Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Fransaʹdan Aliağaʹya söküm içim getirilen Methania isimli tankerin tehlikeli atık barındırdığını öne sürerek, sökümün insan ve çevre sağlığı açısından olumsuzluklarına ilişkin kaygılarının giderilmesi durumunun hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.
Bozoğlu, Aliağaʹdaki Gemi Söküm Tesisleriʹnde gazetecilere yaptığı açıklamada, Methania isimli tankerin yıllarca sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) taşıdığını, ekonomik ömrünü doldurduktan sonra da geri dönüşüm için Fransaʹdan Türkiyeʹye gönderildiğini söyledi.
Methaniaʹnın Türkiyeʹye getirilişi sırasında uluslararası sözleşmelerde yer alan notifikasyon işleminin yapılmadığını öne süren Bozoğlu, Aliağaʹda daha önce Kuito isimli tehlikeli atık barındıran bir geminin söküldüğünü ifade etti. Bozoğlu, ˮŞimdi de yine insan ve diğer tüm canlıların zararına yol açabilecek, ozon tabakasını incelten maddeler içeren, sıvılaştırılmış doğalgaz tankeri olarak yıllarca kullanılan Methania gemisi Aliağa gemi söküm bölgesinde yer alan bir şirket tarafından sökülmek üzere ülkemize getirildi.ˮ diye konuştu.
Geminin LNG taşıması dolayısıyla sökülmesinin yüksek risk oluşturduğun işaret eden Bozoğlu, yüklerin bulunduğu tankların gazı sıvı halde tutabilmek için özel soğutma sistemlerine sahip olduğunu, bu sistemin insan sağlığına büyük zarar veren ve ölümcül hastalıklara sebep olan ˮasbestˮ ile ozon tabakasına zarar verici gazları barındırabileceğini dile getirdi.
- ˮ2 bin 500 ton zararlı madde varˮ
Bozoğlu, gemiyle ilgili bilgi almak, çevre ve insan sağlığıyla ilgili kaygılarını gidermek için yetkili kurum ve kuruluşlara başvurduklarını ancak herhangi bir bilgi alamadıklarını aktararak geminin kargo tanklarının duvarlarında, insan ve çevre sağlığına zarar verecek yaklaşık 2 bin 500 ton kontamine petrol türevli izolasyon malzemesi bulunduğu tahmin ettiklerini söyledi. Tank duvarlarındaki bu atıkları Türkiyeʹye gelmeden temizlenmediğini savunan Bozoğlu, geminin yasa dışı şekilde sökülmek üzere Aliağaʹda karaya çekildiğini iddia etti.
Bozoğlu, şunları kaydetti:
ˮBugün gündeme getirdiğimiz gemi söküm konusu ülkemizin kanayan yarasıdır. Bu nedenle de şeffaf ve doğayı koruyan bir perspektifle süreç yürütülmelidir. Sorularımıza 2 gün içerisinde belgelerle birlikte ilgili kurum, kuruluş ve kişiler tarafından cevap verilmemesi halinde, sürecin hukuksuzca yürütüldüğüne ve fiili durumla atığın ülkemize sokulduğuna dair endişelerimiz pekişecek, yasaların ve mevzuatımızın bize verdiği görev ve sorumluluk kapsamında hukuki süreci başlatacağımızı kamuoyuna duyururuz.ˮ
7DENİZ