1949 yılında Türkiye’de ilk ev tipi elektrikli termosifonları üreten Diko, bugün farklı sektörlere sunduğu ürün ve hizmetlerle üretime devam ediyor. 1987 yılında denizcilik sektörüne de hizmet vermeye başlayınca Diko Marine olarak marka oluşturdu. Diko Marine, sahip olduğu sertifikalar ve farklı ülkelerden aldığı siparişlerle dikkat çekiyor. Türkiye’nin yerli ve milli savunma gemisi MİLGEM’lerin çoğunda kompakt sistem (soğuk ve sıcak su temin sistemi) sağlayan firma, denizcilik sektöründe hidrofor tankları ve elektrikli su ısıtıcılarında geniş bir yelpazede ürün gamı sunuyor.

Diko Marine, Alman Deniz Kuvvetleri’nden bu sene aldığı siparişi 2027 yılına kadar kademeli olarak ürünleri teslim edecek. 4 adet gemiye gidecek olan DNV özel sertifikalı bu ürünler hidrofor tankı ile elektrikli su ısıtıcısı olacak. Siparişi aldıklarını ve üretime başladıklarını söyleyen Diko Marine Teknik Müdürü Mehmet Kurt, “Alman Deniz Kuvvetleri bu alanda iş yapılabilecek önemli bir konumda. Referans açısından dikkat çekiyor. Oraya ürün ve hizmet vermek belli kriterleri yerine getirmemiz anlamına da geliyor. Bunun yanı sıra şu anda imalatına devam ettiğimiz Amerikan USCG’ye 2 gemilik kazan siparişimiz var. Brezilya Deniz Kuvvetleri’ne 4 gemilik kazan siparişi aldık. 2025 yılına kadar kademeli olarak kazan teslimatımız var. İspanya Deniz Kuvvetleri’nden 5 gemilik kazan siparişi aldık. 2026 yılına kadar aşamalı olarak belli dönemlerde teslim edeceğiz. Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne 1. setimizi 2022 Haziran ayında teslim ettik. 2. gemi için de işi almış bulunmaktayız. 2023 Ağustos ayında teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Birçok ülkeden sipariş alıyoruz”

Dünyanın birçok ülkesinden sipariş aldıklarını, bunun dışında Offshore gemi ve platformları için ürün satışı gerçekleştirdiklerini söyleyen Elektrik Departmanı Sorumlusu Tekin Aktaş, “Brezilyalı Modec firmasının petrol platformuna elektrikli su ısıtıcı teslimatımız haziran ayı sonunda gerçekleşecek. Her şeyi bir arada kompakt bir şekilde sunuyoruz ve kullanıcının tüm ihtiyaçlarını tek bir noktadan kontrol edecek şekilde bir kolaylık sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“İşimizi iyi yapmanın meyvelerini topluyoruz

Portföyleri ve referansları genişledikçe dünyanın farklı noktalarından yeni kullanıcıların kendileriyle iletişime geçtiğini ve teklif istediklerini söyleyen Aktaş, “Elbette bu bizi mutlu ediyor. İşimizi iyi yapmanın ve kaliteden ödün vermeden çalışmanın meyvelerini topluyoruz” dedi.

Hindistan, Türk tersanelerini 2.3 milyar dolarlık projeden çıkardı Hindistan, Türk tersanelerini 2.3 milyar dolarlık projeden çıkardı

Testler merkezde, üretim İzmit’te

Aktaş, “Diko Marine Ümraniye’deki merkezinde ürün testlerini yapıp elektrik panolarını üretirken büyük tankları da İzmit’teki imalathanede üretiyor“ dedi.

“Satış sonrasında firmaların yanındayız”

Satış sonrası hizmetlerden ve müşterilerine verdikleri desteklerden de söz eden Mehmet Kurt, “Kullanım kılavuzumuz çok açık ama satış sonrası kullanımda bir sıkıntı yaşandığında müşterimize gerekli tüm desteği veriyoruz. Yaşadıkları sorun her ne ise onun çözümüne yönelik tüm beklentileri karşılıyoruz. Bu da müşteri memnuniyeti ve güveni ön plana çıkarıyor” dedi.

“Hem firmam hem de ülkem adına mutluyum”

Kurt, son dönemde dünyaca bilinen firmalardan mailler aldıklarını ve bunun kendilerini son derece mutlu ettiğini belirterek, “Gelen her teklif anında siparişe dönüşmüyor elbette. Bazen teklif verdiğimiz bir işte, iki yıl sonra bize dönülüyor ve teklifimizi revize etmemiz isteniyor. Bu uzun soluklu bir süreç ve biz zaman içerisinde yaptığımız işlerle sektörde bir yer edindik. Bunun için hem firmamız adına hem de ülkemiz adına son derece gururlu ve mutluyuz” şeklinde konuştu.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi