İsrail'in saldırılarından kaçanları taşıyan 6. gemi de Mersin'de İsrail'in saldırılarından kaçanları taşıyan 6. gemi de Mersin'de

ABD'li danışmanlık şirketi AlixPartners, 2024 raporunu yayınladı. Rapora göre, gemi taşımacılığı endüstrisinin 2050 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşmak için 1,4 trilyon ABD doları harcaması gerekecek.

Hedeflenen yatırım ve alternatif yakıtlı tahrik sistemlerine dönüşüm, 2030 yılına kadar zorunlu kılınan %20'lik azaltımı sağlamak için yetersiz kalacak, ancak sektör filosunun %5 ila %17'si 2030 yılına kadar sıfır emisyonlu yakıtlara (amonyak, metan veya hidrojen gibi) dönüştürülürse ve 2050 yılına kadar %84 ila %93'ü dönüştürülürse, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak mümkün olacak.

Bu hedefe ulaşmak için 1,4 trilyon ABD dolarına kadar yatırım yapılması gerekecek ve maliyet yükü hem taşıyıcılar hem de enerji tedarikçileri ve nihayetinde nakliyeciler ve son kullanıcılar tarafından karşılanacak.

AlixPartners'dan yapılan açıklamada, "Ancak gerekli yatırım ve emisyon azaltımlarının hiçbiri, hem taşıyıcıların hem de nakliyecilerin davranışlarını değiştirecek güçlü teşvikler ve yaptırımlar olmadan gerçekleşmeyecektir. Bu da kolaylıkla ya da bir gecede gerçekleşmeyecektir" denildi.

AlixPartners, konteyner gemilerinin 2023 yılında yaklaşık 230 milyon ton karbondioksit saldığını ve tüm denizcilik segmentlerinden toplam 1 milyar ton karbondioksit salındığını tahmin ediyor.

Rakamı "tehlikeli derecede yüksek ve tırmanıyor" olarak tanımlayan AlixPartners, Kızıldeniz krizinin ve bunun sonucunda gemilerin Ümit Burnu üzerinden daha uzun mesafelere yönlendirilmesinin durumu daha da kötüleştireceğini bildirdi.

Danışmanlık şirketi, açıklamasında şunları kaydetti:
"Orta Doğu'daki savaş Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'nı büyük konteyner hatlarının güzergah haritasından neredeyse tamamen çıkardı. Trafik Ümit Burnu çevresine yönlendirildi ve bu süreçte kalıcı ekipman ve alan dengesizlikleri yaratıldı, güvenilirlik azaldı, Asya menşeli kargolar için yüksek fiyat artışlarına neden oldu, Asya ile ABD'nin Doğu Kıyısı arasında en hızlı büyüyen ticaret yolunun büyümesini engelledi ve karbondioksit emisyonlarında feci bir artışa neden oldu."

2030'a kadar karbondioksit emisyonlarında %20'lik bir azalma hedefine giden yolda azalmak bir yana, gemilerin Panama Kanalı için Kızıldeniz'i tercih etmeleri nedeniyle 2024'te denizcilik sektörünün toplam emisyonları keskin bir şekilde artacak ve bu da seferlerinin uzunluğuna yaklaşık %30 ekleyecektir.

En kötü senaryoya göre, hükümetler, nakliyeciler, tüketiciler ve endüstri grupları tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmadığı varsayıldığında, endüstri emisyonları 2050 yılına kadar 350 milyon tona yaklaşacak.

Özellikle de farklı ülke hükümetlerinin iklim değişikliğiyle mücadelede farklı stratejiler benimsediği ve konunun hükümetler arasında farklı öncelik seviyelerine sahip olduğu düşünüldüğünde, sınır ötesi mevzuat değişikliklerinin geliştirilmesi ve koordine edilmesi oldukça zor.

AlixPartners şunları söyledi: "Konteyner taşımacılığı iklim aktivistleri için bile öncelikli bir konu değil, zira okyanus taşımacılığı faaliyetlerinin çoğu tüketicilerin gözünden uzakta gerçekleşiyor ve dolayısıyla onların dikkatini pek çekmiyor."

Kaynak: container-news.com

Editör: Haber Merkezi