Türkiye, yeni bir zehirli gemi tehdidi ile karşı karşıya. Tehlikeli Atıkların sınır ötesi taşınmasını ve bertarafını düzenleyen ‘Basel Sözleşmesi’ kurallarına aykırı olduğu için uzun bir süredir AB Çevre yasalarına göre geri dönüşümü gerçekleştirilemeyen METHANIA isimli bir geminin sökülmek üzere Türkiye’ye getirildiği haberi çevrecileri ayağa kaldırdı.
İSİM DEĞİŞİKLİĞİ UYANIKLIĞI
Uzun yıllar sıvılaştırılmış doğal gaz taşımacılığı yaptıktan sonra ekonomik ömrünü tamamlayan METHANIA isimli geminin, Notifıkasyon işlemlerini gerçekleştirmeden Fransa’dan demir aldığı öğrenildi. Ancak uluslararası ‘Gemi Takip Sistemi’nde halen Fransa’nın Marsilya Limanında görülen geminin, isim değişikliği ile Türkiye’ye getirilmek üzere yola çıktığının bilgisine ulaşıldı.
HÜLLE YOLUYLA ALINDI
İzmir’in Aliağa İlçesi’nde faaliyet gösteren bazı Gemi Geri Dönüşüm firmalarının talip olduğu, ancak Türkiyeʹnin taraf olduğu sözleşmeler gereği alımı ve sökümü uygun görülmeyen söz konusu gemiyi, satın almayı kafasına koyan bir Türk firması, hülleye başvurduğu iddialar arasında.
ŞUAN ÇANAKKALE’DE
İlk önce adı ETHAN olarak değiştirilen gemi, Hindistan vatandaşı olan bir iş adamı üzerinden satın alındı. Fransa’da ki kaotik ortamı da lehine kullanarak, Fransa’dan ayrılmayı başaran gemi, römorkör yedeğinde önce Malta’ya buradan da Türkiye’ye getirildi. Sökümü yapılmak üzere getirilen gemini şuan Çanakkale Bozcaada mevkiinde bulunduğu ve notifikasyon onayı olmadığı için miktarı belli olmayan slaç atığını Bozcaada atık bertaraf depolarına boşalttığı öğrenildi.
ÇEVRECİLER APORTTA
Tehlikeli ve Zehirli atık barındırdığı gerekçesiyle, Gemi’nin Türkiye’de sökülmesine karşı çıkan çevreciler, Aliağa’ya getirilmesi an meselesi olan Gemi’nin sökümünü engellemek için aportta beklerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden de konu hakkında açıklama beklediklerini ifade ediyorlar.
7DENİZ