Marmarisʹte Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) tarafından ʹTurizmde parlayan yıldız Marmarisʹ konulu genişletilmiş turizm toplantısı düzenledi. Toplantıda turizmciler, bacasız sanayi olarak kabul edilen turizmdeki sorunları masaya yatırıp, çözümü konusunda görüşlerini paylaştı.
Turizm Haftası kapsamında bir otelde düzenlenen toplantıya, Muğla Valisi Esengül Civelek, Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, Cumhurbaşkanlığı eski Turizm Başdanışmanı Can Pulak, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, iş insanı Nail Keçeli, Muğla Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İlyas Sarıyerli, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Filiz Karacaağaç, ilçe protokolü, Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu, sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler adına bir dakika saygı duruşu, ardından İstiklal Marşıʹnın okunmasıyla toplantı başladı. Muğla Valisi Civelek, ˮTurizm, Muğlaʹmız dolayısıyla Marmarisʹimiz için çok önemli bir sektördür. Marmarisʹin kalkınması turizm üzerine kuruludur. Marmarisʹte kalkınma turizm odaklıdır. Hepimizin bildiği üzere turizm sektörü ekonomik büyümeye, kalkınmaya destek veren, döviz kazandıran, yatırım ve gelir getiren, emek yoğun bir sektör olduğu için işsizliği önleyen, istihdam yaratan, refah seviyesini ve yaşam kalitesini yükselten sosyo-ekonomik, kültürel ve çevresel gelişmeye katkı sağlayan bölgesel ve ulusal kalkınmanın en önemli sektörlerinden biridirˮ dedi. Vali Civelek ardından sırayla kurum temsilcileri kürsüde görüş ve önerilerini anlattı.
“Tanıtımda destek istiyoruz”
GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu, ʹMarmarisʹe neden kimse gelmiyor?ʹ ve ʹMarmaris neden ucuz destinasyonlar arasında gösteriliyor?ʹ soruları üzerinde durulması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
ˮKültür ve Turizm Bakanlığıʹnın bütçesi binde 5. Bu kadar düşük bir rakamla bu bakanlık bize tanıtım konusunda nereye kadar yardımcı olabilir ki? Ülkemize 2015 yılında charter uçakla 3 milyon 300 bin kişi gelmiş. Bunun 1 milyon 250 bini Dalaman Havalimanı ve Milas-Bodrum Havalimanıʹna olmuş. 3 milyon 300 bin rakamı bir yıl sonra 1 milyon 800 bine düştü. Bu rakamın yüzde 65-70ʹi Marmarisʹe geldi. Yani Marmaris yurt dışında en önemli tercihlerden biri. Muğlaʹda şehrin içinden denize girilebilen Marmarisʹten başka bir yer ben bilmiyorum. Marmarisʹte olmazsa olmazlarımızın en başında Marmaris Tanıtma Vakfıʹnın kurulması geliyor. Marmaris Belediyesi ve Marmaris Ticaret Odası dışında diğer oda ya da kuruluşlar her şeyi GETOBʹdan bekliyor. GETOBʹa başkan seçildikten sonra 5 turizm bakanı, müsteşarlar ve valiler değişti. Bir yıl boyunca bakana, müsteşara ve valilerimize turizmle ilgili her şeyi anlatıp bölgemizi tanıtıyoruz ki görevden alınıyor ya da tayin olup gidiyor. Her şey sil baştan. Şu anda Marmarisʹte tur şirketlerinin kontrat sorumluları geziyor. Bizden zam yapmamamız isteniyor. Zaten 2 yıldır zam yapmadık ve 2019ʹda 2016ʹnın zararlarını kapatmaya çalışacağız. Arkadaşlarımızı ucuz kontrat yapmamaları konusunda uyarmak istiyorum.
“Mutlaka bir fiyat politikamız olmalı”
Marmaris Belediye Başkanı CHPʹli Ali Acar 18-20 dolara ʹher şey dahilʹ otel satışı yapıldığı için ʹucuz turizm merkeziʹ algısı oluştuğunu ileri sürerek, ˮNe ekersek onu biçiyoruz. Her şeyin mükemmel yapıldığını düşünelim. Tek bir işletmenin yaptığı en küçük yanlış, bütün doğruları götürüyor. BİMER üzerinden utanılacak suçlamalarla karşı karşıyayız. Yanlış şeylerin peşindeyiz. Bakın 2018ʹe iyi başladık. İyi gitmeli. Müşteri ve misafir memnuniyeti çok önemli. Mutlaka bir fiyat politikamız olmalı. Yaptığımız 19 kilometrelik bisiklet yoluna bile tepkiler geliyor. İyileşme sadece belediye hizmetleriyle olmaz. Birliktelik şart. Kimseye bedava hizmet vermeyelim, bundan vazgeçelimˮ dedi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık da başarılı turizm için önce herkesin turizmi iyi tanıması gerektiğini söyledi. 2017 yılında dünya turizminin inanılmaz büyüdüğüne dikkati çeken Ayık, ˮ1 miyon 322 bin insan seyahat etti. Dünya gelirinin yüzde 10ʹu turizmden. Dünya ihracatının yüzde 7ʹsi turizmden. Seyahatin yüzde 55ʹi hava yoluyla gerçekleşiyor. Bu nedenle hava yoluna önem vermeliyiz. Dünyadaki seyahatlerin yüzde 53ʹü dinlenme ve tatil odaklı. Dünyadaki turist artış oranında yüzde 13 ile Akdeniz ilk sırada geliyor. En ciddi büyüme Akdenizʹde. 266 milyon turist hareket halinde. Bunun 30 milyonu ülkemize geliyor. Akdenizʹde ülkemizin de için olduğu 10 ülke var. Ülkemizde yaşanan 1.5 milyon turistlik büyüme pek ala 4-5 milyon düzeyine çıkabilir. Ülkemiz 26 milyar dolarlık turizm geliriyle dünya 6ʹncısı. Bu sene ocak ve şubat ayında 2 milyon 988 bin 640 kişi gelmiş. Bu rakam geçen yıl 2 milyon 410 bin 966 olmuşˮ diye konuştu.
“Çevre estetiğine önem vermeliyiz”
Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel de istatistiki bilgileri perde üzerine yansıtarak yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin turizmde ciddi anlamda söz sahibi olması gerektiğini vurguladı. Yücel, ˮÇünkü turizmin gerçek patronu onlar. Bu nedenle de uluslararası standartlara ulaşmaları şart. 12 ay boyunca Muğlaʹya tarifeli uçak şart. Türkiyeʹde iki havalimanı olan kaç tane şehir var?ˮ dedi.
Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özalʹın Turizm Başdanışmanı, Gazeteci Yazar Can Pulak, 1961 yılından bu yana Marmaris ile yakından ilgilendiğini belirterek, şunları söyledi:
ˮDeniz, kum ve güneş bitti. Dünya turizmi tırmanırken biz alternatif turizm üretmek zorundayız. Sistemimiz yanlış. Turist evinde ne yiyorsa ona burada da aynını vermeye çalışıyoruz. Nerede Türk mutfağı? Hatıralık eşyalarda da öyle. Çakmalarla uğraşıyoruz. Çünkü yerlisini oluşturamadık. Çevre estetiğine önem vermeliyiz. Marmaris dışında Antalya, Bodrum ve Kuşadası yeşile ve estetiğe hasret. Rezil etmekte ustayız. Turizmi kuralına göre oynayalım. Artık otel yatırımları dursun, para kazanmanın yollarına bakalım. Emekli turizmi çok önemli.ˮ
Kaynak: DHA