Denizlerde avlanan balıkçılar için 15 Nisan'da başlayan balık avı yasağı 1 Eylül'de sona eriyor. Yasağın sürdüğü 4,5 aylık dönemde teknelerin bakımını yaparak, balık ağlarını tamir ederek geçiren balıkçılar, 1 Eylül ile birlikte yeni bir döneme başlayacak.

 

307 balıkçıya 4,5 milyon TL'lik destek 307 balıkçıya 4,5 milyon TL'lik destek

1,5 milyon kişi iş sağlayan bir sektör

 

Balıkçılık sektörü, balığı avlayan tekne, av araçları, avlanan ürünün muhafaza, nakliye işlenmesi ve pazarlama gibi, bir dizi sektörle entegre olmuş ve bu sektörlerin lokomotifi durumunda olmasının yanında istihdamda da lider bir konumda. Sektörel olarak sanayi kolları nedeniyle 200 bin, kendisi ve denizlerde çalışanlarıyla 250 bin kişiye iş sağlanan ülkemizin aile yapısı da göz önünde bulundurulduğunda 1 milyon 500 bin kişiye iş sağlayan bir söktür oldu. Bu nedenle 1 Eylül'ü sadece balıkçılar değil, balıkçılığı ilgilendiren diğer meslek kolları da bekliyor.

 

Dünya ortamalasının çok gerisindeyiz

 

Balık tüketiminin teşvik edilmesiyle birlikte okul çağındaki çocuklara balığın besin değerinin aşılanması, faydaları düşünüldüğünde bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor. Ancak üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balık tüketimi dünya ortalamasının gerisinde kalıyor. Dünyaya bakıldığında, Avrupa ülkelerinde yıllık 25 kilogramı bulan balık tüketimi, Uzakdoğu ülkelerinde daha da yüksek. Japonya’da balık tüketimi 80 kilogramın üstüne çıkarken, Türkiye’de kişi başına yıllık balık tüketimi 8 kg. En iyi besin kaynaklarından biri olan balık, vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller bakımında oldukça zengin olduğundan uzmanlar tarafından haftada iki kez tüketilmesi öneriliyor.

 

Türk balıkçısı için yeni pazar gerekiyor

 

Moritanya ve Afrika kıtasına açılan Türk balıkçısının Atlas Okyanusu ve Afrika kıtasında da yeni pazar arayışlarına girmesi gerekiyor. Son yıllarda bazı sıkıntılar yaşamaya başlayan balıkçılarımız, diğer ülke sularında Bakanlıklar ve mevcut hükümetimiz tarafından aktif bir rol alınması gerektiği ve balıkçılarımıza yeni pazarlar açılması konusunda yabancı ülkelerle ikili anlaşmalara gidilmesi gerektiği belirtiliyor.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi