Dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketi Maersk, Çin'deki Yantian limanında yaşanan tıkanıklık ve gecikmelerin operasyonlarında Mart ayında Süveyş Kanalı'nı tıkayan Ever Given'den çok daha büyük bir aksamaya yol açtığını bildirdi.

 

Yantian Uluslararası Konteyner Terminali (YICT) bölgesindeki bir Covid-19 vakası sonucunda alınan önlemler ve kısıtlamalar nedeniyle büyük bir aksama yaşanıyor.

 

Maersk Asya Pasifik Genel Müdürü Ditlev Blicher, yaptığı açıklamada Yantian Limanı'nın şu anda yaklaşık yüzde 40 kapasiteyle çalıştığını ve bu durumun önümüzdeki ay önemli gecikmelere yol açmasını beklediklerini belirtti.

 

 

Süveyş Kanalı'ndan daha büyük aksama 

 

AP Moller-Maersk'in Ocean & Logistics CEO'su Vincent Clerc ise, Yantian Limanı'ndaki sorunu büyüklüğünü, "Bu durumun bizim için Mart ayında Süveyş Kanalı'nı tıkayan Ever Given'in yol açtığı aksamadan çok daha büyük olduğunu söyleyebilirim. Yantian'ın önemi ve süresi nedeniyle Süveyş Kanalı durumuna gelmesine birkaç gün kaldı" diye tarif etti. 

 

Seferler iptal edilebilir

 

Şu anda gemilerde 16 güne varan gecikmeler yaşandığını ve bu durumun ağ genelinde önemli bir dalgalanmaya neden olacağını ifade eden Clerc, mevcut tonaj eksikliği nedeniyle rekor seviyelerdeki konteyner kiralama oranları ile gemi programlarındaki uzun gecikmelerin Maersk gibi hatların seferleri zorunlu olarak kesmesine neden olacağını belitti. 

 

 

Süveyş Kanalı'nın ablukası sadece altı gün sürdü. Yantian'daki durum ise birkaç haftadır sürüyor ve önümüzdeki haftalarda da devam edeceği düşünülüyor. Küresel ölçekte önemli bir ağ geçidi üzerinde olan liman yılda yaklaşık 13,5 milyon TEU elleçme yapıyor. 

ABD’den Japonya'ya nükleer enerjili uçak gemisi ABD’den Japonya'ya nükleer enerjili uçak gemisi

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi