Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından Yaşam Alanı olarak hizmet vermesi için 2 sene önce ihaleye çıkarılan, Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu, kiracılar tarafından yıkılarak kömür ocağına çevrildi.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından Yaşam Alanı olarak hizmet vermesi için 2 sene önce ihaleye çıkarılan, 200 yıllık Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu, kiracılar tarafından yıkılarak kömür ocağına çevrildi.
Eyüp Belediyesi Akpınar Köyü sınırları içerisinde bulunan ve 200 yıl önce Fransızlar tarafından inşa edilen Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu, 2 yıl önce dönemin Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı tarafından ihaleye çıkarıldığı ve ihaleyi bir dönem Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan İbrahim Topaloğlu tarafından 9 bin 500 TLʹye kiralandığı öğrenildi.
Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonuʹnun içinde bulunduğu 7 dönümlük araziye, Marina, Otel ve Yaşam Alanı yapılması için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve İbrahim Topaloğlu arasında kiralama sözleşmesi yapıldığı belirtildi.
Ancak iki senedir bölgeye bir çivi bile çakmayan kiracı İbrahim Topaloğlu, iki ay önce Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonuʹnu yıkarak ve arazi üzerinde bulunana ağaçları keserek, hukuksuz ve sözleşmeye aykırı bir şekilde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüʹne ait araziden kömür çıkarmaya başladığı belirlendi.
Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Akpınar Tahlisiye İstasyonuʹnun 10 yıldır kullanılmadığını ve 2 sene önce marina yapılmak amacıyla ihaleye çıkarılarak, İbrahim Topaloğlu ile sözleşme yapıldığını ifade etti. Ancak kiracının sözleşmeye aykırı olarak kömür çıkarılmasının mümkün olmadığını kaydederek hukuk departmanı tarafından inceleme başlattıklarını söyledi.
ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüʹne ait 7 dönüm alan içinde bulunan Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonuʹnun yıkılarak, kömür ocağına çevrilmesi ile ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçerek, kiracı firma Üçyılmazlar Madencilik ve şirketinin sahibi İbrahim Topaloğlu hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.
Diğer taraftan Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonuʹnu kafeterya, otel ve marina yapmak amacıyla kiralayan Üçyılmazlar Madencilik, denize dolgu yapılarak inşaat yapması gerekirken, arazinin üzerinde bulunan 200 yıllık tarihi binayı kanunsuz ve usulsüz bir şekilde yıkarak projeye dahil etmeye çalıştığı belirtildi.
KIYI EMNİYETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ʹKÖMÜR ÇIKARMAʹ TEKLİFİ REDDETMİŞTİ
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Akpınar Köyü sınırları içerinde geniş bir kömür yatağının olduğu ve bu kömür havzasının Kıyı Emniyeti arazisinin içinden de geçtiği kaydedildi. Bundan beş yıl önce bazı madenci şirketlerin bu alanı kiralamak için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüʹne teklifte bulunduğu öğrenilirken, Anıtlar Kurulu tarafından arazi üzerinde bulunan ve Fransızlar tarafından 200 yıl önce inşa edilen Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonu binasından dolayı bu alanda inşaat izni vermediği ve Anıtlar Kuruluʹnun şerhinden dolayı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüʹnün madenci şirketlerinin kiralama tekliflerini reddettiği ifade edildi.
MADEN MÜHENDİSLERİ: ˮEN AZ 50 BİN TON KÖMÜR ÇIKARILMIŞˮ
Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonuʹnun yıkımı ve yıkım sonrası görüntülerine ulaşılmasıyla birlikte, ortaya çıkan korkunç manzaranın boyutunu ortaya koydu.
200 yıllık geçmişi olan Tarihi Akpınar Tahlisiye İstasyonuʹnun yıkım sonrası görüntülerine yerinde gözlemleyen Deniz Haber Ajansı muhabirleri, 10ʹa yakın kamyonun iş makineleri vasıtasıyla çıkarılan kömürü yükleyerek bölgeden ayrıldığını tespit etti.
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Akpınar Köylüleri, Üçyılmaz Madencilik Şirketinin Ağustos ayında Akpınar Tahlisiye İstasyonuʹnu yıkarak, kömür çıkarmaya başladığını, buranın tarihi bir yer olduğunu bildiklerinden dolayı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüʹne şikayet ettiklerini ancak Kıyı Emniyetiʹnin bu konuda hiç bir önleyici tedbirde bulunmadıklarını kaydetti.
Akpınar Tahlisiye İstasyonuʹnun bulunduğu araziden çıkarılan kömür madeninin yaklaşık 50 bin ton civarında olduğunu ifade eden maden mühendisleri, yüzeyden çıkarılan madenin 10 metre derinliğe inmesi halinde, 5 dönüm araziden en az 50 bin ton kömür çıkarılabileceğini belirtildi.
7DENİZ