Çin'deki Yantian Limanı'nda ortaya çıkan Covid-19 vakası sonucunda alınan tedbirler doğrultusunda yaşanan tıkanlıklık ve gecikmeler dünya ticaretinde yeni bir krize neden oldu. Çevredeki limanlarında etkilendiği krizde teslimatlarda gecikmeler ve büyük bir tıkanıklık yaşanırken, uzmanlar üretimde de bir düşünün meydana gelmesinden endişe ediyor. Yaşanan krizin Mart ayında Süveyş Kanalı'nda yaşanan krizin ardından dünya ticaretini en çok etkileyen ikinci büyük vaka olduğu kaydediliyor.

 

Çin Hükümeti, Yantian Limanı'nda çıkan Covid-19 vakalarının ardından katı kısıtlamalar uyguladı. Şu anda mevcut personelin sadece yüzde 40’ının konuşlandırıldığı limandaki tedbirler çalışmaların aksamasına yol açtı.

ABD, Gazze kıyısına iskele inşasına başladı ABD, Gazze kıyısına iskele inşasına başladı

 

Dünya konteyner ticareti merkezlerinden biri olarak kabul edilen limandaki tıkanıklık nedeniyle 80’den fazla yük gemisi demirlemek zorunda kaldı.

 

Reuters'a göre kriz, Mart ayında petrol fiyatlarını arttıran Süveyş Kanalı'ndaki kazadan da büyük ve 2019’dan bu yana yaşanan en büyük gemi trafiği sıkışıklığı.  

 

Sadece Yantian Limanı Covid-19 önlemleri nedeniyle yavaşlatılmadı. Shekou, Chiwan ve Nansha gibi diğer limanlar da satış kapasitelerini ciddi şekilde azaltmak zorunda kaldı. Bu yüzden geçen hafta sadece rezervasyonlu yük gemilerinin limanlara girmesine izin verildiği duyuruldu. Ve sadece ihracata yönelik konteyner rezervasyonlarının, gemilerin varışından üç ila yedi gün önce kabul edileceği bildirildi.

 

Yantian Limanı'ndaki sıkışıklık Süveyş Kanalı olayından daha kritik

 

Yantian'daki tıkanıklığını dünya ticareti için son derece kritik olduğu ve Çin'in, Asya, Avrupa ve ABD'ye uzanan ticaret yollarının bu durumdan oldukça etkilendiği belirtiliyor. Bazı büyük deniz taşımacılığı şirketleri yaşanan gecikmeler dolayısıyla uyarılarda bulundu. Dünyanın en büyük konteyner deniz taşımacılığı şirketi Maersk, teslimat gecikmesinin 14 günden 16 güne çıktığını duyurdu.

 

7DENİZ 

 

Editör: Haber Merkezi