1965 yılında eşi ile birlikte "Kısmet" isimli yelkenli ile dünya seyahatine çıkan Sadun Boro, anılarını kitaplaştırdı. 1963'te Salacak'taki Athar Beşpınar atölyesinde kızağa konan 10,5 metre boyunda ve keç armalı "Kısmet" isimli yelkenli, ile üç yıl boyunca dünya turu yapan Sadun Boro, anılarını Pupa Yelken isimli kitapta topladı. Kanarya Adaları'nda aldıkları ünlü kedileri "Miço"nun da dahil olduğu seyahatin orjinaline sadık kalarak yayınladı.

 

Epona Yayınları'ndan çıkan Pupa Yelken, yalnızca bir seyahat kitabı değil, taşıdığı cesaret ve tahayyül özellikleriyle edebî bir yolculuk hikâyesini anlatıyor. Sadun Boro ve eşi Oda ile beraber yaptığı dünya turunun paylaşıldığı kitap, mavi yolculuğa çıkmak isteyenleri için bir rehber niteliğinde.

 

Yelkenlisi ile dünya seyahati yapan ilk Türk denizcisi. 1965-1968 yılları arasında eşi Oda Boro ve kedileri Miço ile birlikte ,“Kısmet” isimli 10,5 metrelik tekneleriyle dünya turunu tamamladılar. Bu seyahatin Sadun Boro tarafından kaleme alınan seyir günlükleri Hürriyet gazetesinde seri olarak yayınlandı ve büyük ilgi ile takip edilmişti. 

 

Sadun Boro kimdir? 

 

1928 yılında İstanbul’da dünyaya gözlerini açan Sadun Boro, ilk okuldan sonra eğitimine Galatasaray’da yatılı olarak devam etti. Üniversite eğitimini İngiltere, Manchester’da tekstil mühendisliği alanında tamamlayan Boro, ilk okyanus seyahatini 1952 yılında, İngiltere’den Karayip Adaları’na Ling isimli bir İngiliz teknesinde yaptı.

 

“Bir Hayalin Peşinde” kitabında kendi yelkenlisi ile dünya seyahati yapma hayalinin başlangıcı olarak gördüğü bu deneyimi yazıya döken Sadun Boro, hayalini gerçekleştirdiği dünya seyahatinin ardından ikinci büyük seyahatleri 1977-79 yılları arasında kızları Deniz’in de katıldığı Amerika yolculuğunu ise “Fora Yelken” isimli kitabında anlattı.

Marmaris'te açıkta demirleyen gezi teknesi battı Marmaris'te açıkta demirleyen gezi teknesi battı

 

1980 yılından itibaren ailesi ile birlikte Bodrum'da yaşayan Sadun Boro başta yeryüzü cenneti olarak nitelediği Gökova olmak üzere bu bölgenin doğası ve denizini korumak için olağanüstü çaba sarf etti. Kısmet’in Dümen Suyunda isimli kitabında Türkiye ve komşu kıyılara yaptığı seyirlerin anılarını derledi. Hayatı boyunca en değer verdiği çalışması “Vira Demir”, kıyılarımıza ait detaylı bir seyir rehberidir.

 

5 Haziran 2015’te Marmaris'te vefat eden Sadun Boro’nun anısına hazırlanan "Yürüyüş Yolu", Kısmet’i bağladığı 8 no'lu çam ağacından, vasiyet ettiği yere kadar devam ediyor. 

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi