Çanakkaleʹde 1982 yılında ziyarete açılan Çanakkale Deniz Müzesi, yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.
Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Deniz Albay Engin Aktaş,yaptığı açıklamada, 2003 yılından itibaren birinci sınıf ˮaskeri müzeˮ olarak hizmet veren Çanakkale Deniz Müzesiʹnde, Fatih Sultan Mehmed tarafından 1462 yılında inşa ettirilen Çimenlik Kalesiʹnin ve Çanakkale Savaşları sırasında Erenköy Koyuʹna döktüğü 26 mayınla savaşın seyrini değiştirip, dünya harp tarihine adını altın harflerle yazdıran Nusret Mayın Gemisiʹnin maketinin bulunduğunu söyledi.
Albay Aktaş, geçen yıl 250 bin kişinin müzeyi ziyaret ettiğini belirterek, ˮGeçen yılın ilk yarısında 80 bin ziyaretçimiz vardı. Bu yılın 4 ayında yaklaşık 60 bin ziyaretçiye ulaştık. İlgi, hiç azalmadan devam ediyor. Özellikle öğrenci ziyaretçilerimiz de büyük artış var. Bu da bizi çok mutlu ediyor.ˮ dedi.
Çimenlik Kalesiʹnin 1 ve 2. katlarında Çanakkale Savaşlarıʹna ilişkin gerçekleştirilen sunumların günümüz teknolojisine uygun olarak yeniden düzenlendiğini ifade eden Aktaş, yenileme çalışmasının ilgiyi artırdığını söyledi.
ˮNusret Mayın Gemisiʹne özel ilgi varˮ
Aktaş, her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Nusret Mayın Gemisiʹnde, işitme engelliler için hazırlanan yeni bir projeyle Çanakkale Zaferiʹnin detaylı şekilde anlatıldığını dile getirerek, yaklaşık 7 dakikalık, işitme engellilerin kullanabileceği ve anlayabileceği özellikle Nusret Mayın Gemisi ile Çimenlik Kalesiʹni anlatan sunum hazırladıkları bilgisini verdi.
Nusret Mayın Gemisiʹne ise özel bir ilginin olduğunu aktaran Aktaş, ˮBazı zamanlarda gemi limanda bulunmuyor. Gemiyi göremeyen ziyaretçilerimiz hayal kırıklığına uğruyor. İçindeki sunumu seyrettikten sonra çok güzel hazırlandığını ve deniz savaşlarını daha iyi anladıklarını bize ifade ediyorlar.ˮ diye konuştu.
7DENİZ