarafında açık alan olarak da kullanmayı düşündüğümüz yaklaşık 4000 metrekarelik bir alan daha var. Aldığımız yeni tersane alanının tamamını kullanmayı şu anda planlamıyoruz” diyor.
İki adet 24 metrelik tekne kızakta
Nekton Bot’u kurduklarında kendilerine bir hedef koyduklarını ifade eden İsmail Hakkı Kuter, şu bilgileri paylaştı; “Nekton Bot’u kurduğumuzda kendimize hedef koyduğumuz boyut ve limitler vardı. Tekne boyuyla ilgili koyduğumuz üst limit 24 metreydi. Bunun üstündeki boyutta tekne yapmayı uzun bir süre düşünmüyoruz. Yani 6 metre ile 24 metre arası zaten çok geniş bir aralık. Üst limitimizi 24 metreye çekince alt limitimizi 6 metreden uzaklaştırıp 8-9 metre aralığına çekmek istiyoruz. Şu anda iki adet 24 metrelik tekne kızakta. İmalatına başladık ve bu tekneleri Hindistan’a yapıyoruz. Kaliteden ödün vermeden daha çok spesifik ürünler üretmeye odaklanıyoruz. Sunmuş olduğumuz profesyonel hizmetle beraber taleplerde de artışlar yaşandı. Üretimde bizi ön plana çıkaran özelliğimiz ise polietilen malzemesini doğru kullanıyor oluşumuzdur.”
Çilem Kocamış - 7DENİZ