Kenya Hükümeti için Yalova'daki ÖZATA Tersanesinde inşa edilen MS Safari isimli feribot, LIVA Marine tarafından gerekli personel ile donatılıp sefere hazırlanıp 25 Mart tarihinde yola çıktı. Kenya'nın Mombasa kentine ulaştırılan feribot burada gerekli kabul incelemeleri bittikten ve deneme seyri tamamlandıktan sonra 26 Nisan tarihinde hükümet yetkililerine teslim edildi.

 

MS Safari isimli feribotu Kenya'ya götüren 10 personelin geri dönüş işlemleri için çalışma başlatan LİVA Marine yetkilileri, Kenya ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri, İçişleri, Sağlık ve Ulaştırma bakanlıkları nezdinde yoğun bir görüşme trafiği yürüterek aynı zamanda Deniz Ticaret Odası (DTO) ile ÖZATA Tersanesi yetkililerinin özverili çabaları ile THY dan yurda dönüş için uçuş ayarlayarak, personelin yurda dönmesini sağladı.

 

 

Covid-19 önlemleri kapsamında denizcilerin limana alınmasının yasak olduğu ve 14 günlük karantina kuralının uygulandığı Kenya'daki bu kuralın esnetilmesi sağlanarak özel izin alındı. Personel için ayarlanan dar gövdeli uçak ihtiyaçlar çerçevesinde geniş gövdeli uçak ile değiştirilerek Tanzanya ve Somali'deki Türk vatandaşlarının da yurda dönüşleri sağlandı.

 

Bu değişiklik ile Mombasa'da planlanan bu uçuş, 10 saat uzaklıktaki Nairobi'ye alınmış ve Mombasa'daki Türk vatandaşlarının tahliye işlem sorumluluğu LIVA Marine verildi.

 

 

İçlerinde 5 yaşında bir çocuk ve hamile bir kadının da bulunduğu 10 Türk vatandaşı ve MS Safari personeli, gemi kaptanı Hüseyin Oğuzkurt liderliğinde Nairobi'ye gönderildi.

 

Bu tahliye sürecinin Kenya'daki yerel ve federal otoritelerin ikna edilmesi gibi ciddi zorluklar içerdiğini belirten LIVA Marine yetkilileri, özellikle sağlık otoritelerinin operasyona izin vermediğini ve ÖZATA Tersanesi yetkilileri ile birlikte koordineli yapılan çalışmalar ve büyükelçiliğin çalışmaları sonucunda sorunun aşıldığını belirtti.

 

 

Mombasa'dan Nairobi’ye tahliye işlemi 27 Nisan tarihinde sabah saat 05:30 sularında 3 minibüs bir araba ve bir büyük otobüs ile başladı. Yolcuların güvenliklerinin sağlanması için silahlı özel emniyet güçlerinden de destek alındı. Özen ve gizlilik içinde yürütülen bu operasyon sonucunda grup 27 Nisan Pazartesi Nairobi’deki yerleşti.

 

28 Nisanda ise Kenya Büyükelçisi Ahmet Cemil Miroğlu, grubun yerleştirildiği Shereton Oteli'nde Türk vatandaşları ile biraraya geldi. Sohbetin ardından denizciler ve beraberindeki Türk vatandaşları LIVA Marine tarafından ayarlanan otobüsle havalimanına götürüldü.

 

 

THY uçağı Türk vatandaşlarını aldıktan sonra saat 12:35 saatlerinde Nairobi’den havalanarak, saat 01:00'de Samsun Havaalanına inerek 14 günlük karantinaya alındı.

 

Tamer Kıran'dan '23 Nisan' mesajı Tamer Kıran'dan '23 Nisan' mesajı

LIVA Marine yetkilileri, denizcilerin ve onlarla birlikte diğer Türk vatandaşlarının yurda getirilmesi için çaba gösteren ve öncelikle Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu, DTO Başkanı Tamer Kıran, ÖZATA Tersanesi Sahibi Özdemir Ataseven'e teşekkür ederek, Türk milletinin devleti ile birlikte zorluklar karşısında nasıl dirençli olduğunu ve gerektiğinde olmaz denilen işlerin nasıl yapılabileceğini sektöre göstermiş olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirtti.

 

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi