Türkiye ile Libya’nın uluslararası toplumca tanınmış hükümeti arasında güvenlik ve askeri işbirliği alanlarını kapsayan ‘Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’ 27 Kasım’da imzalanmıştı. Libya ile yapılan anlaşmayı ‘Sevr’in tersyüz edilmesi’ olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, asker gönderilmesine ilişkin, “Böyle bir davet, böyle bir talep Libya tarafından Türkiye’ye gelecek olursa, nasıl bir inisiyatif üstleneceğimize dair, ülkemiz bunun kararını verecektir” demişti. Yunanistan ise bu anlaşmaya ‘hukuksuz olduğu’ gerekçesiyle tepki göstererek BM’ye itirazda bulunmuştu.

 

Libya Birlik Hükümeti (GNA) yaptığı açıklamada, mutabakat muhtırasının onaylandığını belirtti ancak detay vermedi. Erdoğan çarşamba günü yaptığı açıklamada Ankara’nın Libya ile işbirliğini geliştirmek adına GNA’ya askeri yardım sağlayabileceğini ve Akdeniz’de iki ülkenin ortak adımlarını destekleyeceğini söylemişti.

 

Türkiye’nin ne şekilde ve ne zaman askeri destek sağlayabileceği ile ilgili henüz kesin bir bilgi bulunmuyor. Başkent Trablus’ta bulunan GNA, nisan ayından beri Khalifa Haftar önderliğindeki Libya Milli Ordusu’nun saldırılarını püskürtmeye çalışıyor.

 

Avrupa Parlamentosu 'İran'a daha fazla yaptırım' kararını onayladı Avrupa Parlamentosu 'İran'a daha fazla yaptırım' kararını onayladı

Libya'da çifte hükümet 

 

2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen Libya, BM'nin de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

 

Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veriyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi