Denizde gemi yangın söndürme sistemleri, emniyet malzemeleri, can salı, filika servis satışı konusunda 1983 yılında kurulan ilk firma olan Onursan, 2006'dan sonra Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi olan SOLAS Kuralı gereği yıllık ve 5 yıllık servisler kapsamında filika ve matafora servislerini de yapmaya başladı.
Son olarak da 4 yıl önce Tuzla'daki laboratuvarında da yangın söndürme periyodik köpük analizi, gaz algılama cihazları ve kalibrasyon servis bakımı hizmeti veriyor. Bunun yanında gemilerde kullanılan basınç, sıcaklık ve boyutsal ölçüm aletleri gibi cihazların kalibrasyonunu ölçümleri yapıyor. 'Müşterilere paket servis sunuyor' En önemli özelliklerinden birinin müşterilerine paket servis sunmak olduğunu söyleyen Onursan Gemi Yangın Söndürme Sitemleri Genel koordinatörü Barbaros Onur, çok fazla taşeron kullanmadan emniyet konusunda mümkün olduğunca bu tür servisleri kendi bünyelerinde verdiklerini ifade etti. Barbaros Onur, 'Her şeyi tek bir paket içerisinde müşterilerimize sunuyoruz.
Bu da müşteri açısından hem zaman tasarrufu hem de maliyet tasarrufu sağlıyor. Bütün servisleri de kendi ekibimize verdiğimiz için de kontrolün bizde olması müşteriye daha büyük esneklik sağlıyor. Biliyorsunuz şimdi zaman çok değerli ve armatör firmalar gemilerine farklı farklı servisler alıyorlar. Aslında her servis için farklı bir firmayla görüşmektense birçok servisi tek bir firmayla muhatap olup bitirmek daha pratik oluyor. Bizim amacımız emniyet ile ilgili bütün servisleri konuyla ilgili müşterilerimize sunabilmek. Diğer bir önemli konu da bizim ilk firma olmamız aslında deneyim ve güven konusunda birçok yarar sağlıyor bize. Çünkü bu işler teknik işler olduğu için tecrübe çok önemli. Yani siz ne kadar farklı gemiye, farklı sistemlere servis verirseniz, o derece de deneyimli hale gelirsiniz ve çıkabilecek problemleri çözme yeteneğiniz de o ölçüde artar. Bizim de sanıyorum en ayırt edici özelliğimiz bu. Bizim 20 seneyi aşkın süredir çalışan personelimiz var.
Oturmuş bir sistemimiz var. Özellikle emniyet söz konusu olduğunda güven çok önemli bir konu. Müşterilerimizin bize olan güveni üst seviyede. Hatta bizi denetleyen kuruluşlar karşısında da yıllardır bu güveni sürdürmeye çalışıyoruz. Bu güveni hiçbir şekilde ödün vermeden, hatta maddi kaybı bile göze alarak devam ettirmeye uğraşıyoruz' şeklinde konuştu. Yeni ürün: Filikalarda düşme önleyici güvenlik halatı Müşterilerine gemilerde yandan indirmeli kapalı filikalarda serbest bırakma sisteme sahip filikalarda bulunması zorunlu olan, düşme önleyici bir güvenlik halatı sunduklarını belirten Onur, 'Filika kazaları çok sık karşılaşılan bir durum. Bu kazaların en büyük nedenlerinde biri de serbest bırakma sistemlerindeki yanlış kullanım ve yetersiz bakım sonucu oluşan kazalardır. Bu eksiklikler sonucunda filika denize indirilirken, denize düşmekte. Büyük kazalar meydana gelmekte. Zaten SOLAS Kuralı kapsamında tanımlanan ve belli bayraklarda mutlaka kullanılması gereken bir ürün. Kanca istenmeyecek bir şekilde açıldığı zaman filikanın denize düşmesini engelleyen ve mataforaya bağlı tutan bir sistem. Yaklaşık bir sene önce Lloyds Register kurumundan tip onay sertifikamızı aldık. Türkiye'den daha fazla yurtdışına satışını yaptığımız bir ürün. Türkiye gemi inşa sanayinde bir azalma olsa da, gemi inşada kullanılan ürünlerde maalesef yurtdışına bağlı kalıyorsunuz. Bizim de içinde olduğumuz firmalar yurtdışından ürünlerini tedarik ediyorlar. Yerli üretim çok sınırlı.
Aslında bizim çok büyük bir işgücü potansiyelimiz var. Denizcilik konusunda deneyimli bir insan kaynağımız var. Bunu ülke olarak değerlendirmemiz lazım' dedi. 'Tamir bakım sektörü daha hareketli' Sektörü yeni inşa ve tamir bakım olarak ikiye ayırdıklarında kendi hitap ettikleri alanın daha çok tamir bakım kısmı olduğunu ifade eden Barbaros Onur, 'Özellikle tersanelere gelen gemiler bizim iş alanımızı oluşturuyor. Büyük oranda bu gemilere servis veriyoruz. Gerçekten yoğun olarak çalıştığımız bir alan. Tersaneye gelen gemi sayısında bir azalma olduğunu düşünmüyoruz. Servis anlamında tamir bakım açısından çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Hatta kimi zaman işi yetiştirmeye zorlandığımız da oluyor. İşlerimizden memnunuz. Gemi inşa dediğimiz zaman gözle görülür bir azalma var. İnsanlar ilgilerini, Tersaneler dahil olmak üzere, daha çok tamir bakım onarıma çevirmiş durumda. Ama ben şunu görüyorum, özellikle Norveç'e yapılan yeni inşa projeleri Türkiye için bir şans. Bunu iyi değerlendirirsek, bu insanlar memnun kalırsa Türkiye'de yapılan gemilerden buradan bir çıkış yolu yakalayabiliriz.
Bu anlamda Norveç'te adımızdan söz ettiriyoruz diyebiliriz' ifadesinde bulundu. 'Amerika hala fırsatlar ülkesi' 2002 yılı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olduğunu ve 2003-2005 yılları arasında Amerika'da New York bölgesinde kaldığını belirten Onur, 'O dönemde hem okuma hem de çalışma fırsatım oldu Amerika'da. Amerika büyük bir pazardır. Avrupa'dan daha avantajlı Amerika'ya özgü konular var. Amerika hala fırsatlar ülkesi. Elbette bu kişiye ve bakış açısına da bağlı ama eğer doğru yerlerdeyseniz, doğru işler yapıyorsanız, ben orada başarılı olunabileceğine inanıyorum. Özellikle Houston bölgesi gemi trafiği açısından Amerika'nın en yoğun bölgelerinden biri. Orada kurulu limanların genişletilme çalışmaları var. Houston giderek büyüyen, göç alan bir bölge. Vergilendirme konusunda bir takım avantajları var.
Onun dışında Panama Kanalı'nın yeni kanal açılma projesi 2016'da hayata geçirilecek olan bu bölgede gemi trafiğini arttıracağı biliniyor. Bütün bunları bir araya getirdiğiniz zaman orası bir cazibe merkezi haline geliyor' ifadelerini kullandı. 'Kazandığımızı işimize yatırdık' Onursan olarak yıllardan beri emniyet sektöründe olduklarını ifade eden Onur, Herhangi başka bir yatırımları olmadığını, kazandıklarını da hep yaptıkları işe yatıran bir firma olduklarını söyledi. Onur, 'Dolayısıyla biz burada verdiğimiz servisleri Amerika'da da devam ettirmek düşüncesindeyiz. Orada yine eski bir firma olan Deckhouse ile beraber bir ortaklığımız var. Onlar zaten uzun süredir orada başarılı bir şekilde gemi malzeme tedariki yapıyorlar. Aslında bizim bir araya gelişimiz çok isabetli oldu. Onlar altyapı olarak Amerika'yı çok iyi bilen bir firma. Biz de teknik anlamda işi iyi bilen bir firmayız. Bu birliktelik iki taraf açısından da çok iyi oldu. Şu an başlangıç aşamasındayız.
Ama orası için çok büyük hedeflerimiz var. Şunu biliyoruz ki, Amerika'da Amerikalı gibi düşünüp Türk gibi de çalışarak çok yol kat edebileceğimizi biliyorum. Sadece bizim sektör için değil aslında. Amerika'daki firmaların çoğu Amerikalı olmayan firmalar. Sadece emniyet olarak bakmamak lazım işe. Diğer sektörlerde de bizim gemilerimiz nasıl yurt dışında çalışıyorlarsa yan sanayi firmaları da yatırım yapmayı düşünmeliler. Amerika bu bölgelerden sadece biri. Birçok farkı kapasitesi olan yerler de var' şeklinde konuştu. Personelin eğitimine yatırım Bünyelerinde 6'sı mühendis olmak üzere 45 kişi olduğunu söyleyen Onur, 'Çoğunluk teknisyenlerden oluşan bir kadromuz mevcut. Yetkili servis firması olduğumuz için belli markaların uluslararası çalışan Türkiye yetkili servis istasyonuyuz. Dolayısıyla bunların belli dönemlerde eğitimlerine katılmak durumundayız.
Yurtdışı bağlantımız çok yoğun. Hemen hemen her gün iş veya eğitimiyle ilgili yurtdışında bir elemanımız oluyor. Bizim için en önemli kısım eğitim. Bizim işi etkileyen en önemli unsur personel. Dolayısıyla personele yatırım yapıyoruz. Personel yatırımının da en büyük yolu eğitimden geçiyor. Bizim işimiz daha çok satış sonrası hizmet diyebiliriz. Satış sonrası malzeme tedarikimiz de var. Müşterilere şöyle bir avantaj sunuyoruz. Zaten servis ağırlıklı bir firma olduğumuz için müşteriler bizden malzeme alırken biliyorlar ki servis firmasından aldıkları için bu malzemenin kullanımında da servisinde de bir sıkıntı yaşamayacaklar.
Bu düşünceyle işimizi hem profesyonelce yapıyoruz hem de hızlı ve kaliteli hizmetle müşterilerimizin beklentilerini tam karşılığını veriyoruz' ifadelerini kullandı. 'İşler iyi ama ödemelerde sıkıntı var' Firmaları açısından 2014 yılını değerlendiren ve 2015 yılından beklentilerini anlatan Onur, '2014 hedeflerinde düşüş yaşamadık. 2015'te de şuan iyi gidiyor. Özellikle de servis ağırlıklı çalıştığımız için yoğun bir şekilde de devam ediyoruz. Tek sıkıntı yaptığımız işin ödemelerinde karşılaştığımız zorluklar. Bu da elbette genel olarak piyasanın durumu itibari ile normal diyebiliriz. Bu tip servisler zorunlu olduğu için emniyet ve can emniyeti konusu göz ardı edilemeyecek bir konu olduğundan, bizim gibi firmaların servisleri, firmaların maddi durumuyla doğrudan ilgili değil aslında. Tabi ki yoğun olarak çalışıyoruz ama piyasada ödeme sıkıntısının olduğu da herkes tarafından bilinen bir gerçek zaten. Umarım önümüzdeki dönemde sektör bu sıkıntılarını aşmış ve finansal açıdan rahatlamış olur' dedi.
Cengiz Tepebaş - 7DENİZ