Yaptırımlar altındaki gölge filo gemileri, artan denetimler nedeniyle Rusya bayrağına yönelmeye başladı. Ocak 2025 ile Haziran 2026 arasında 107 gemi Rusya siciline kaydolurken, bunların yüzde 87’si daha önce yaptırım listesine alınmıştı.

Rusya’nın gemi sicili bu dönemde 280’den 382 gemiye çıkarak yüzde 36 büyüdü. Rusya bayrağına geçen gemilerden 72’sinin, Haziran 2026 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünleri taşıdığı belirlendi.

Sahte bayrak kullanımı geriliyor

Yaptırımlardan kaçınmak amacıyla sahte bayrak kullanan gemilerin sayısında ise düşüş yaşandı. Sahte bayrak kullanan gölge filo gemilerinin sayısı Ekim 2025’te 100’ün üzerine çıkarken, Haziran 2026 sonunda yaklaşık 50 seviyesine geriledi.

Yaptırım baskısının Panama ve Barbados gibi sicillerde artması, gemi sahiplerini alternatif bayraklara yönlendirirken Rusya sicili öne çıkan seçeneklerden biri oldu.

Deniz Kuvvetleri Günü’nde 15 savaş gemisi İstanbul Boğazı’ndan geçti
Deniz Kuvvetleri Günü’nde 15 savaş gemisi İstanbul Boğazı’ndan geçti
İçeriği Görüntüle

Rusya bayrağındaki yaptırımlı tanker sayısı artıyor

Rusya bayrağını taşıyan yaptırım altındaki tankerlerin sayısı da 200’ün üzerine çıktı. Böylece Batılı ülkelerin yaptırım listelerinde bulunan tankerlerin önemli bir bölümü Rusya siciline geçmiş oldu.

Ancak Rusya’ya yönelik sicil geçişlerinin hızı son dönemde yavaşladı. Haziran 2026’da yalnızca üç geminin Rusya siciline kaydedilmesi, yeni kayıtların önceki aylara kıyasla gerilediğini gösterdi.

Gelişmeler, yaptırım baskısının gölge filonun kullandığı bayrak ve sicil tercihlerini doğrudan değiştirdiğine işaret ediyor.