Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV), Türkiyeʹdeki deniz ve büyük göllerin yüzeyindeki atıkların temizlenerek geri dönüşüme kazandırılmasını gündemine aldı.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV), Türkiyeʹdeki deniz ve büyük göllerin yüzeyindeki atıkların temizlenerek geri dönüşüme kazandırılmasını gündemine aldı.
PAGÇEV açıklamasına göre, tüm dünyada deniz yüzeyi üzerinde biriken atıkları balıkçılarla iş birliği yaparak temizlenmesini içeren Atıksız Denizler Vakfıʹnın (Waste Free Oceans Foundation- WFO) Projesi, Türkiyeʹye PAGÇEV tarafından ˮMutlu Balıklarˮ adıyla taşındı.
Geçen yıl Büyükadaʹda başlayan organizasyonunun ikinci uygulaması BeşiktaşKuruçeşmeʹde yapıldı. Av yasağı döneminde balıkçılara ek bir kazanç da sağlanması hedeflenen hareketle, balıkçı tekneleri işsiz dönemlerinde özel bir ağla deniz yüzeyindeki atıkları topluyor. PAGÇEV ise toplanan atıkların geri dönüşümünün sorumluluğunu üstleniyor. Böylece, Türkiyeʹde de tümüyle deniz atıklarından üretilen ürünler için ilk adım atılmış oldu.
WFO Vakfıʹnın gerçekleştirdiği projeyle, tüm dünyada deniz yüzeyinde biriken atıkları balıkçılarla iş birliği yaparak temizleniyor. Toplanan atıklar plastik, cam ve metal olarak ayrılıyor, daha sonra da geri dönüşüme gidiyor. Atıkların geri kazanımı ise yeni üretimlere yöneliyor.
Bu doğrultuda ilk örnekler Amerika ve Avrupaʹdan geldi. Amerikaʹda bir kot üreticisi denizlerdeki plastik atıklardan ürettiği kot kumaşıyla yeni bir koleksiyon sunmaya hazırlanırken, Avrupaʹda bir deterjan firması da yüzde 10ʹu WFO Vakfı balıkçılarının topladığı deniz atıklarından olmak üzere yüzde 80ʹi geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen deterjan şişesini kullanarak yeni ürününü piyasaya sürdü. WFOʹnun bu tür ürünleri bir yandan farkındalığı artırırken, diğer yandan bu ürünü alan tüketiciler deniz atıklarının toplanmasına da katkı vermiş oluyor.
ˮDünyadaki geri kazanım çalışmalarını yakından takip ediyoruzˮ
Açıklamada görüşlerine yer verilen PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı ve WFO Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Yavuz Eroğlu, temsilcisi bulundukları plastik sektöründe sorumluluklarının bilincinde olduklarını vurgulayarak, modern dünyanın plastiklerle ilgili 4R (Reduce-azalt, Reuse-yeniden kullan, Recycle-geri dönüştür, Recover-geri kazan) yaklaşımıyla hareket ettiğini dile getirdi.
Eroğlu, kendilerinin de bu bilince sahip olduklarını kaydederek, ˮAtıkların geri dönüşümüyle elde edilen malzemeleri kullanarak geri kazanımın önemine inanıyoruz. Özellikle deniz atıkları en önemli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor ve dünyadaki geri kazanım çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Benzer örneklerin ülkemizde de üretilmesi en büyük temennimizˮ ifadelerini kullandı.
Dünya denizlerindeki kirliliğin yüzde 80ʹinin karasal atıklardan oluştuğunu ve bugün okyanuslarda yaklaşık 142 milyon ton atık bulunduğunu aktaran Eroğlu, bu sayıya her yıl 10 milyon ton daha atık eklendiği bilgisini verdi.
Eroğlu, bir ülkenin sadece kendi kıyılarını temizlemesinin de yeterli olmadığına dikkati çekerek, şu değerlendirmeleri yaptı:
ˮTürkiye denizlerindeki atıkların yüzde 53ʹü dış kaynaklı. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili ve maalesef diğer ülke atıklarından büyük oranda nasibimizi alıyoruz. Lübnanʹın Sayda sahilindeki düzensiz depolama alanlarından denize karışan atıklar Akdeniz kıyılarımızı, Suriyeʹnin Lazkiye kentinin atıkları HatayʹınSamandağ kıyılarını, Tuna nehriyle gelen atıklar ise Karadenizʹi tehdit ediyor. Mutlu Balıklar projesiyle deniz yüzeyindeki atıkları temizlerken, bir yandan da işsiz dönemlerinde balıkçılarla işbirliği yaparak kendileri için ek bir gelir kapısı yaratacağız. Ülke ekonomisine sağlayacağımız katkı, projemizin diğer önemli boyutunu ortaya koyuyor. Projeyle ülkemizdeki tüm kıyılara ve büyük göllere ulaşmak en önemli hedefimiz.ˮ
7deniz