Suriye ve Doğu Akdeniz’de Rusya ile ABD arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Rusya’nın hamlelerine karşı bölgede etkin olacağının sinyalini veren ABD, uçak gemileri Abraham Lincoln ve John C. Stennis’i Akdeniz’e gönderdi.

 

Amerikan televizyon kanalı CNN, 6. Filo'ya bağlı Abraham Lincoln uçak gemisine, John C. Stennis uçak gemisi saldırı grubunun eşlik ettiğini duyurdu. Bu iki uçak gemisinin tatbikat yaptığı belirtiliyor. 

 

 

Amerikalı CNN, bölgeye gönderdiği muhabirleri tatbikattan görüntüleri de paylaştı.

 

'Potansiyel rakip tarafından caydırılmayacağız'

 

Deniz Kuvvetleri'ne ait 23 gemi, 23 limanda ziyarete açıldı Deniz Kuvvetleri'ne ait 23 gemi, 23 limanda ziyarete açıldı

ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı James Foggo, "Potansiyel bir rakip tarafından caydırılmayacağız. Amerikalıların ve aynı zamanda müttefiklerimizin çıkarlarını destekleyeceğiz" dedi.

 

Huntsman: Rusya'nın istikrarsızlığa yol açan eylemlerine son vermesi gerek

 

Abraham Lincoln ve John C. Stennis uçak taşıyıcı gemileri 23 Nisan’da Akdeniz’de ortak tatbikata başladı. Bölgedeki grup arasında 130 uçak, 10 gemi, 9 bin asker bulunuyor. Abraham Lincoln filosu ile John C. Stennis saldırı grubu, 2016’dan beri ilk kez Akdeniz’de aynı anda faaliyet gösteriyor. ABD’nin Moskova Büyükelçisi John M. Huntsman, USS Abraham Lincoln gemisinden saldırı grubunun eylemlerini gözlemledi. Huntsman “Akdeniz’deki iki uçak taşıyıcının her biri, uluslararası diplomasinin 100 bin tonluk birer temsili. Bu gemilerin güçlü savunması ile birleşen diplomatik temaslar ve diyalog; Rusya’ya, ABD ile gerçekten daha iyi ilişkilere sahip olmak istiyorsa, dünyanın dört bir yanındaki istikrarsızlığa yol açan eylemlerine son vermesi gerektiğini gösteriyor” dedi. ABD'nin bu hamlesi gerilimin tırmanması durumunda savaşmaktan çekinmeyeceğinin mesajını verdiği anlamına geliyor.

 

 

Gemiler gerek görülürse Basra Körfezi'ne hareket edecek 

İki uçak gemisinin aynı anda bölgede bulunmasının İran’a yönelik bir mesaj taşıdığı belirtildi. İki uçak gemisinin Doğu Akdeniz’de uluslararası sularda ortak tatbikat yaptığı ve gerek duyulduğu takdirde, Basra Körfezi’ne doğru harekete geçeceği bildirildi. Uçak gemilerinin, bölgedeki ABD müttefikleri ile de ortak eğitim çalışmaları yapacağı açıklandı. ABD donanması en son Dwight D. Eisenhower ve Harry S. Truman uçak gemileri 2016’nın yaz aylarında bölgeye aynı anda yerleştirilmişti.

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi