Sanmar hem sektörümüz hem de ülkemiz adına gurur duyduğumuz firmalarımızdan bir tanesi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürün ile bir araya geldiğimiz sohbetimizde gördük ki Gürün, ülkemizin yüksek teknolojili modern gemilerde dünya lideri olması uğruna hayatlarını ortaya koymuş denizcilerimizden biri. “Dünyadaki bütün çevreci römorkörler, bizim tersanelerimizde inşa edilebilir durumda. Metanol, sadece bizde üretiliyor. Elektrikli, ikisi Türkiye olmak üzere dünyada 4-5 yerde yapılırken LNG 1-2 yerde inşa ediliyor. Bunların herhangi ikisi aynı anda bir yerde inşa edilmiyor. Bizde ise 4 ayrı yeni teknoloji aynı anda inşa edilebiliyor” diyen Gürün, Sanmar için 2023 yılının ihracat ve üretim olarak bütün yılları geçeceğini belirtti.

Çevreci römorkörler alanında başarılı işlere imza atmalarını sağlayan faktörleri aktaran Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürün, “Bu başarıyı kazanmamızın en önemli sebebi; bu konuda dünyanın en iyisi olmak için Cem Bey ile beraber ilk günden itibaren çalışmak. En yüksek kaliteli ürünü nasıl yaparız, en iyi römorkör hizmetini nasıl veririz, en güçlü, en çevreci, stabilitesi en yüksek römorkörü nasıl üretiriz? Çalışanların en konforlu ve iş güvenliğinin en iyi sağlandığı römorkörü nasıl tasarlamalıyız? Tersanemiz dünyanın en özel tersanelerinden birisi nasıl olur diye düşünüp emek sarf ederek geldik. Her şeyin en iyisini yapmaya çalıştık. Bunu da hayatımızın her tarafında yaptık. İnsan kaynaklarımız, mali işlerimiz, dizayn departmanımız, iş sağlığı ve güvenliği bölümümüz, etik hattımız, eğitimlerimiz, şirket içindeki oluşturduğumuz değerler… Hepsinin en iyisini yapmaya çalıştık. Herkesle en iyi ilişkileri kurmaya özen gösterdik. Sadece römorkör inşası ve römorkör işletmesini bir meslek olarak değil, idareyle beraber genel olarak denizcilik sektörümüz içinde bunu nasıl daha fazla ileriye götürebileceğimizi düşündük ve bu uğurda çalıştık. Bütün hayatımızı koyduk ve sonuçlarında gördük” ifadelerini kullandı.

Üçüncü tersane geliyor

Devam eden tersane inşaatları konusuna değinen Gürün, “Sanmar’ın üçüncü, Tuzla'daki ikinci tersanemiz olacak olan bu yerin bütün inşaat izinlerini ve projelerini tamamladık. Dolayısıyla 2024 yılında üçüncü tersane inşasına başlayıp 2025 yılına kadar da tamamlamayı düşünüyoruz. 2024 yılı hesaplarımıza göre 34 römorkör teslimiyle bütün yılların açık ara rekoru oluyor. Şu anda 2 tersanemizde yaklaşık 1600 kişilik bir ekiple römorkör inşası ve işletmesine devam ediyoruz. 2023 yılı aynı zamanda ihracatta da bütün yılların rekoru olacak. Çünkü bu 34 römorkörün tamamına yakını ihraç olacak. Bu römorkörlerin en önemli özelliği en az 5 tanesinin elektrikli, 2 tanesinin de LNG’li olması. Geri kalanı; Fas’tan Seyşeller’e, İtalya'dan Norveç'e, Kanada'dan İspanya'ya, Danimarka'ya dünyanın her tarafına ihraç edilecek. Yani 2023 yılı ihracat ve üretim olarak bütün yılları geçen bir seviyeye geldi” ifadelerini kullandı. 

Uzmar ve Svitzer dünyanın ilk metanollü batarya ile çalışan römorkörünün inşası için anlaştı Uzmar ve Svitzer dünyanın ilk metanollü batarya ile çalışan römorkörünün inşası için anlaştı

Bütün çevreci römorkörleri aynı anda üretebiliyor

Gürün, “Şu anda Hollandalı müşterimize Kanada’da işleteceği dünyanın ilk metanollü römorkörünü biz inşa ediyoruz. Bu sene dünyada ilk olmasa da ve Kanada'nın, Kuzey Amerika'nın ilk LNG’li römorkörlerini de yine biz teslim ediyoruz. Şu ana kadar Kanada’ya 2 tane elektrikli römorkör teslim ettik. Birisi Kanada’ya ulaştı diğeri ise yolda ve kendi kendine gidiyor. Hiç sorunsuz seyrine devam ediyor. Üçüncü ve dördüncü römorkörler Eylül ve Ekim aylarında teslim edilecek. Diğeri ise kasım ayında olacak. Bunlar aynı anda inşa ediliyor. Dünyadaki bütün çevreci römorkörler, bizim tersanelerimizde de inşa edilebilir durumda. Metanol sadece bizde inşa ediliyor. Elektrikli olan ise ikisi Türkiye olmak üzere dünyada toplam 4-5 yerde inşa ediliyor. LNG ise 1-2 yerde yapılıyor. Bunların herhangi ikisi aynı anda bir yer yerde inşa edilmiyor. Biz de ise 4 ayrı yeni teknoloji aynı anda inşa ediliyor. Biz Türkiye’nin geleceğinin yüksek teknolojili modern gemilerde olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla biz de önceliğimizi yüksek teknolojiyle üretilen gemilere veriyoruz. Bizim için çok önemli olan bu, sene sonunda dünyanın en büyük elektrikli römorkör üreticisi Sanmar olacak. Ocak ayı itibarıyla da 7’nci römorkörümüzü teslim edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin bu alanda dünya birinciliğine katkımız büyük

“Bana göre Sanmar, romorkör inşasında Türkiye'nin dünya birincisi olması konusunda en fazla katkısı olan firmadır diyen” Gürün, “Bu tabii ki, belli rakamlar ortaya konarak da genel olarak da ifade edilebilir. Yani Türkiye'nin ilk özel römorkörünün yapılmasından, ilk LNG’li, metanollü, hibrit, uzaktan kumandalı römorkörünü, dünyanın birçok ilklerini, birçok ülkeye ilk defa ihracatı sağlamış bir firma olarak, bence dünyanın yüksek spesifikasyonlu bir numaralı römorkör üreticisi ülkenin en önemli üreticilerinden biri olduğumuzu düşünüyoruz ve biliyoruz. Açık ara en çok inşa edilen römorkör, en çok ihracat, en büyük filo, birçok ülkeye ihracat konularında başta gelen bir firmayız” açıklamasında bulundu.

Döviz kuru maliyetleri etkiliyor

Önümüzdeki dönem için de değerlendirmelerde bulunan Gürün, “2024 üretim, satış ve ihracat olarak 2023 yılı kadar hızlı geçecek bir sene gibi gözükmüyor. Ancak hala 2024’ün, 2022 ve evvelki senelerin ortalamasına yakın bir değere ulaşacak bir sene olacağını öngörüyoruz. Özellikle şu anda döviz kurlarının ihracatçıların istediği seviyeye gelmemesinden dolayı işçilik ve Türk Lirası maliyetlerde döviz bazında ciddi bir artış olmakta. Bu da önümüzdeki yıllarda üretim ve ihracat kapasitesinin bu yılları yakalamasını zorlaştırmakta” ifadelerini kullandı.

Orta kademe teknisyen ihtiyacı artıyor

Sektördeki kalifiye eleman ihtiyacının giderilmesi konusunda da düşüncelerini paylaşan Gürün, “Atılması gereken en önemli adım, özellikle doğru, kaliteli iş yapmayı bilen, gemi inşada uzman teknisyen yetiştirmeyi hızlandırmamız gerekiyor. Çünkü, şu anda orta kademe teknisyen ihtiyacının arttığını görüyoruz ve bu ihtiyacı karşılamak için gençlerin daha fazla özendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi