İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, ABD'nin yaptırımlarına karşı AB'nin İran'la ticareti kolaylaştırmak için tasarladığı özel ödeme mekanizması (SPV) ve ülkenin petrol satışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Japonya'nın da İran'dan petrol alan ülkelere dahil olduğunu belirten Himmeti, "İran'ın mevcut petrol satışı 1 milyon varilden daha fazladır. Petrol ihracatından gelir elde etmenin başka yolları da var. Bu konuda herhangi bir endişemiz yok ve bizim siyasetimiz bütçenin petrol geliri ile olan göbek bağının kesilmesidir" dedi. Himmeti, SPV ile ilgili Avrupalıların teknik açıdan problemlerle karşılaştığını söyleyerek "Avrupalılar, 'Ne yaparsak yapalım ABD yine yaptırım uygulayacak' diyor. Biz tüm siyasetimizi Avrupa'nın mali mekanizmasından bağımsız oluşturduk ve halihazırda Çin, Güney Kore, Türkiye, Hindistan ve Rusya ile para takası için zemin hazır" ifadelerini kullandı.

ABD'den Marshall Adaları'nda kayıtlı şirkete 'İran' yaptırımı ABD'den Marshall Adaları'nda kayıtlı şirkete 'İran' yaptırımı

Yeni ödeme mekanizması
ABD yönetimi, 8 Mayıs'ta nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından İran'a yönelik yaptırım paketlerini aşamalı olarak devreye sokmuştu. ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin ardından Tahran yönetimini nükleer anlaşmada tutmak isteyen AB, petrolü de kapsayacak şekilde İran'la ticareti kolaylaştırmak ve Avrupalı şirketleri ABD'nin yaptırımlarından korumak için eylülde yeni bir ödeme mekanizması geliştirildiğini açıklamıştı. En geç geçen yıl sonuna kadar devreye girmesi beklenen mekanizmanın henüz uygulamaya konulmaması Tahran yönetiminin tepkisine neden oluyor.

Editör: Haber Merkezi