Türk Armatörler Birliği’nin (TAB), Deniz Ticaret Odası desteği ile İstanbul Sheraton Grand Ataşehir Otel’de “21.Yüzyılda Değişen Gemi İşletmeciliği-Deep Dive” üst başlığıyla gerçekleştirdiği panelde; The Maritime House Yönetim Müdürü Antonis Iordanidis ve Kurumsal Yapı Psikoloğu Prof. Dr. Nikolaos Andreadis bir EĞİTİM sunumu gerçekleştirdiler. İkili sunumda şu bilgileri verdiler: “Alpha Marine şirketinden geliyoruz. İstanbul’da merkezimiz var. Maritime’da çalışıyoruz. Denizcilik firmalarıyla ilgili, kültürle ilgili araştırmalar yaptık. Bu konu sadece Türkiye’de değil; dünya ölçeğinde önemli bir konu...Danışmanlık, gemi tasarımı, yönetim danışmanlığı hizmetleri sağlıyoruz. 55’ten fazla çalışanımız var. Deniz yönetim sistemleri ile şirketleri destekliyoruz. Eğitim hizmetleri, yazılım hizmetleri sağlıyoruz. Güvenlik kültürü anlamında hizmetler veriyoruz. Eğitim, liderlik sektörü için çok önemlşi konular. İ.S.M. yasası ve güvenlik konularının amacı şirketlere yardımcı olmak.

 

SEKTÖRÜN İHTİYACI OLAN ŞEY: YÖNETİM ANLAYIŞI

Denizcilik sektörünün ihtiyacı olan şey daha iyi bir yönetim anlayışı. Denizcilik sektörü yönetmelikleri tamamiyle almaya hazır değil. Rekabet zorlaşacak. Her şirketin dürüst olması gerekiyor. Şirketlerin kalitesiyle ilgili sorunlar var. Şirket içinde çalışanlarla ilgili sorunlar var. Yapılan bütçe ile gerekli olan bütçeler arasında fark var. Şirketler, kendi yönetim sistemlerinden şikayet ediyorlar. Çalışanlar da insiyatif almıyorlar. 2 tür şirket görüyoruz. Değişimle başa çıkamayacağına inanan şirketler var.

Gemiler rotasını değiştirdi, karbon emisyonları hızla arttı Gemiler rotasını değiştirdi, karbon emisyonları hızla arttı

 

‘DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMİN KENDİSİDİR’

Değişimin kendi şirketi dışında olduğunu düşünen şirketler var. Sorunlara idealist bir şekilde yaklaşmıyorlar. Öğrenmeyen, ders almayan şirketler var. Bunlar asla kendi içine bakmıyorlar. Bu şirketler doğru soruları sormuyorlar. Yaptıkları her şeyin doğru olduğuna inanıyorlar. Bu şirketler eninde sonunda yok olacaklar. Hesap verebilirlik duygusunu çalışanlarımız arasında sağlamalıyız. Çalışanlarınızı nasıl motive edebilirsiniz ki bu sahiplik duygusu gelişebilsin... İnsan unsurunu burada unutmamak lazım. Bazı şirketler, değişimin olmayacağına inanıp hiçbir şey yapmıyor. İşte bu durum çok tehlikelidir. Güvenlik kültürünün olabilmesi için iyi bir liderlik ve yönetimin olması şart. Biz, DEEP DIVE iöçin bir ön değerlendirme yapıyoruz. Anketler düzenliyoruz. Değişimi düşman gibi görmemek lazım. Değişime ayak uydurmak çok önemli.”

AHMET DOĞAN

Editör: Haber Merkezi