Rusya, tahıl anlaşmasından çekilmesinden bu yana Karadeniz kıyısında bulunan Odesa ve Mıkolayiv bölgelerine saldırarak, Ukrayna'nın tahıl altyapısına ve hububat depolarına zarar veriyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, son bir ayda işgalci Rusya’nın Ukrayna limanlarına 7 büyük saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Şangay'da Bebinca Tayfunu alarmı: Seferler durduruldu, gemiler limana çağrıldı Şangay'da Bebinca Tayfunu alarmı: Seferler durduruldu, gemiler limana çağrıldı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, dün akşam yaptığı açıklamada; terör devleti Rusya’nın, 15 Ağustos’u 16 Ağustos’a bağlayan gece bir kere daha Ukraya limanlarını hedef aldığına dikkat çekerek, “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı yok etme girişiminden bu yana geçen bir ay içinde, Rusya yedinci kez limanlarımıza büyük saldırı gerçekleşti" dedi.

Rusya'nın Ukrayna limanlarına yönelik her saldırısının küresel gıda fiyatlarına vurulan bir darbe olduğunu vurgulayan Zelenskıy, “Reni limanı, İsmail limanı, Yujnıy limanı, Odesa limanı, Çornomorsk limanı, Mıkolayiv’e yönelik her Rus saldırısı, dünya gıda fiyatlarına, Afrika ve Asya’nın sosyal ve siyasi istikrarına bir darbedir. Her topluma normal bir yaşam sağlayan temel şeyler, ailelerin sofralarındaki yiyeceklerdir. Dünyada Rusya dışında hiçbir terörist, aynı anda bu kadar çok ulusun güvenliğine bu kadar pervasızca ve kasıtlı olarak saldırmamıştır. Buna karşılık vermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Rusya, Tuna limanlarından birini vurdu

İşgalci Rus ordusu, 15 Ağustos'u 16 Ağustos’a bağlayan gece, Odesa bölgesine iki SİHA saldırısı gerçekleştirdi. İşgalciler, bölgenin güneyinde yer alan liman ve tahıl altyapı tesislerini hedef aldı. Odesa Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleg Kiper, "Tuna limanlarından birinde düşman saldırıları nedeniyle depolar ve tahıl ambarları zarar gördü.” diye bildirmişti.

Tahıl koridoru anlaşması

Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.

22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

Açıklamanın ardından Rusya, Ukrayna limanlarından çıkan gemileri askeri tehlike olarak göreceği konusunda tehditler savurmuştu. Ardından, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait korvetlerin Odesa Limanı ile İstanbul Boğazı arasında devriye gezdiğini duyurmuştu. 

Rusya, tahıl anlaşmasından çekilmesinden bu yana Odesa Limanı'na saldırarak, Ukrayna'nın tahıl altyapısına ve hububat depolarına zarar veriyor.

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi