Denizciliğin pek çok sektöründeki farklı meslek gruplarından mavi tutkunlarının oluşturduğu Veritas Vos Lirerabit (Gerçek Seni Özgür Kılar) İstanbul Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş’ı ziyaret etti. Küresel pandemi koşullarına uyularak deniz yolculuğuyla geldikleri Kasımpaşa’da ki Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’nü gezen VVL Grubu, Dedetaş’a çalışmalarında her zaman destek olacaklarını söyledi. Sinem Dedetaş’ ise Şirket-i Hayriye’den kendilerine ulaşan geleneklere sadık kalarak çalışacaklarını belirtirken, ziyaretin çalışma azmine destek olduğunu söyledi. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında 3 tersanelik yerleşkede kurulan Haliç Tersanesi, VVL grubunu adeta zaman tüneline soktu.

 

Türk denizcilik camiasındaki kaptanlar, armatörler, brokerlar, yakıt tedarikçileri, gemi işletmecileri, deniz hukukçuları ve deniz habercilerinin oluşturduğu Veritas Vos Lirerabit (Gerçek Seni Özgür Kılar) Grubu, yoğun bir çalışma temposu sergileyen İstanbul Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş’ı ziyaret için deniz yolunu seçti. Turyol 4 teknesiyle Kasımpaşa’daki tarihi tersaneye giden VVL grubu, koronavirüs pandemisi nedeniyle ziyareti kısıtlı sayıdaki üye ile gerçekleştirdi.

Sinem Dedetaş ve ekibi tarafından karşılanan VVL Grubu, yenilenmesi süren İstanbul’un çelik martısı Paşabahçe Vapuru’nun yanı sıra taş binalardaki geleneksel tersane işçiliğini gözlemleme şansı buldu. II. Mahmut döneminde (1825) yapılan kuru havuzlardaki tamirat gören gemileri, halen yürütülen tersane işçiliğinin inceliklerini aynı zamanda başarılı bir gemi mühendisi olan Dedetaş’tan dinledi.

 

Alanın tersane olarak kalacağını müjdeleyen Dedetaş, “Bulunduğumuz alanın tarihsel ve kültürel değeri çalışmalarımıza ışık olurken, gelecek vizyonumuzun da çizilmesini sağlıyor. İstanbul’un bu güzide alanının kurulduğu yıllardaki amacına uygun olarak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. 3 kuru havuzdaki çalışmalar sonunda artık para kazanan tersanemiz uzun yıllar Türk denizciliğine hizmet edecek” dedi. Dedetaş’ın misafirlerini ağırlaması sırasında Şehir Hatları Kurumsal İletişim Uzmanı Mesude Erşan, Tersane Müdürü Sinan Erdinç, Nevin Dikyar ile gemi mühendisi Gökmen Yorgancı’nın çabası da gözlerden kaçmadı. Saim Oğuzülgen, Büyük Önder Atatürk’ün en büyük armağanı Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü kutlamaları için Haliç’te uluslararası katımlı bir yelken yarışı ve gösterisi yapılmasını önerirken, Dedetaş’a yelkenci tişörtü hediye etti.

 

“Geçmişimizle övünürken gelecek hedeflerimizden uzaklaşmıyoruz”

 

Güncel denizcilik merkezli süren sohbette söz alan VVL Grubunun kıdemli kaptanı Saim Oğuzülgen, “Hepimizin hayatında yaşanmışlıklar bırakan İstanbul’un sembolü vapurların merkezinde olmak bizi çok mutlu etti. Bizleri içtenlikle karşılayan ve tarihi bir yolculuğa çıkartan azimli Sinem Dedetaş ve ekibine çok teşekkür ederiz” dedi. VVL Grubu Başkanı Bülent Dandin ise, “Şehir Hatları Genel Müdürü Sayın Sinen Dedetaş’ın nazik daveti üzerine adeta bir zaman tüneline girme fırsatı bulduk. Haliç Tersanesi’nin tamamı ve havuza çekilmiş Paşabahçe yolcu gemisi Türk denizciliğinde ne denli önemli olduğunu hatırlattı bizlere. 6 asıra yaklaşan tarihiyle tersanenin günümüze kadar tüm işlevleriyle çalışması ve günümüz teknolojisini kullanarak kendini geliştirdiğini görmek bizleri çok memnun etti. Aynı zamanda İstanbul hatırası Paşabahçe yolcu gemisinin yenilenmesi sırasında üzerimize ne düşerse yapacağımızı belirttik. VVL olarak geçmişimizle övünürken gelecek hedeflerimizden uzaklaşmıyoruz” dedi.

“İstanbul’un deniz ulaşımı Dedetaş ile hak ettiği değeri görecek”

 

VVL Grup Sözcüsü ve TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can ise, “565 yıllık geçmişe sahip Haliç Tersanesi’ndeki ziyaretimiz sırasında 10 yıldır kullanılmadan Beykoz’da bekletilen 68 yaşındaki Paşabahçe yolcu vapurunu yakından inceleme fırsatı bulduk. İstanbul’un deniz ulaşımı için çözümler üreten ve deniz yollarından daha fazla faydalanılması için çabalayan Sinem Dedetaş’ın vizyonu bizlere güven verdi. İBB Şehir Hatları’nın sahip çıktığı vapurun eski görkemli hizmet günlerine geri dönüşünü sağlamak için yürütülen çalışmalar bizleri eski günlerimize götürdü. Lüks mevki yolcu salonları ve İstanbul panoraması sunan güverteleri ile Paşabahçe’nin yenilenmesi için iyi niyet ve azimle yola çıkan Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş’a ve ekip arkadaşlarına çalışmalarında başarılar dilerken grubumuza gösterdiği ilgi ve misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederiz” dedi.

Kaynak: denizkartali.com

Tanker siparişleri önceki yıla göre yüzde 32 arttı Tanker siparişleri önceki yıla göre yüzde 32 arttı

Editör: Haber Merkezi