Ticari balina avına 1986'da moratoryum getirmiş bulunan Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu'ndan (IWC) çekilen Japonya'da yaklaşık 30 yıllık yasağın ardından ilk kez balina avına çıkıldı.

 

2018'de IWC'den çekileceğini açıklayan Japonya, balina avlamaya yanlızca karasularında ve münhasır ekonomik bölgelerde yürüteceğini duyurmuştu.

 

Havyan hakları örgütleri Japonya’nın uzun yıllar sonra karar değiştirmesine büyük tepki gösteriyor. Londra’da balinaların korunması gerektiğini söyleyen eylemciler, tepki olarak Japonya Büyükelçiliği’ne yürüdü. Japon hükümeti yıl sonuna kadar 227 balina avlanmasının planlandığını açıkladı.

 

Balıkçılardan erken paydos Balıkçılardan erken paydos

 

Dün sabah eşzamanlı olarak beş gemi zıpkınları branda altına gizlenmiş halde kuzeydeki Kushiro'dan, üç balina teknesi de güneybatıdaki Şimonoseki'den demir alıp denize açıldı.

 

Japonya Balıkçılık Müdürlüğüne göre gemilerle tekneler birlikte aralık sonuna kadar 227 balina avlayacaklar. Bu kota, 52 minke balinası, 150 Bryde balinası ve 25 kuzey (sei) balinasını içeriyor.

 

Japon balina avcıları martta Antartika'da biten son 'araştırma' avında 333 minke balinası öldürmüştü. Öncesinde ise yılda 1000-1200 balina katletmişti. Açık denizlerde deniz koruma örgütü Sea Shepherd'in engellemeleriyle de karşılaşmıştı.

 

IWC'den resmen çekilmesinin ardından her kış Antartika'ya filo göndermesine gerek kalmamış bulunan Japonya'da artık balina avı geleneği bulunan kasabalardan gemi ve tekneler Münhasır Ekonomik Bölge'deki karasularda ava çıkacak.


7DENİZ

Editör: Haber Merkezi