Petrol ve gaz rezervleri açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Norveç, yeşil teknolojilerde yüksek talep gören bakır, çinko ve diğer metaller için derin deniz madenciliğine geçişin yollarını arıyor. Reuters'e göre Norveç, 2023 gibi erken bir tarihte şirketlere derin deniz madenciliği lisansı verebilir ve bu durum onu potansiyel olarak onu elektrikli araç pilleri, rüzgar türbinleri ve güneş enerjisi çiftlikleri için deniz tabanı metalleri hasat eden ilk ülkeler arasına yerleştirebilir.

 

Hükümetin tarafından yapılan duyuruda, deniz dibindeki maden arama ve üretim alanlarını açmak için gereken çevresel etki çalışması için hazırlıklara başlandığı açıklandı. Açıklama, Norveç Petrol Rehberi'nin derin denizlerde bakır, çinko, kobalt, altın ve gümüş yataklarını bulan üç yıllık keşif gezisinin ardından yapıldı.

 

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NTNU) araştırmacıları, 21,7 milyon ton bakır - 2019'daki dünya bakır üretiminden daha fazla - ve Norveç kıta sahanlığında 22,7 milyon ton çinko olabileceğini tahmin ediyor. Bununla birlikte ortalama tahminler, sırasıyla 6,9 milyon ve 7,1 milyon tonda çok daha düşük.

 

Araştırmalarda ayrıca, yüksek konsantrasyonlarda lityum ve ana kayada büyüyen manganez kabuklarında elektronik ve alaşımlarda kullanılan nadir toprak metal skandiyumunu keşfedildi.

 

Norveç, bu yatakları, Jan Mayen Adası ile Norveç Denizi'ndeki Svalbard takımadaları arasındaki Atlantik Sırtı boyunca 700 kilometre açık denizde haritalandırdı.

 

Küresel talebi karşılamak için önemli bir katkı 

 

Reuters'e konuşan NTNU'dan Araştırmacı Steinar Loeve Ellefmo, "Norveç'in yetki alanı içindeki bakır madenciliği muhtemelen hiçbir zaman karadaki maden çıkarmanın yerini almayacak, ancak… gelecekteki küresel talebi karşılamada önemli bir katkı olabilir" dedi.

 

Hükümet, çevresel etki değerlendirmesi konusunda kamuoyu istişarelerini ve 2022'nin sonuna kadar arama ve üretim alanları açma önerisini ve ardından 2023'ün ikinci çeyreğinde parlamentoda bir oylama ve tartışmayı planlıyor.

 

Petrol ve gaz endüstrisi için kilit bir başarı faktörü olabilir

 

Husiler: Aden Körfezi'nde bir İsrail gemisini vurduk Husiler: Aden Körfezi'nde bir İsrail gemisini vurduk

Norveç Petrol ve Enerji Bakanı Tina Bru basına yaptığı açıklamada, sektörün büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Parlamento açılmaya karar verseydi, arama ruhsatları muhtemelen 2023'ün ikinci yarısında veya 2024'te verilebilirdi. Bu konuda ilerliyoruz ve ivme yüksek" dedi. Bru, Norveç'in bunu sürdürülebilir bir şekilde yapabileceğine inandığını, ancak adım adım ülkenin petrol ve gaz endüstrisini geliştirmek için kilit bir başarı faktörü olduğunu söyledi.

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi