Ukrayna’nın Chornomorsk Limanı’nda bulunan Yağcı Denizcilik’e ait MV Rahmi Yağcı isimli yük gemisine silahlı bir grup tarafından baskın düzenlenerek yüküne el konulmak istendi.

 

Edinilen bilgiye göre, Yağcı denizcilik ait MV Rahmi Yağcı isimli gemi 22 Şubat’ta Ukrayna’nın Chornomorsk Limanı’na vardı. Geminin yüklemesi tamamlanıp konşimentolar imzalandıktan hemen sonra 24 Şubat tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya operasyon düzenlemesi ile birlikte askeri bir kararla liman tamamen kapandı. 

 

İddialara göre, kiraca önce gemi kalkınca navlunu ödeyeceğini belirtti. Ardından Ukrayna’da param yok diyerek (İsviçre firması) bir yol bulup havale edeceğini bildirdi. Aynı firma sonrasında malı boşaltıp abritrasyona gidelim diyence Yağcı Denizcilik banka teminatı karşılığında yükü boşaltmak istedi. Ardından Yağcı Denizcilik’e hiçbir bilgi verilmeden Valilikten malın tehlikeli olduğuna ve herhangi bir bombalama halinde çevre kirliliğine yol açabileceğine ilişkin tahliye kararı çıkartıldı.

 

18 Mart’ta sabah gemide asker zoruyla valilik kararına istinaden ambarları açıldı ve 800 ton tahliye yapıldı. Bu sırada Turk Konsolusu ve Yağcı Denizcilik’in Ukrayna’daki avukatının itirazları sonucunda malın tehlikeli olmadığının belgelenmesi ardından tahliye durduruldu.

 

Valiliğin geminin boşaltılmamasına yönelik kesin talimatına rağmen bu sabah 11 asker sahil vinciyle gelip silah zoruyla geminin kapaklarını zorla açtılar.

 

Odessa Konsolosu ve şirketin avukatının valilik nezdinde yaptığı girişimler sayesinde sabah yapılan saldırı püskürtüldü.

 

Chornomorsk Limanı’nda, Ukrayna askerleri Türk gemisi kaptanı Hakan Cal’a ve gemideki mürettebata silah doğrulttu.

 

13 Türk personelin bulunduğu MV Rahmi Yağcı isimli yük gemisindeki bir mürettebat özel nedenlerden dolayı daha önce gemiden ayrılmıştı. Gemide şu anda 12 Türk personel bulunuyor. 

 

Ayrıntılar geliyor...

 

 

Kayıp mürettebatın arandığı bölgede cansız beden bulundu Kayıp mürettebatın arandığı bölgede cansız beden bulundu

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi