Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan yazıda, ISPS Code kapsamında Libya limanlarına uğrak yapacak ve karasularında seyir yapacak Türk bayraklı gemiler için idare tarafından ilan edilen Güvenlik Seviyesinin 3 (üç) olduğu bildirildi.

 

Libya'da yaşanan iç karışıklık ve güvenlik durumu nedeniyle Libya limanlarını ziyaret edecek Türk bayraklı gemiler tarafından ilave tedbir alınmasına yönelik bilgilendirme yapıldı.

 

Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (ISPS Code) kapsamında Libya limanlarına uğrak yapacak ve karasularında seyir yapacak Türk bayraklı gemiler için idare tarafından ilan edilen Güvenlik Seviyesinin 3 (üç) olduğu bildirildi.

 

Libya limanlarına gidecek ya da Libya limanlarından ayrılacak Türk bayraklı ticari gemilerinin;

 

•Bahse konu limanlara intikal ederken Libya sahillerinden asgari 60 deniz mili mesafede seyretmelerinin,

•Gemilerin limanlara giriş ve çıkışlarının özellikle gece saatlerine planlanmasının,

•Seyir emniyeti haricinde liman giriş ve çıkışlarında asgari muhabere yapmaya gayret etmelerinin,

•Her türlü dahili güvenlik önlemini alarak liman giriş ve çıkışı yapmalarının uygun olacağı belirtildi.

 

Ticaret gemilerinin kritik bilgileri üçüncü şahıslar tarafından temin edilmemeli 

 

Ayrıca gemilerin hangi limana ne zaman gireceği gibi faaliyetlerini ortaya koyan bilgilerinin, Türk ticaret gemilerine tehdit oluşturacak gruplar tarafından gerek tanımlama sistemleri gerekse açık kaynaklar ve/veya sosyal medyadan takip edildiği değerlendirildiğinden, ticaret gemilerimizce kritik bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından temin edilmemesi yönünde gerekli önlemlerin alınmasının önem arz ettiği ifade edildi.

Marmaris'te açıkta demirleyen gezi teknesi battı Marmaris'te açıkta demirleyen gezi teknesi battı

 

ISPS güvenlik seviyesi nedir? 

 

Gemi Kaptanı veya Gemi Güvenlik Zabiti ile etkileşime geçtiği liman tesisinin, Liman Tesisi Güvenlik Sorumlusu arasında yapılan, geminin limanda kaldığı süre boyunca geçerli olan ve gemi ile liman tesisinin uygulayacağı güvenlik önlemlerini içeren protokol, Güvenlik Deklarasyonu olarak tanımlanır. Güvenlik Deklarasyonu, limana yanaşan gemiler için liman sahasında alınacak Güvenlik Seviyesi uygulamaları için de belirleyici olmaktadır. Günlük iş akışı içinde Seviye 1 uygulamaları geçerli iken, liman işletmemiz rıhtımlarına yanaşan deniz vasıtalarının talepleri doğrultusunda Seviye 2 ve olağanüstü hallerde (savaş, seferberlik, vb) Denizcilik Müsteşarlığı talebi ya da Bakanlar Kurul Kararı ile Seviye 3 uygulaması yapılabilir.

 

20.03.2007 tarih ve 26468 sayılı “Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu Uygulama Yönetmeliği”nde yer alan tanımlarına göre Güvenlik Seviyeleri:

 

Güvenlik Seviyesi 1: Asgari koruyucu güvenlik tedbirlerinin her zaman sürdürüleceği seviyedir.

 

Güvenlik Seviyesi 2:  Bir güvenlik eylemi riskine karşı belirli bir süre boyunca uygulanacak olan, Güvenlik Seviyesi 1’e ilave koruyucu güvenlik tedbirlerinden oluşan seviyedir.

 

Güvenlik Seviyesi 3: Kesin hedefi tespit etmek mümkün olmasa dahi bir güvenlik eyleminin muhtemel ya da gerçekleşmek üzere olması durumunda kısa bir süre boyunca en ileri düzeyde ve belirli koruyucu güvenlik tedbirlerinden oluşan seviyedir.

 

Bir liman tesisi Taraf Devlet tarafından bildirilen güvenlik seviyelerini uygulamak zorundadır. Liman tesisinde güvenlik önlemleri ve işlemleri; yolcular, gemi, gemi personeli ve ziyaretçiler, mallar ve hizmetler için en az müdahale gerektirecek veya onlar için en az gecikmeye neden olacak şekilde uygulanacaktır.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi