İMEAK DTO Ağustos ayı Meclis Toplantısı’nda Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun’un Gine’de Balıkçılık Bakanlığı yetkilisiyle yaptığı görüşmedeki şikayetleri aktarması üzerine söz alan Balıkçılık Faaliyetleri Komite Başkanı Murat Kul söz aldı.

Türkiye'nin en büyük balıkçı barınağının inşaatı sürüyor Türkiye'nin en büyük balıkçı barınağının inşaatı sürüyor

Gine’ye ve Moritanya’ya giden balıkçılarla ilgili olarak, “5 parmağın 5’i bir değil” diyen Kul, şöyle devam etti: “Gine’ye sadece bir balıkçı teknesi gitti. Sıkıntı vardı. Moritanya’da büyük bir sıkıntı yok. Moritanya’ya ilk gittiğimizde 35-40 balıkçı teknesi vardı. İyi bir şekilde çalıştık. Oraya giden arkadaşlarımız muazzam bir ticaret yaptılar. Ama sonra mevcut bundan önceki hükümet bize yakın değildi. Çinlilerin de baskısıyla beraber bizi istememeye başladılar. İşimizi yokuşa sürmeye başlayınca pazarda sıkıntı yaşamaya başladık. Şu an 13 adet tekne var. Bazıları döndü, bazıları avansları ödeyemedi. Oradan giderken 1,5-2 milyon avans alıyorlardı. O parayı geri ödemeleri gerekiyordu. Bunda 20-25 arkadaşımız başarılı oldu. Bu parayı geri ödedi. Ama 5-6 arkadaşımızda başarılı olamadı. Gine’de de çıktı. Döndü, aldığı avansı ödemedi bildiğim kadarıyla. Şimdi Türkiye’de. Tabi haklılar. Süreç devam ediyor. Üzüntü verici. ”

Liberya’ya ilişkin de konuşan Kul, “Şimdi yeni bir Pazar var. Bundan bir hafta önce Liberya’ya bir tekne gitti. Arkadaşımız başarılı ve yeni bir pazar açmaya çalışıyor” dedi.

‘Denizdeki ürünü tüketiyoruz’

Umman konusunda sigortayla ilgili bir problem olduğunu belirten Kul, şunları aktardı: “Yasaklı bölge ilan edilmiş. Şu an bir tekne gidemiyor ve bekliyor. Bizim açımızdan da iyi olacak gitmesi. Çünkü Türkiye’deki alan kısıtlandı. Artık bu tekneleri denizlerimiz kaldırmıyor. Bunu defalarca dile getirdim. Bu teknelerden her sene tersanelerde 20 – 30 milyon liralık yapılıyor. Ben bunu yaptırıyorsam, küçük büyük dinlemeyecek ve tutacak. Artık bir yere kadar dur demeliyiz. Onu da beceremiyoruz. Balıkçıyı dinlemiyor. Bilim var diyor. Balıkçıların iyi bir politikaya ihtiyacı var. Yoksa ileride bir ürün kalmayacak. Bu bütün dünya için böyle. Yetiştiriciliğe önem vermeye başladık. Yetiştiricilik önemli. Levrek, Çupra, Somon üreteceğiz. Ama bu yemi nerden alıyor. Bunu düşünen yok. Diyorum ki bu balıkları yemlemek için denizden bana ürün tutturuyorsun. Ne var ne yok ona yem olarak veriyoruz. Yüzde 80’nini denizdeki üründen besleyip veriyoruz. Öyle olunca da denizdeki ürünü tüketiyoruz.”

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi