Sri Lankalı yetkililer, kimyasal madde yüklü X-Press Pearl isimli konteyner gemisinin yanarak batmasının çevreye verdiği zarar dolayısıyla operatörüne 40 milyon dolarlık dava açtı. 

 

Colombo Limanı açıklarında yanan kimyasal yüklü konteyner gemisi yaklaşık iki hafta yandıktan sonra 2 Haziran'da battı. 25 ton nitrik asit, farklı kimyasal madde ve kozmetik ürünler taşıyan konteyner gemisinin battığı bölge için büyük bir çevre kirliliği tehdidi oluşturduğu kaydediliyor. 

 

Kimyasal yüklü konteynerlerin bölgedeki denizdeki canlı yaşamına büyük zarar verdiği düşünülüyor. Yerel basında çıkan haberlere göre kaplumbağalar, deniz memelileri, deniz kuşları ve balık cesetleri ülkenin sahillerine vuruyor.

 

Gemi işleticisi 12 Haziran'da yaptığı açıklamaya göre, geminin enkazı yaklaşık 21 metre derinlikte. Şirket, olay yerinde gözle görülür bir akaryakıt sızıntısı olmadığnı belirtiyor ancak X-Press gemisinin kaptanı yayılan gri bir parlaklığın gözlemlendiğini bildirdi.

 

Şirketten yapılan açıklamada, "Geminin kıç tarafı sular altında kaldığından ve gemide bulunan 1486 konteynırdaki yükün kalıntıları suya maruz kaldığından beri denizin renginin solması belirginleşti" denildi.

 

Paradip Limanı'ndaki gemide bir mürettebat ölü bulundu Paradip Limanı'ndaki gemide bir mürettebat ölü bulundu

Öte yandan konuya ilişkin değerlendirme yapan IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, olayın yarattığı tahribat ile ilgili endişelerini dile getirdi. Lim, "Kimyasal kirlilik raporları, plastik topaklar şeklinde karaya çıkan enkaz ve petrol kirliliği potansiyeli de dahil olmak üzere durumu yakından izliyoruz" dedi.

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi