Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) ile Sea Commerce America Inc, “Dekarbonizasyon: Geleceğin Çevreci Deniz Yakıtı Olarak Metanol’ün Yükselişi” konulu seminer düzenledi. Altunizade Mercure Otel’de gerçekleşen seminere, İMEAK DTO Meclis eski Başkanı Salih Zeki Çakır, Metanol Enstitüsü Kamu İşleri Müdürü Rafik Aamar, Hidroteknik Yat Gemi ve Deniz Yapıları Tasarımı Şirketi'nden Prof. Dr. Mustafa İnsel, Indian Register of Shipping Şirketinin Genel Müdürü Vijay Arora, Arkview Capital Şirketi Kurucu Ortağı Pavel Chernyshov, Sea Commerce America Inc Başkanı Kaptan Saleem Alavi, Wartsila Şirketi Proje Müdürü Toni Stojcevski, Man Energy Solutions şirketinden Düşük Hız Metanol Motoru Satış Müdürleri Jorgen Vedsted ve çok sayıda denizci katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını KOSDER Başkanı Pınar Kalkavan Sesel, yaptı. Konuşmasına 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketindeki on binlerce can kaybını anarak başlayan Pınar Kalkavan Sesel, “Maalesef yüreğimizi yakan deprem felaketinin,tarif edilemez acısını hala hissediyoruz. Ülkemizi ve tüm dünyayı yasa boğan bu acı olayda, hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı saygı ve özlemle anıyorum. Yaralı vatandaşlarımızın da bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını; bu acıların güzel ülkemizde ve dünyanın hiçbir coğrafyasında tekrar etmemesini diliyorum” dedi.

IMO Genel Sekreteri: Denizcilere yönelik haksız muamele arttı IMO Genel Sekreteri: Denizcilere yönelik haksız muamele arttı

Metanol, geleceğin deniz yakıtı olmada umut vaat ediyor

Dünya ticaretinde en büyük paya sahip olan denizcilik endüstrisinin kural koyucuları tarafından yeni regülasyonlar yayınladığına işaret eden Kalkavan Sesel, “IMO’nun ortaya koyduğu bu regülasyonların, yıllara yayılarak emisyon oranının azaltılmasının amaçlanması, aynı zamanda sektörümüzü ciddi bir uyum sürecinin içerisine sokuyor. Bu uyum sürecine yönelik üretilen çeşitli teknolojilerin yanı sıra, ‘Alternatif Deniz Yakıtları’ da IMO’nun 2050 yılına kadar sıfır karbon hedefi doğrultusunda kilit noktada yer alıyor. Alternatif Deniz Yakıtları konusunda adından sıkça söz ettiren ‘Metanol’ de geleceğin deniz yakıtı olma yolunda umut vaat ediyor” diye konuştu.

Metanol’ün net sıfır karbon konusunda rolü ne olacak?

Uzmanlar ve çok sayıda akademik çevrenin Metanol’ün düşük oranda kükürt emisyonlarının elde edilmesi konusunda ciddi bir potansiyele sahip olduğuna ve denizciliğin ‘Net sıfır karbon hedefi’ doğrultusunda rolünün ne olacağı merak edildiğini aktaran Kalkavan Sesel, “Alternatif deniz yakıtı olarak Metanol’ün deniz taşımacılığındaki geleceğini, değerli uzmanlarımız aracılığıyla bir kez daha masaya yatırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tüm gezegende etkisini gösterdiğini ve engellenmesi için denizcilik sektörünün, uluslararası boyutta üzerine düşeni yerine getirmeye çalıştığını dile getiren Kalkavan Sesel, “Bizler; gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma adına başlatılan ortak çabaya katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

KOSDER Başkanı Kalkavan Sesel’in konuşmasının ardından denizcilikte sıfır karbon hedefi ve yenilenebilir enerji açısından büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtilen Metanol’ün yeri yerli ve yabancı panelistlerin sunumlarıyla masaya yatırıldı.

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi