Uluslararası Deniz Ticaret Odası tarafından yayınlanan 'ICS Barometre Raporu 2023-2024'e göre, korumacılık küresel denizcilik için ortaya çıkan yeni bir risk olarak görülüyor. Rapor, 100 uluslararası denizcilik lideriyle yapılan bir anketin sonuçlarını içeriyor.

Rapora göre, 2020-2021 yıllarında ana endişe kaynağı pandemi iken, son iki yılda ibre bu yıl ana risk faktörü olan ve korumacılıkta keskin bir artışa yol açan siyasi istikrarsızlığa kaydı. Bu konular, 28 Kasım'da Roma'da düzenlenecek olan Liman Gözlemevi'nin dördüncü edisyonunun merkezinde yer alacak.

ICS tarafından vurgulanan risk faktörü, sektörün kamu finansmanına olan bağımlılığını azalttı, örneğin Kızıldeniz'den kaçınarak geleneksel ticaret rotalarını bozdu ve önümüzdeki 10 yıl boyunca deniz enerjisi cephesinde fosil yakıtların baskın olmaya devam etmesiyle karbonsuzlaşmaya geçişin hızını yavaşlattı.

Ancak siyasi istikrarsızlık aynı zamanda devlet ve devlet dışı aktörler tarafından gerçekleştirilen ve dijital altyapı için sürekli bir risk olarak görülen siber saldırıların sayısındaki artışla da bağlantılı. 2024'te ikinci en önemli tehdit olarak sıralanan bu olgu giderek büyüyor.

Jeopolitik çalkantılar ilk kez ekonomik istikrarsızlığın yerini aldı. Jeo-ekonomik rekabet ve korumacılığın karışımı, katılımcıları iş faaliyetlerinde hem yakın denizaşırı hem de dost denizaşırı faaliyetlere yönlendiren kilit bir faktör olarak görülüyor.

Düzenlemeler ticari faaliyetleri etkileyen en önemli faktör olmaya devam ediyor. Düzgün bir oyun alanı yaratmak ve aynı zamanda yatırımcılar ve diğer paydaşlar için şeffaflığı artırmak için açık ve sürdürülebilir düzenleyici kontrole ihtiyaç var.

Rapora göre, sıfır emisyona giden resmi ve adım adım ilerleyen bir yolun oluşturulması, kamu politikası ve kurumsal hedeflere bağlı olarak bölgeler ve sektörler arasında farklılık gösteren karbonsuzlaştırma yaklaşımlarının parçalanmasını azaltabilir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün ( IMO) Deniz Çevresini Koruma Komitesi'nin (MEPC 80) 2050 yılına kadar sıfır sera gazı emisyonuna ulaşılmasına yönelik resmi anlaşmasının ardından sektörün güveni artıyor. Gerçekten de, liderlerin yaklaşık yüzde 50'si IMO anlaşmasının bir sonucu olarak düşük veya sıfır karbonlu çözümlere yatırım yapma isteklerinin arttığını bildirirken, katılımcıların sadece yüzde 23'ü kararsız olduklarını ve yüzde 17'si de anlaşmanın değersiz olduğuna inandıklarını söyledi.

Ancak ICS, artan bu güveni sürdürmek için düzenleyicilerin anlamlı politika tedbirleri, ciddi yaptırımlar ve finansmana erişim sağlamaları gerektiğine dikkat çekti.

Denizcilik sektörü liderlerinden gelen yanıtlar yeni yakıtlara, özellikle de metanol, nükleer ve rüzgâr enerjisine olan ilginin arttığını gösterirken, LNG, biyoyakıtlar ve kirlilik azaltma teknolojisine sahip ağır fuel oil (HFO) önümüzdeki 10 yıl için sektör tahminlerini yönlendirmeye devam ediyor.

Limanlara yakıt tedarik edecek altyapının mevcudiyeti, mevcut pazarlardaki rekabetten kaynaklanan yakıt bulunabilirliği ve güvenli çalışma standartlarını tanımlayan küresel ve bölgesel düzenlemelerin oluşturulması ve uygulanması kilit faktörler olmaya devam ediyor.

Uluslararası denizcilik liderleri, birçok ülkenin fosil yakıtlar ve yenilenebilir enerji altyapısının bir karışımına yatırım yaparak kendi enerji güvenliği politikalarını belirlemeye çalışması nedeniyle önümüzdeki yıllarda daha karmaşık bir faaliyet ortamıyla karşı karşıya kalacaklarını tahmin ediyor.

Yeşil gemi siparişlerinin yüzde 70'ini Çinli gemi yapımcıları alıyor Yeşil gemi siparişlerinin yüzde 70'ini Çinli gemi yapımcıları alıyor

Bir sonraki engeller ticaret rotalarındaki değişiklikler, kamu ve özel sektör finansmanının azalması ve kalifiye işgücüne erişim şeklinde olabilir. Her halükarda, jeopolitik ve düzenleyici belirsizlik, sektör oyuncuları, hükümetler ve düzenleyiciler arasında daha yakın ilişkilere duyulan ihtiyacı zorunlu kılıyor.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası Başkanı Emanuele Grimaldi yaptığı açıklamada, diğer hususların yanı sıra, “karbonsuzlaşma, artan güvenlik riskleri ve değişen düzenlemelerle karakterize edilen derin bir dönüşüm dönemindeyiz” dedi.

Sektör için gerilime neden olan temel konuların, yeşil girişimler için kamu fonlarının mevcudiyeti ve sektör liderleri, devlet kurumları ve uluslararası ortaklar arasında daha büyük bir kolektif çaba gerektiren piyasa temelli önlemlerin etkisi olduğunu da sözlerine ekledi. Grimaldi, jeopolitik istikrarsızlık, ulusal enerji güvenliğine ilişkin endişeler, küresel ve bölgesel ekonomik krizler ve yerel üretimi destekleyen üretim için hükümet teşvikleri nedeniyle korumacılığın büyüyen bir risk olarak görüldüğünü belirtti.

ICS Başkanı, mürettebat ve belirli görevler için eğitimli personel mevcudiyetinin denizcilik sektörünün işleyişini daha da etkileme potansiyeline sahip sürekli bir endişe kaynağı olması nedeniyle denizciler konusunun önemli olduğunu ifade etti.

Kaynak: shipmag.it

Editör: Haber Merkezi