Malezya’da resifte yaşayan köpek balıklarında esrarengiz ve bir o kadar korkunç deri hastalığına rastlanıldı. Bazı köpek balıklarında görülen bu deri hastalığının küresel iklim krizine bağlı olduğunu belirten uzmanlar, iklim krizine dair adımların hızlı atılması gerektiğini belirttiler. BBC’de yer alan haberde Sipadan Adaları’nda çekim yapan araştırmacılar köpek balıklarında ortaya çıkan deri hastalığını görüntüledi.

 

ABD’den Kızıldeniz’de balistik füze hamlesi ABD’den Kızıldeniz’de balistik füze hamlesi

Görüntülerde yara gibi görünen bu izlerin iklim krizi sebepli olduğu düşünülürken Malezya’da su sıcaklıklarının 35 yıllık dönemde 1 derece arttığı ifade edildi. Bu sıcaklık artışı net bir şekilde iklim krizinin varlığını ortaya koyarken köpek balıklarında görülen bu deri hastalığının da yine bu iklim krizi ile alakalı olduğu düşünülüyor.

 

Denizlerde ve okyanuslarda yaşanan sorunların son yıllarda ciddi şekilde arttığı gözlemlenirken uzman isimler ise ülkelere çağrı yaparak acil eylem planı konusunda harekete geçilmesi gerektiğiniz ifade ediyor. Özellikle Marmara’da görülen musilaj sorununun da yine iklim krizi ile alakalı olduğunu belirten uzmanlar; ülkelerin uyguladıkları yanlış politikaların bu sonuçları beraberinde getirdikleri fikrindeler.

 

Malezya’da çekilen görüntülerde köpek balıklarının baş kısmına denk gelen bölgelerde beyaz lekelerin olması araştırmacıların dikkatini çekerken; yaşanan sorunun net bir fotoğrafı ise ortaya çıkıyor. Birçok köpek balığında bir veya daha fazla leke tespit edildiğini ifade eden araştırmacılar bazılarındaki lekelerin daha koyu renkli olduğuna işaret ediyor. 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi