Avrupa'daki 42 nehirden okyanuslara giden çöplerin incelendiği bir araştırmadan elde edilen veriler Nature Sustainability adlı bir çevre dergisinde yayınlandı.

ABD’den Kızıldeniz’de balistik füze hamlesi ABD’den Kızıldeniz’de balistik füze hamlesi

 

Araştırmaya göre, nehirlerden denize sürüklenen çöpün yüzde 16’sı Türkiye kaynaklı. Kaynak ülke sıralamasında Türkiye’nin ardından İtalya yüzde 11,3 ile ikinci, İngiltere yüzde 8,4 ile üçüncü ve İspanya yüzde 8,21 ile dördüncü sırada yer alıyor. Daha az kıyı şeridinin bulunduğu Almanya ise nehirlerden denizlere sürüklenen çöplerin yaklaşık yüzde 2’sinden sorumlu.

 

Denizlerdeki kirliliğin büyük bir bölümünün plastikten kaynaklı olduğuna dikkat çeken araştırmacı İspanya'daki Cádiz Üniversitesi'nden Daniel González-Fernández, bu kirliliği azaltmak için sadece nehirlerin temizlenmesinin yeterli olmayacağını, çöpün kaynağını kurutmak için plastik kullanımının azaltılması gerektiğini söyledi. 

 

Greenpeace Akdeniz, Nisan 2021’de açıkladığı raporunda, Türkiye’nin 2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke olduğuna dikkat çekmişti. Rapora göre geçen seneye kıyasla plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı ve her gün 241 kamyon dolusu plastik atık Türkiye’ye geldi. Son 16 yılda ise Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atıklar 196 kat arttı.

 

Son 16 yılda ise Avrupa'dan Türkiye'ye gelen plastik atıklar 196 kat arttı. Greenpeace, Çin'in 2018 yılındaki plastik atık ithalatı yasağının ardından plastik çöplerin yeni adresi olan Türkiye'de her sene plastik atık ithalatının katlanarak artmaya devam etiğine dikkat çekiyor. Plastik atık ithalatının da Türkiye'deki plastik kirliliğinin başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi