Dünya ticareti ciddi bir darbe aldı. Tersaneler boşta ve SMM uluslararası deniz ticaret fuarı yeniden planlanmalıdır. Koronavirüs pandemisi denizcilik endüstrisinde şok dalgaları gönderdi.  Armatörler, tersaneler ve tedarikçiler krizden çıkış yolunu bulurlar mı? Virüs onların işlerini kalıcı olarak değiştirebilir mi?

 

Covid-19 salgını dünya ekonomisini başını döndürdü. Bu yıl durgunluk daha şiddetli olacak ve 2021'de iyileşme iki ay önce beklediğimizden daha yavaş olacak”diyor Uluslararası Para Fonu baş ekonomisti Gita Gopinath. Gopinath, küresel ekonominin yaklaşık yüzde beş küçüleceğine inanıyor. Denizcilik endüstri özellikle ağır darbe alacak. Küresel kilitlenme büyük tedarik zincirlerini bozdu. Maersk, sektör lideri, SAW konteyner taşımacılığı ikinci çeyrekte en az yüzde 15 azaldı.

Rusya'ya yönelik AB yaptırımları daha fazla gemiyi hedef alacak Rusya'ya yönelik AB yaptırımları daha fazla gemiyi hedef alacak

 

SMM de koronavirüsün etkilerinden kaçamadı. 2.000'den fazla etkinliğin olacağı organizasyonda Eylül ayı başlarında yaklaşık 50 bin ziyaretçinin gelmesi çok gerçekçi gelmedi fuarı 2-5 şubat 2021 tarihine erteledik. Zaten sektörün bu ertelemeye tepkisi olumlu oldu.  Hep birlikte bu krizin üstesinden geleceğiz diye Hamburg Messe İş Birimi Müdürü Claus Ulrich Selbach, Memnuniyetle söyleyebiliriz ki yaklaşık 90 SMM 2020 katılımcılarının yüzde de SMM 2021'e katılacak” dedi. Selbach, “Birçok ülkenin kademeli olarak yeniden açıldığını görmek cesaret verici.  Çin ekonomisi istikrar kazanıyor ve birçok ülke sınırlarını yeniden açıyor. Fakat bütün bunlar normale bir dönüş teşkil etmez. Gelişmekte olan ve gelişmiş  birçok ülkede pandemi henüz zirveye ulaşmadı. Bu da belirsizlikler ve denizcilik endüstrisi için büyük bir mücadeleyi gösteren bir durum” şeklinde konuştu.

Dijitalleşmenin teşvik ettiği bir rönesans

 

Clarkson Araştırma  Başkanı Martin Stopford, “Geleceği tahmin edemeyeceğimizi biliyoruz. Ancak, açıkça ortaya çıkan değişikliklere hazırlanmaya çalışabiliriz' dedi. Stopford, “Hazırlanmamak daha riskli olabilir ve güvenli seçeneğinden daha pahalı ve hiçbir şey yapmadan denizcilik endüstrisi analizleri devam ediyor. Koronavirüs krizi, denizcilik sektörünü yeni operasyon yollarına açılmaya zorluyor ya da yeni önlemler almaya itiyor.

 

DNV GL - Denizcilik sınıflandırma CEO'su Knut Ørbeck-Nilssen, “Yenilikçi dijital ürünler rekor sürede geliştirilmekte ve kullanılmakta. Pandemi endüstride dijitalleşmeyi hızlandırdı ve 10 yıl ileri götürdü. Kriz şu tüm denizcilik dünyasında birçok yeniliği ve yeni fikri tetikleme potansiyeline sahip. Sonuçta sektörü bir rönesansa sürüklüyor. SMM'nin ana sponsoru DNV GL, anketler ve veri analizleri yapıyor. Bu durum yeşil gemilere fayda sağlıyor.

 

Gmec, Küresel Deniz Çevre Kongresi ve Denizcilik Geleceği önümüzdeki Şubat ayında SMM fuarı sırasında, endüstrinin bunu nasıl kullanabileceğini tartışacaklar ve  sürdürülebilir tahrik çözümlerinin geliştirilmesini ilerletmek için teknoloji desteği hakkında konuşacaklar.  Koronavirus, önde gelen uluslararası deniz ticaret fuarı sloganına yeni bir ivme kazandırdı: Deniz geçişini sürme" şeklinde konuştu.

Tedarikçiler geçmiş başarılarını yaşıyor

 

İyi hazırlıklı olmak savaşın yarısını kazanmaktır diyen  VDMA - Marine Başkanı Ekipman ve Sistemler ve SKF CEO'su Martin Johannsmann, “Sektörde genellikle iyi durumdayız. Pandemiye nasıl cevap vereceğimizi çok çabuk öğrendik. Üretim neredeyse kesintisiz devam etti ve siparişler tamamlanabildi. Öte yandan, Alman tedarikçiler geçen mali yılda alınan siparişlerde yüzde 3,4'lük bir artış yaşıyorlar. Mevcut, göze çarpan alıcı kısıtlaması bu segmentte endişe yaratmakta” dedi.

 

Gemi şanzıman uzmanı Reintjes'in CEO'su Klaus Deleroi, hükumetten destek alınabileceğini söyledi. Dijital projeler, daha temiz gemiler, LNG yakıt mavnaları ve liman elektriklerinin yanı sıra tesisatlar için bir gemi değiştirme programına zaten bir milyar avro tahsis edildi” şeklinde konuştu.

 

Bilinmeyene yelken açmak

 

Küresel sipariş kitabına bakıldığında, tersanelerin krizden en çok etkilendiği ortaya çıkıyor. Hatta koronavirüsten önce, küresel sipariş defteri 13 milyon GT'ye düştü (2009: 30 mGT). Özellikle kruvaziyer endüstrisi, yakın zamana kadar denizcilik dünyasının kıskançlığıyla karşı karşıya çalkantılı zamanlar. Mali sıkıntıdan kaçınmak için Malezya merkezli MV Werften tersaneleri Genting grubu, 175 milyon avroluk hükümet acil yardım aldı. Almanya'nın devlete ait KfW bankası Meyer Werft tersanelerini 200 milyon avro ile destekledi. kruvaziyer segmentindeki pazar lideri, şu an 2023 arasında yeni bir sipariş beklemiyor. Mevcut yeni inşaat projeleri, istihdam boşluklarını önlemek için ertelenmektedir. Cruise gemisi gelince şu anda yeni gemiler sipariş etmek yerine filolarını düşürmeyi tercih ediyorlar. "Çok muhtemel piyasadaki bazı gemilerin hurdaya çıkarılacağını söylüyor "diyor Karnaval CEO'su Arnold Donald. 400 yolcu gemisi yaklaşık 4 aydır gönülsüz tatil yapıyor. İçin sonuç segment lideri Carnival, aylık 1 milyar dolarlık bir fatura. Bazı erken gezi girişimleri yolcu sayısını ve katı hijyen konseptini önemli ölçüde azalttı. Norveçli operatör Hurtigruten tarafından. Milyon dolarlık soru, CEO Daniel Skjeldam, normal operasyonların nihayet devam edebileceği zamandır. "Hiçbir Yere Yolculuk" bile, herhangi bir yere karaya çıkmayı düşünüyor. Kruvaziyer segmenti için umut verici bir işaret, bir sonraki seyir sezonu için gelen rezervasyonların sürekli akışı önemli” dedi.

 

Hükümetler arasında işbirliği eksikliği

 

Dünya çapında, tüccar ve yolcu gemilerindeki ekipler seyahat kısıtlamalarının yakında kaldırılacak. "Bazı durumlarda denizciler aylardır gemilerinde tutuluyor orijinal sözleşmelerinin ötesinde. Çevresindeki hükümetlerin başarısızlığından doğrudan etkileniyorlar. hareket etme küresi ve aralarındaki koordinasyon eksikliği "diyor Estelle Brentnall, Avrupa Ulaştırma İşçileri Federasyonu'nda (ETF) denizcilik, eleştiriyi dile getiriyor. Talep ediyor: "Bırakın eve dönsünler!" Armatörler bir çözüm bulmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Alfred Hartmann, Alman Armatörler Birliği VDR Başkanı şu çabaları açıklıyor: “Örneğin, birkaç hafta önce Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile el ele verdik. sırasında güvenli mürettebat alışverişi sağlamak için detaylı bir prosedürle dünyadaki hükümetler koronavirüs krizi."

 

Hem özel hem de işle ilgili birçok iletişim eylemi şu anda çevrimiçi olarak yürütülmektedir; fakat sanal etkileşim kişisel, yüz yüze toplantıların yerini almaz. " İnternette tüm dünya, ancak SMM'de fiziksel olarak aynı şey değildi. denizcilik topluluğunun ağa katılması ve kilit konuları görüşmesi "diyor BIMCO Başkanı Sadan Kaptanoğlu. Birlikte gülmeden önce eğlenmek, eğlenmek ve kutlamak önemlidir. Hamburg merkezli şirket Becker Genel Müdürü Dirk Lehmann Marine Systems ve SEA Europe Başkan Yardımcısı. Bu yüzden SMM gibi olaylar çok önemlidir. İnsanların fiziksel olarak ilham fikirleri yeni fikirler, iş ortaklıkları ve fırsatlar yaratmak için uçuyor. Küresel denizcilik Topluluk, önde gelen uluslararası deniz ticaret fuarında bir araya gelmeyi dört gözle bekliyor Hamburg 2 ile 5 Şubat 2021 arasında. Mevcut kısıtlamalara dayanarak koronavirüs salgını, Hamburg Messe und Congress, hem güvenlik hem de başarılı bir ticaret fuarı. Bu kavram, sorumlu yetkililerin yanı sıra seçilen katılımcıların sağlık ve güvenlik yöneticileri. Konsepti Ekim 2020'de halka sunulacak.

Editör: Haber Merkezi