Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Başkanı Semih Dinçel, kısa bir süre önce küresel karantinanın yaşandığı bu koronavirüs döneminde navlun piyasalarına ilişki dergimiz 7Deniz ile görüşlerini paylaşmıştı.

 

Dergimizde yayınlanan “Dökme ve kuru yükte yaz rallisine hazır olun!” başlıklı haberde Dinçel, navlun piyasalarında bir artışın yaşanacağına işaret etmişti. Deniz taşımacılığında kuru yük navlun piyasası açısında en önemli endeks olarak gösterlen Baltık Kuru Yük Endeksi, 2020’nin en yüksek seviyesi olan 1527 puana ulaştı. Salgın sürescinde hızla düşen endeks bu hafta hızlı bir yükselişe geçerek 1527 puana ulaştı.

 

GBD Başkanı Dinçel Bloomberght’ye endeksin yükselmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, piyasaların olması gereken seviyelere gelmekte olduğunu belirterek, “İki türlü izah edeyim. Birincisi, kağıt üzerinde vadeli kontrat işlem olarak büyük kazançlar veya kayıplar söz konusu ama gerçek Baltık Kuru Yük Endeksi’nde, endeksin yüzde 50’sini 170 bin ton ve üzeri olan Cape Size gemiler teşkil eder. Yüzde 25’i Panamax, yüzde 25’ini Ultramax’lar. Herkesin evlere kapanmasından sonra tekrar dönüşümle beraber Cape Size yüklerdeki iştahı, stoklardaki erimelerin fiziki olarak teşhir edilmesiyle Çin’in artan demir cevheri talebine bağlıyorum” dedi.

 

 

‘Sürdürülebilir değildi’

 

Pandemi sonrası Kuru Yük Endeksi’nin karşılığı olan navlun gelirlerinin geminin operasyon giderlerinin de altına düştüğüne işaret eden Dinçel, “Gemiyi alıyor, donatıyor ve işletiyorsunuz. Seferin giderlerinin altında navlun alıyorsunuz. Bunun sürdürülebilir bir şey olmadığı belliydi.

 

Yani endeksin yüzde 389 artması, sektöre yabancı olan insanlarda, dinleyicilerde, izleyicilerde, sektörün kazancı dört katı arttı  gibi bir algı yaratmasın.

 

Bu vadeli işlemlerde olabilir. Çünkü kağıt alıyorsunuz. Ama bu gerçek kuru yük endeksine bağlı çalışan gemiler ve sahiplerinde masrafların altına inmişti. Şimdi masrafların biraz üstüne çıktı. Ortada finansman giderlerini karşılayacak bir gelir yok. 2020 Aralık ayında 1600’dü. Düşüşten sonraki yükselişlerde 800 direncini birkaç kez denedi ve döndü nihayetinde bu sefer geçerse ilk hedefi 2000 olacak. Umarım hızlı bir şekilde 1600 direncini de gelecek. Burayı da geçerse 2 bin 400’lü geçen yıl Ağustos seviyelerine gelebilir.

 

Esas olarak, bu gemilerin gelirleri çok düşmüştü. Tekrar yerine gelmeye çalışıyor. Ortada spekülatif bir gelir yok. 14 Mayıs’tan bugüne yüzde 389 arttı deyince ekonomistler, gelir arttı diye düşünebilir. Ama öyle değil. Tekrar ediyorum. Gemiler masrafların altında çalışıyordu, şimdi olması gereken yere gelmeye çalışıyor” diye konuştu.

 

Dinçel, "Büyük tonajlarda yaşanmakta olan geri dönüşün kosterlerde de bir an önce gerçekleşmesini diliyorum" diye ekledi. 

 

İsrail'e denizyoluyla taşımalarda yüzde 30'luk düşüş İsrail'e denizyoluyla taşımalarda yüzde 30'luk düşüş

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi