Krizlerin aynı zamanda fırsat ortamlarını da beraberinde getirdiğini söyleyen Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, 'Türk Loydu olarak denizciliğimizin durağanlaşan ekonomisine rağmen mücadelemizi ve çalışmalarımızı sürdürdük. Denizcilik sektöründe daha da büyümek ve bölgesel bir güç olmak hedefindeyiz. Edindiğimiz bilgi ve tecrübelerin ışığında hem ülke içi hem de uluslararası ihalelere katılarak endüstri alanındaki başarılı faaliyetlerimize devam edeceğiz' diyor.

2015 yılı Mayıs ayında Türk Loydu yönetimini devraldıklarını hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, o tarihten itibaren çalışmaya başladıklarını ve kurumu tanıyana kadar belli bir sürenin geçtiğini ifade etti. Her kurumun kendine göre hassasiyetleri olduğunu söyleyen Melikoğlu, 'Göreve gelir gelmez en az 3-4 ayınızı sistemi, yapıyı anlamaya veriyorsunuz. Sonrasında ise o yapıya uygun stratejiler üretmek gerekiyor. Türk Loydu'nun da kendi iç dinamikleri var. Onları uygun stratejilerle buluşturmanız lazım' diyor. Görev süresinin iki yıl olmasını eleştiren Cem Melikoğlu, bu sürenin uzatılması gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam ediyor; 'İki yıllık görev süresince kurumu tanıma, stratejileri belirleme ve hayata geçirme aşamalarını düşünürsek eğer bu sürenin yetmeyeceği ortada. Zaten tam bir şeyler oluşturmak üzereyken de süreniz bitiyor. Yönetimlerin, gelenin de gidenin de birbirlerine yardımcı olmaları lazım. Birlikte hareket edilirse eğer Türk Loydu adına daha güzel adımların atılacağı düşüncesindeyim. Yönetim süresinin uzatılması konusunda ilgili senet maddesinde bir değişiklik çalışması içindeyiz. Genel Kurulumuz öneriyi uygun bulup da kabul ederse Türk Loydu'nda daha uzun soluklu yönetimler olabilecek.

'Armatörlerimizin sıkıntı yaşamasını istemiyoruz'

Yurtdışı bağlantılarını güçlendirme noktasında bir dizi sıcak ilişkilerde bulunduklarının bilgisini veren Cem Melikoğlu, 'Hırvat ve Polonya Loydu ile çalışmalara başladık. Hırvat Loydu ile 2015'in Ekiminde Polonya Loydu ile de 2016 Ocak ayında çeşitli görüşmeler yaptık. 2015 yılı içinde ayrıca IMO ve IACS kuruluşlarının merkez ofislerine ziyaretlerde bulunarak Türk Loydu'nu ve son yıllarda gerçekleştirdiğimiz ilerlemeleri anlattık. Diğer IACS üyesi klas kuruluşları ile de temaslarımızı sürdürüyor ve randevularımızı almaya devam ediyoruz. Rusya ile yaşanan krizden dolayı ise maalesef Rus Loydu ile olan görüşmelerimizi bir süreliğine askıya aldık. Rusya ile yaşanan krizden denizcilik sektörü ister istemez etkileniyor. Rusya'da Türk gemileri tutuluyor. Türk sörveylerin gitmesine izin vermiyorlar. Tabi biz armatörlerimizin bu konuda sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Diğer uluslararası klas kuruluşlarıyla sözleşmelerimiz var bu kapsamda. Onlardan faydalanıyoruz. Böyle bir durumda sözleşmemiz olan diğer klas kuruluşlarından destek alarak, bizim adımıza onları gönderip armatörümüzün sıkıntısını çok hızlı bir biçimde çözmeye çalışıyoruz' diyor.

'Gemi portföyümüzü ve tonajımızı arttırdık'

Göreve geldikten sonra yönetim olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında da bilgiler veren Melikoğlu, '2015, ülkemizi etkileyen iki ana seçim döneminin yanı sıra dünya ekonomisindeki yavaşlamaların da etkisiyle oldukça zor bir yıldı. Ödemelerin aksadığı, yeni projelerin azaldığı bu zor süreçten denizcilik sektörümüz maalesef etkilendi. Ancak Türk Loydu olarak denizciliğimizin durağanlaşan ekonomisine rağmen mücadelemizi ve çalışmalarımızı sürdürdük. Gemi portföyümüzü 27 adet yeni gemi ile artırarak toplam tonajımızı 743.918 GT'ye başarıyla çıkardık. Ayrıca ülkemizin savunma sanayinin gururu olacak olan mini uçak gemisi olarak da bilinen, LPD havuzlu çıkarma gemisinin klaslama sözleşmesini imzaladık. Dünyadaki en büyük tank çıkarma gemilerinden biri olan LST Bayraktar Gemisi'ni başarıyla denize indirdik. Diğer LST Sancaktar gemisinin de çalışmalarını sürdürüyoruz. Romanya ve Azerbaycan'da yeni şirketler açtık. Tuzla Teknopark'ta ülkemizin teknolojik altyapısına destek olabilmek için TL Ar-Ge şirketini kurduk. IACS üyeliği için çalışmalarımızı hızlandırarak yabancı denetçilerin ön denetiminden başarıyla geçtik.

Endüstri faaliyetlerindeki başarılarımıza 3, Köprü, Körfez Köprüsü, Beşiktaş Arena Stadı gibi yenilerini ekleyerek karasal alanda da gücümüzü gösterdik' açıklamasını yapıyor. Öncelikli hedef Türk Bayrağı'nı başarıyla temsil etmek 2016 yılının Çin'den gelen sinyaller ve petrol fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle pek parlak gözükmediğini söyleyen Melikoğlu, dünya ekonomisinin bir başka durgunluğa girmesinin pek de sürpriz olmayacak diyerek sözlerine şöyle devam ediyor; 'Ancak krizler aynı zamanda fırsat ortamlarını da beraberinde getirirler. Türk Loydu olarak denizcilik sektöründe daha da büyümek ve bölgesel bir güç olmak hedefimiz. Gemi tonajımızı ve elbette portföyümüzü daha da artırmak, savunma sanayi projelerimizde daha aktif roller almak, savunma teknolojimizin gelişmesine AR-GE çalışmalarımızla destek vermek, IACS üyeliği sürecimizin başarıyla sonlanması, yeni istihdamlar ve yatırımlar sağlayabilecek ülkelerde yeni bölgesel temsilcilikler açmak hedeflerimiz arasında. Kara endüstrisinde ise ülkemizde kaliteli ve nitelikli hizmeti simgeleyen güçlü bir marka olma yolunda hızla ilerliyoruz.

Edindiğimiz bilgi ve tecrübelerin ışığında hem ülke içi hem de uluslararası ihalelere katılarak endüstri alanındaki başarılı faaliyetlerimize devam edeceğiz. Türk Loydu'nun gittiği her yerde Türk Bayrağı'nın başarıyla temsil edilmesi hem en öncelikli hedefimiz hem de milli görevimizdir.' 2015 yılı Mayıs ayında Türk Loydu yönetimini devralan Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, yönetime geldiği günden bu güne özveriyle çalışan ve başarılı işlere imza atan bir isim. Eleştirdiği nokta ise yönetim sürelerinin iki yılla sınırlandırılması. Bu sürenin bazı önemli projelerin hayata geçirilmesi noktasında yetersiz kaldığını ifade ederek, 'senet maddesi' ile ilgili çalışmalar yürüttüklerinin bilgisini veriyor.

İbrahim Kocamış- 7DENİZ