Yabancı limanlarından gelerek Türk Boğazlarından transit geçiş ile yabancı bir limana giden veya serbest geçiş yaparak bir Türk limanına gitmek isteyen gemiler Türk Boğazları bölgesinde gemiye kılavuz kaptan alıp, personel değişimi, hasta çıkarma ve tamir gibi benzeri nedenlerle kara ile temas kuruyor. Artan korona virüsüne vakalarına karşı önlemler çerçevesinde yabancı limandan gelen gemilerin Türk Boğazları’na giriş yapmadan önce gemideki son sağlık durumunu gösteren Deniz Sağlık Bildirimini elektronik olarak göndermeleri şartı getirildi.

 

https://www.hssgm.gov.tr/onlineislemler/DenizSaglikBildirimiGiris.aspx adresinden veya İstanbul Boğazı için [email protected], Çanakkale Boğazı içinse [email protected] mail adreslerinden ilgili Boğaz Sağlık Denetleme Merkezine göndermeyen gemiler ise bu bildirimlerini kılavuz kaptan almadan önce boğaz girişinde yapılan sağlık görevlilerine vermesi gerekiyor.

 

Ayrıca gemiye ait Gemi Mürettebat Listesi, Gemi Yolcu Listesi, Gemi Kargo Manifestosu ve Gemi Tonaj Sertifikası belgeleri geminin sağlık sorgusu sırasında eksiksiz olarak ilgili sağlık görevlilerine verilecek.

 

Gemi tarafından yapılan Deniz Sağlık Bildirimi ilgili merkez tarafından titizlikle incelendikten sonra yapılan risk değerlendirmesi sonucu halk sağlığı açısından uygun bulunan gemilere kılavuz kaptan alabilme, personel değişimi, hasta çıkarma ve kara ile temas işlemlerini yapma izni verilecek.

 

Tamer Kıran'dan '23 Nisan' mesajı Tamer Kıran'dan '23 Nisan' mesajı

Vaka tespitin ardından hastaneye sevk edilecek

 

Yapılan risk değerlendirmesinin ardından gemide halk sağlığı tehdidi bulunduğunun tespit edilmesi halinde Gemi Trafik Hizmetleri bilgilendirilerek gemiye binecek olan kılavuz kaptanın kişisel koruyucu donanım tıbbi maske ve eldiven kullanarak gemiye binmesi gerektiği belirtiliyor. Gemideki 2019-nCoV Hastalığı olası vaka tanımına uyan yolcu veya mürettebat bulunması ve vakanın gemiden çıkarılmak istenmesi durumunda, vakanın uygun hastaneye transferi sağlanacak.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi