Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, son yıllarda önemli başarılara imza atan Türk Loydu’nun sektördeki konumu ve faaliyet alanları hakkında bilgiler verdi. Bu sene Türk Loydu kuruluşunun 60. yılını kutladıklarını belirten Cem Melikoğlu, “Geriye dönüp baktığımızda, denizcilik sektöründe binlerce askeri ve ticari gemiye klaslama; endüstri sektöründe ise nükleer santrallerden, asma köprülere birçok alanda uygunluk değerlendirme hizmeti verdik. Türkiye’nin birçok mega projesinde yer alarak gurur projelerimize her geçen gün yenisini eklemeye devam ediyoruz. Türk Loydu olarak Türk savunma sanayii tarafından hem Türk hem de dost ve müttefik ülkelerin deniz kuvvetleri için inşa edilen askeri gemilerin dizayn ve inşa kontrolünü, malzeme ürün sertifikasyonunu gerçekleştirerek ülkemizin savunma sanayi kapasitesi ile kabiliyetinin gelişmesine öncülük ederek, Türk donanmasının gurur kaynağı olan 200’den fazla askeri projede yer aldık ve kendimize sektörde parmakla gösterilen bir yer edindik. Yıllar içinde faaliyet alanlarımızı her geçen gün daha da genişleterek; bugün geldiğimiz noktada 7 farklı ülkede şirket ve temsilcilikleri bulunan saygın bir klaslama ve uygunluk değerlendirme kuruluşu olarak hizmetlerimize devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Sektöre yeni boyut getirdik

 

Dijital çözümler noktasında sunduğu Elektronik Plan Onay uygulamasıyla sektöre yeni bir boyut kazandıran Türk Loydu’nun bu uygulamasının iş süreçlerini nasıl etkilediğini ve müşterilerine olan katkılarını anlatan Melikoğlu, “Türk Loydu olarak her zaman müşteri ve paydaşlarımızın beklentilerini anlamaya çalışırız. Daha ileriye, daha iyiye gitmek istiyorsanız bunun başka yolu yok. Teknoloji dünyasındaki değişimin süreçlere dahil edilmesini, bununla birlikte yazılım açısından gelişen imkanları kullanmalarını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Uluslararası alanda iş birlikleri

 

Türk Loydu’nun uluslararası alanda da birçok iş birliği ve projesi olduğunu aktaran Melikoğlu, “Kurulduğumuz ilk günden beri hedefimiz daima ülkemizin denizciliğine, sanayisine ve özellikle de savunma sanayisine katkı sağlamak oldu. Uluslararası arenada bazı zorlu süreçlerle karşılaşsak da hem ülkemizin hem de kuruluşumuzun bayrağını yurtdışında dalgalandırmak için büyük gayret sarf ediyoruz. Türk Loydu’nu özellikle savunma sanayi alanında; genişlettiğimiz uzman kadromuz, verdiğimiz eğitimler, yaptığımız inovasyonlar sayesinde ulusal ve uluslararası alanda otorite kabul edilebilecek bir seviyeye getirdiğimizi söyleyebiliriz.

 

IMO’nun askeri muadili olan ve bugünkü temel amacı üye donanmalar ve klas kuruluşlarının katkılarıyla SOLAS’ın askeri uyarlaması Naval Ship Code’un oluşumu olan INSA (International Naval Safety Association) ‘ya üyeliğimizin yanı sıra; 2004 yılından bu yana NSCA (Askeri Gemi Klas Kuruluşları Birliği) ’nın aktif bir üyesi olarak çalışma gruplarına ve geliştirilen askeri gemi kurallarına önemli katkılar sağlamaktayız.

 

Geçtiğimiz yıllarda bir dönem başkan yardımcılığı ve ardından başkanlık görevini üstlendiğimiz NSCA’nın idari görevlerinin yanında komite toplantılarını yöneterek NATO ile olası görüşme ve raporlama sürecini de yürüttük. Savunma sanayi alanında böylesine önemli bir uluslararası kuruluşta bu denli önemli görevleri yürütmüş olmayı hem kendi hem de ülkemiz adına büyük bir başarı olarak görüyoruz.

 

Savunma sanayi projelerimizin yanı sıra; Liman devletleri tarafından yapılan kontrollerde son 16 yıldır yüksek performanslı klas kuruluşları içerisinde olarak; bu performansımız ile Türk Bayrağı’nın Paris MoU Beyaz Bayrak listesindeki yerinin de 8. sıraya yükselmesine de katkı sağlamış olduk. İnşa edilen her firkateynde, her hücumbotta, yurtdışına yapılan her savunma sanayi ihracatımızda ve ülkemiz adına gerçekleştirdiğimiz her başarılı atılımda adımızdaki “Türk” kelimesinin haklı gururunu yaşıyoruz.

 

Türk Loydu’nun gelişimine katkı sağlayacak ilgili küresel platformlardaki gelişmeleri yakından takip ederek değişime yön verme sorumluluğuyla hareket ediyoruz. AR-GE Merkezimizle birlikte yürüttüğümüz dijital dönüşüm ve inovasyon gibi birbirini tamamlayan programlar ve birçok önemli uluslararası kuruluşla yaptığımız iş birliği sayesinde geleceği güçlü bir şekilde karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyor diğer yandan da içinde bulunduğumuz sektörlerin ihtiyaç, beklenti ve öncelikleriyle uyumlu projelerimize kararlılıkla devam ediyoruz” ifadesinde bulundu.

 

Paris MoU’da “Yüksek performans”


Uluslararası bir boyutu olan Liman Devleti Denetimleri (PSC) konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Melikoğlu, “Paris MoU tarafından açıklanan Klas Kuruluşları Performans Tablosunda “Yüksek Performans” başarımızı bu sene de sürdürdük. Son 16 yıldır kesintisiz yer aldığımız ve gediklisi olduğumuz yüksek performanslı klas kuruluşları kategorisinde 10. sıradaki yerimizi koruduk.

 

Türk Loydu; son 16 yıldır Paris MoU tarafından “Yüksek Performans” olarak duyurulmakta ve liman devleti kontrolleri konusunda sahip olduğu tecrübe ve uzmanlık sonucunda Türk Loydu filosunda bulunan gemiler, Paris MoU üyesi ülkelerin limanlarında daha az denetlenmekte ve bu durum Türk Bayrağının Paris MoU Beyaz Bayrak listesindeki yerini yükselmesine katkı sağlamaktadır.

 

Türk Loydu olarak elde ettiğimiz başarının en önemli etkenlerinden biri de filo izleme sistemimizdir. İzleme faaliyetleri kapsamında; Liman Devleti Kontrollerinde (PSC) tespit edilen tüm bulgular ile araştırma süreçleri sonucunda elde edilen veriler analiz edilerek bir risk değerlendirme sistemi yapılır ve bu değerlendirme sonucu filomuzda bulunan gemiler için düzeltme ve düzeltici faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

 

Türk Loydu’nun geçmiş bilgi birikimleri ve sürekli iyileştirmeleriyle gemilerdeki standartları sürekli olarak yükseltmek için hazırlanmış olan Liman Devleti Kontrol Prosedürü ve Filo İzleme Prosedürü mevcuttur. Türk Loydu klaslı gemilerde de bu prosedürler kapsamında tüm PSC ve Bayrak Devleti denetimleri gözden geçirilir, tüm eksiklikler kayıt altına alınır ve bu kayıtlar sistematik olarak değerlendirilip eksiklikler giderilir.

 

Yıl boyunca Liman Devleti Kontrolü konusunda ulusal ve uluslararası düzenlemeler ve yapılacak değişiklikler hakkında gemi sahiplerini bilgilendiren bültenler yayınlıyoruz. Bu düzenleyici faaliyetleri yayınlanmamız, gemi kaptanlarına gerekli bilgileri önceden sağlıyor ve ilgili gemilerin PSC denetiminde daha iyi sonuçlar almasına yardımcı oluyoruz. Tutulmaları önlemek amacıyla çalışan uzman ekibimiz ile Liman Devleti Kontrolleri'nin günlük takibi ve analizinin yanı sıra filo izleme alanında gerçekleştirilen dijitalleşme ve iyileştirmeler sayesinde başarılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

 

Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu açıklamalarına şöyle devam etti;

 

Endüstri ve belgelendirme sektörü faaliyetleri

Türk Loydu’nun yer aldığı ve hizmet portföyünün önemli bir bölümünü oluşturan Endüstri ve Belgelendirme Sektörü faaliyetlerimiz kapsamında; enerji, inşaat, maden, imalat, kimya, ulaşım ve lojistik sektörleri başta olmak üzere hizmet alanlarımızı genişletmeye devam ediyoruz. Ülkemizin son yıllardaki önemli mega projelerinden olan inşa çalışmaları devam eden, ülkemizin enerji bağımsızlığına ulaşmasında önemli bir mihenk taşı sayılabilecek olan Akkuyu Nükleer Santrali ve ayrıca yeni açılmış olan Çanakkale Köprüsü başta olmak üzere çeşitli yapılar, köprüler, stadyumlar, hastaneler, uçak bakım hangarları, endüstriyel tesisler ve farklı tipte sivil yapılardan oluşan birçok mega projede çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

AR-GE merkezi çalışmaları

Covid-19 Pandemisi ile dijital süreçlere talebin oldukça yüksek olduğunu gördük. Biz de dijital altyapımızı güçlendirme ve süreçlerimizi iyileştirmek için büyük bir çaba sarf ediyoruz. 2019 yılında kurulumunu gerçekleştirdiğimiz Arge Merkezimizde, denizcilik ve savunma sanayi başta olmak üzere Türk Loydu’nun hizmet verdiği sektörlere ve ülkemize faydalı olabilecek teknolojik ve inovatif çözümleri sunmak üzere çalışmalar yürütüyoruz.

 

Geleneksel tasarım dokümantasyonunu ve inceleme sürecini değiştirmek ve farklı paydaşlar arasındaki bilgi alışverişini iyileştirmek ve nihayetinde klaslama sürecini hızlandırmak için 3D plan onay yazılımları geliştirdik, uzaktan sörvey imkanlarını geliştirmek adına uzaktan sörvey platformu Marinspector ve iş birliği yaptık ve Realwear tarafından geliştirilen dünyanın ilk eller serbest Android tablet sınıfı giyilebilir gözlüğünü kullanmaya başladık. Tabi ki bu süreçte bizi çok heyecanlandıran uzaktan sörvey merkezini kurduk. Türk Loydu olarak iş sürecimizi kolaylaştıracak ve modernleştirecek yazılımlara gerekli yatırımları yaparak ve bu konuda birçok girişimde bulunarak süreçlerimizi iyileştirmeye devam edeceğiz.

 

Otonom gemiler

 

Sefine Tersanesi ve Aselsan ana ortaklığında inşa edilen insansız denizaltı savunma harbi (DSH) ve insansız su üstü aracı (İDA)’nın kural geliştirme faaliyetleri Türk Loydu tarafından gerçekleştiriliyor.

 

Beşiktaş-Düzgit sinerjisi Park Shipyard’ı yarattı  Beşiktaş-Düzgit sinerjisi Park Shipyard’ı yarattı 

Üretimine başlanan insansız deniz araçları, otonom keşif-istihbarat, su üstü harbi, su altı harbi, üs/liman/ kritik tesis ve yüksek değerli yüzen platformların korunması gibi görevlerde kullanılacak. Ayrıca otonomi yazılımıyla birlikte üzerindeki sensörlerden algıladıklarına göre adaptif seyir yapabilecek ve deniz trafik kurallarına göre otonom ilerleyebilecek. Her iki deniz aracı da kargo uçakları, askeri gemiler veya karayoluyla taşınıp görev noktalarına intikal ettirilebilecek. Su üstü harbi amaçlı tasarlanan otonom deniz aracı genişletilebilir platform ile trimaran (üç gövdeli tekne) formuna dönüştürülebilecek. Böylece faydalı yük kapasitesi artırılarak farklı silah ve sistem kullanılmasına imkan tanınacak.

Dekarbonizasyon ve tam elektrik sevkli gemiler

 

Geçtiğimiz yılda Türk Loydu dünyanın ilk sıfır emisyonlu römorkörü Zeetug projesinin ilk serisi olan Gisaş Power’ı klaslama faaliyetlerini başarıyla tamamladı. Bu kapsamda lityum iyon akü tahrikli tekneler için kendi kurallarımızı geliştirmeye başladık.

 

2021 yılı içerisinde International Tug&Salvage Magazine’in oylamasında en iyi römorkör seçilen ve dünyanın ilk sıfır emisyonlu römorkörü olan Zeetug serisinin devamı niteliğinde, ikisi 30 ton BP’lik ve biri 45t BP’lik olmak üzere üç tane daha üretilmesi için çalışmalara başlandı. Türk Loydu’nun lityum iyon akü tahrikli tekneler için geliştirdiği kurallara göre inşa edilecek bu üç römorkörün 2022 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanıyor.

 

Türk Loydu, yenilikleri takip ederek, gelişen teknolojilere uyum sağlayarak, ilklere adını yazdırarak, Türk denizciliğinin geliştirilmesinde vermekte olduğu mücadelesini tüm gücüyle sürdürmeye devam edecektir.

 

Türk Loydu’nun dijital çözümleri

 

TL EPAS, internet ortamında web tarayıcısı ile erişilebilen Türk Loydu’na ait bir elektonik plan onay sistemidir. TL EPAS ile TÜRK LOYDU gözetiminde yeni inşa edilen gemilerin klaslanması için tekne, makina ve elektrik planlarının kontrolü ve onaylanması ile klas transferi için tekne, makina ve elektrik planlarının kontrolü ve onaylanması, yatların klaslanması için tekne, makina ve elektrik planlarının kontrolü ve onaylanması süreçlerinin tamamını web tabanlı uygulamalar üzerinden kolayca yürütebiliyoruz. Türk Loydu tarafından geliştirilen bir başka yazılım olan TL Hull Scantling yazılımı sayesinde müşterilerimiz, çelik gemilerin yapısal boyutlandırma hesaplarını, geometrik özelliklerinin hesaplanmasını, tekne kirişi mukavemet ve nihai mukavemet kriterini, levhaların ve destek elemanlarının lokal mukavemet kriterini ve gemi boyunca enine kesitlerin ve enine perdelerin değerlendirmelerini kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

Bunlarla birlikte TÜBİTAK desteği ile devam eden 3 Boyutlu Gemi Yapısal Analiz Projemiz tüm hızı ile devam ediyor. 2024 yılında projemizi tamamlayarak kullanıcıların hizmetine yeni bir dijital ürün olarak sunmayı hedefliyoruz.

KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi