Gemi yakıt ve ikmal sektöründe yer alan West Bunker, Türkiye’de ve dünyada tüm limanlarda hizmet vererek sektörde büyümeye devam ediyor. Şirketin Kurucusu Halil Uysal, 7/24 hızlı ve etkin tedarik gerçekleştirdiklerini belirtiyor ve ekliyor: 2023 yılında 2000’nin üzerinde gemiye, 9.200 MTS madeni yağ, 16.000 MTS MGO ve VLSFO’yu sorunsuz olarak teslim ederek güzel bir yılı geride bıraktık. 2024 yılında ise ikmal sayısı ve tonajımızı %20 arttırmayı hedeflemekteyiz.
2017 yılında Halil Uysal tarafından kurulan West Bunker Petrol Denizcilik, tüm dünya limanlarında gemilere yağ ve yakıt tedariki yapan, diğer adıyla bunker sektöründe yapılabilirliği ve ulaşılabilirliği ön planda tutan, tüm IMO kurallarına uyan gerekli güvenlik önlemlerini alan ve birçok markayı bünyesinde bulunduran bir firma.
Türkiye’deki ikmal yaptıkları noktaları sıralayan Uysal, “İstanbul Demir Bölgesi başta olmak kaydı ile ikinci sırayı Tuzla ve Yalova tersaneleri takip etmekte. Başta; İzmir, Aliağa, İskenderun, Mersin, İzmit sıralamasıyla Türkiye’deki tüm limanlarda ikmal kabiliyetine sahip bir firmayız. İkmaller arasında en zorlu ikmal noktaları tersanelerdir. Operasyon ekibimizin özverili çalışması ve tersane mühendisleri ile hem konum hem zamanlama koordinasyonları sayesinde ikmalleri sıkıntısız bir şekilde tamamlamaktayız” ifadelerini kullandı.
7/24 hızlı ve etkin tedarik
Firmasının ürün gamından da söz eden Uysal, “West Bunker olarak stoklarımızda her zaman 2000’in üzerinde varil ve 3000’in üzerinde teneke (sentetik, bio, gres, ve özel yağlayıcıllar) değerli müşterimize 7/24 hizmet verebilmek için hazır bulunmaktadır. İstanbul’da Tuzla, Çekmeköy ve Beykoz’da 3 depomuz var. Tedarik ve teslimat konusunda West Bunker’in kendi bünyesinde bulunan 325 bin litre kapasiteli Akaryakıt tankeri M/T West ile İstanbul Demir Bölgesi’nde ikmal yapmakta. Ayrıca depolarımızdan 7/24 hızlı ve etkin tedarik yapabilmek için bünyemizde kendi kara filomuz ve kendi ekibimizle hizmet vermekteyiz. Yurt dışındaki nerdeyse tüm firmalar ile iletişim halinde bulunan West Bunker, Türkiye limanları için gelen birçok sorguya hakimdir. Firmamız dünya çapında bilinen birçok trader ve supplier ile çalışmakta. Aynı zamanda firmamız tüm dünyada bilinen ve kabul gören IBIA (Inernational Bunker Industry Association)üyesidir” şeklinde konuştu.
Rotayı bozmadan ikmal yapıyoruz
West Bunker’in dünya çapında bilinen, kabul gören ve akredite olmuş laboratuvarlar ile sözleşme yaptığını söyleyen Uysal, “Müşterilerimize ikmallerden belirli süre sonra kullanılmış yağın özelliklerini test ettirmek ve kullanım ömürleri ile teknik ekibimiz ve laboratuvar yetkileriyle görüşerek ne gibi çözümler sunacağımız konusunda bilgiler vermekteyiz. Bu sayede müşterimiz için ikmal edilebilen en uygun ve en kaliteli ürünü buluşturup rotasını bozmadan ikmal edebilmekteyiz” dedi.
2024’te büyüme hedefimiz %20
Uysal, “2023 yılında 2000’nin üzerinde gemiye, 9.200 MTS Madeni yağ, 16.000 MTS MGO ve VLSFO’yu sorunsuz olarak teslim ederek güzel bir yılı geride bıraktık. 2024 yılında ise ikmal sayısı ve tonajımızı %20 arttırmayı hedeflemekteyiz. Bunun için tüm yatırımlarımızı, planlarımızı sırası ile müşteri memnuniyetini ön planda tutarak gerçekleştirmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda GYİD Başkanı
West Bunker Kurucu Genel Müdürü Halil Uysal aynı zamanda 2023 yılından bu yana Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği (Turkiye Bunker Assositation) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütüyor. Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği 2024 yılında üye sayısını arttırarak faaliyetlerine devam ediyor diyen Halil Uysal, dernek çatısı altında tüm yağ ve yakıt firmalarını bir arada tutarak ve sektörümüzün sorunlarına çare bulmak amacı ile çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Kolcu gözetim zorunluluğu
Uysal, “Piyasa oyuncalarının barging fiyatlarını sabit bir fiyat uygulamaması genel anlamda depolama firmalarının kiralarda uyguladığı yüksek fiyatlar ikmallerde yaşanan kolcu gözetim zorunluluğun belli kurallar çerçevesinde de olsa müsaade ediliyor olması iyi bir durum. Bunker barge’larında yaşanan personel sorunları devam etmekte. Gerekli merciler ile görüşülüp meslek lisesi kategorisinde değerlendirip mezunlara ehliyet verilebilir mi? Veya belli bir süre, mesela en az 10 yıl bunker barge tecrübesi olanalara bir seferliğine mahsus olmak kaydı ile yağcı gemici kadrosuna kaptan çarkcı olabilme imkanı sağlanır” dedi.
Bargelerin barınması için liman yok
100 mil ile sınırlı liman seferi yapan gemilerin gerektiğinde kabotaj seferine dönebilmesi için kara muayenesi gibi teknik konularda gerekirse idareden yardım istenmesi gerekir diyen Uysal, “3.000 M/T üzeri gelen siparişlerde kullandığımız tonajlı bunker bargelerın pilotaj ve römorkör zorunluluğu operasyon maliyetine ciddi fiyat farkı olmasına neden olmakta bu gemileri kullanan kaptanlarımız yüzlerce kez limanlara yanaşıp boğaz geçişi yapıyor gerçek tecrübe nedir onları örnek gösterebiliriz. Galataport’a gelen kruvaziyer gemilerine bargelerın sp1 zorunlu hale gelmesi P&I kulüpleerinden teminat mektubu istenmesi gerekir” ifadesinde bulundu.
Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ