Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi Güney Asya ülkeleri ömrünü tamamlayarak hurdaya çıkmış gemilerde büyük paya sahip. Daha önce Japonya, Hindistan'daki hurdaya çıkmış gemi mezarlığı Alang Ship Breaking Yard'a büyük ilgi göstermişti. Şimdi ise Bangladeş, Norveç'i cezbediyor.

 

Çarşamda günü Norveç'in Bangladeş Büyükelçisi Aspen Richter, Bangladeş Çevre, Orman ve Küresel İklim Değişikliği Bakanı Shahbabuddin ile gerçekleştirdiği görüşmede, gemi geri dönüşüm konusunu da gündeme getirdi. Büyükelçi Richter, görüşmenin ardından Bangladeş ve Norveç'in çevre açısından benzer olduğu kaydetti.

 

 

Norveç ve Bangladeş'in birlikte çalışması durumunda birçok şeyi başarabileceğini kaydeden Richter, Norveç'in gemi enkazı faaliyetlerinde büyük bir tecrübesi olduğunu belirterek, "Norveç ve Bangladeş'in ortak çalışması fayda sağlar. Norveç'in Bangladeş'teki ticaret ve finansal yatırımlara büyük ilgisi var. Bangladeş gemi geri dönüşüm endüstrisi, Hong Kong sözleşmesinde belirlenen uluslararası standartlara göre tersanelerini gizlemek için dünyanın dört bir yanından muazzam bir baskı ile karşı karşıyadır. HKC'ye göre Alang, tesislerinin yaklaşık yüzde 70'ini yenilemesi gereken komşu ülke ve Bangladeş'teki gemi söküm endüstrisinin rakibi" dedi.

 

Bangladeş'in çelik ihtiyacı büyük ölçüde gemi geri dönüşüm endüstrisine bağlı bu nedenle hükümet ülke içnide gemi geri dönüşüm tesisleri geliştirmek ve endüstriyi uluslararası standartların gereklerine göre tahsis etmekle ilgileniyor.

 

Norveç, Bangladeş'te gelişmiş gemi geri dönüşümünü desteklemek için yaklaşık 1,5 1,5 milyon ABD doları (14 milyon Norveç kronu) taahhüt etti. Dünya Denizcilik Örgütü (IMO), Bangladeş'in gemi geri dönüşümünü güçlendirmek için üçüncü aşamasına geçmesine izin verildiğini söyledi.

 

7DENİZ 

Husiler gemilere yönelik saldırılarını sürdürüyor Husiler gemilere yönelik saldırılarını sürdürüyor

Editör: Haber Merkezi