Genel kurulla Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanlığı'na gelen Gemi İnşa ve Makine Mühendisi Cem Melikoğlu, yönetim kurulu olarak kendilerine 2 yıl için verilen bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için tüm gayretleriyle çalışacaklarını ve Türk Loydu'nu daha ileriye taşımak istediklerinin söyledi. Türk Loydu yakın geçmişte bir yönetim değişimi yaşadı.
Yeni yönetim ekibi hakkında bilgi alabilir miyiz? Türk Loydu kimliğine güç katacak ekip nasıl bir eğitim ve profesyonel iş tecrübesine sahip? Bildiğiniz üzere Türk Loydu Yönetim Kuruluna her 2 yılda bir adaylar arasından Gemi Mühendisleri Odası'ndan 5 üye, Sigorta Reasurans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'nden 2 üye, İMEAK Deniz Ticaret Odası'ndan 1 üye, İstanbul Sanayi Odası'ndan 1 üye olmak üzere toplam 9 üye seçilmekte. Bu sene yapılan seçimlerde Gemi Mühendisleri Odası'ndan şahsım Cem Melikoğlu dışında Lütfü Savaşkan, Kaan Tunçelli, Serhan Gökçay, Erdal Gedikoğlu, Türkiye Sigorta Reasurans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'nden Mehmet Kalkavan, Mehmet Atilla Oksay, İMEAK Deniz Ticaret Odası'ndan Halim Mete, İstanbul Sanayi Odası'ndan Atilla Çiftçigüzeli Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu üyeliğine seçildiler. Yapılan ilk Yönetim Kurulu toplantısında değerli yönetim kurulu üyelerimiz Yönetim Kurulu Başkanlığı'na beni, İSO temsilcisi Atilla Çiftçigüzeli'ni Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine, 24 yıla yakındır yönetim kurulu üyemiz olan en tecrübeli üyemiz, Halim Mete'yi de Sayman Üyeliğe uygun gördüler.
Yönetim Kurulu üyelerimizin hepsi alanlarında başarılı işler yapmış, çevrelerince saygı duyulan, beğenilen çok değerli kişiler. Yönetim kurulu olarak bize 2 yıl için verilen bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için tüm gayretleriyle çalışacağız. Bu vesileyle bizlere bu değerli görevleri layık bularak aday gösteren, oy vererek destekleyen tüm meslektaşlarımıza, tüm genel kurul üyelerimize güvenleri için teşekkür ederim. Güvenlerine layık olmaya çalışacağız. Bu iş aslında zorlu bir tür bayrak yarışı, teslim aldığımız Türk Loydu bayrağını 2 senelik yönetimimiz süresince ne kadar ileriye taşıyabilirsek o kadar başarılı olacağız. Bu değişimle birlikte geçmişten farklı olarak nasıl bir Türk Loydu kimliği göreceğiz? Bu değişimin Türk Loydu'na yansıması önümüzdeki dönemde nasıl olacak? Önceki dönemlere göre nispeten daha genç üyelerle desteklenmiş, bir o kadar da deneyimli, alanlarında yetkin ve oldukça istekli bir yönetim kurulumuz var.
Türk Loydu'nun, gelişen teknolojiler ışığında daha rekabetçi, daha verimli, daha üretken olması gerekiyor. Eğer bölgemizde denizcilik konusunda, kural koyma, uygunluk belgelendirme konularında bir güç merkezi olmak istiyorsak kendimizi sürekli geliştirmek zorundayız. Yeni yönetim ekibinin Türk Loydu markasının yapı taşları olan vizyon, misyon, kurum kimliği, imajı gibi hususlara bakış açısı nasıldır? Temel konularda yönetimlerin sürekliliği esastır. Bu nedenle yıllardır yürürlükte alan Türk Loydu'nun Vizyon, Misyon ve İlkelerini aynen sürdürmeye devam edeceğiz.
Özellikle son yıllarda hizmet vermekte olduğumuz yüksek güvenlikli askeri projeler, önem vermekte olduğumuz hassas güvenlik standartlarımızı daha da geliştirmemizi sağladı. Türk Loydu ülkemizin köklü kurumlarından bir tanesi, dolayısıyla tarihinde birçok deneyimi ve başarıyı barındırmakta. Bu bağlamda düşünürsek yeni yönetimin omuzlarına böylesi bir kurumu yönetmek ciddi sorumluluklar yüklemekte… Bu konudaki fikirlerinizi alabilir miyiz? Türk Loydu 1962 yılında bir avuç gemi mühendisinin kurduğu ve büyük emeklerle geliştirdiği, ülkemize kazandırdığı çok önemli bir milli kuruluş. Elbette ülkemizin sigortacılığının temelini oluşturan Reasürans'taki dostlarımızın çok değerli katkılarını da burada saygıyla belirtmeliyim. Sonuç olarak Türk Loydu bugünlere kadar geldi. Ancak daha da ileriye gidebilmek, uluslararası arenada mücadele edebilmek için kendinizi geliştirmeniz, çağın gerektirdiği yeniliklere, rekabet şartlarının gerekliliklerine uymanız gerekir.
Biz de yeni yönetim olarak bu adaptasyonu gerçekleştirmeye çalışacağız. Türk Loydu'nun en büyük hedeflerinden bir tanesi de uluslararası alanda faaliyet göstermekti. Bu konuda yeni yönetim olarak nasıl bir pozisyon alacaksınız öğrenebilir miyiz? IACS üyeliği bu nedenle öncelikli hedeflerimizden. Uzun yıllardır sürdürülen bu mücadeleyi bizim dönemimizde başarıyla tamamlayarak IACS'a adım atmayı ve dünyada söz sahibi klas kuruluşlarıyla aynı masada yer almayı hedefliyoruz. Öte yandan özellikle Karadeniz bölgesinde, Türki Cumhuriyetlerde ve Ortadoğu'da etkinliğimiz arttıracak çalışmalarda bulunacağız. Azerbeycan ve Romanya 'da kurulan yeni şirketlerimiz bunun bir başlangıcıdır. Yurtdışında daha etkin ve yaygın faaliyetlerde bulunacağız. Yakın geçmişte hem Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) ile işbirliği anlaşması hem de Ar-Ge'ye yönelik hamleler gerçekleştirildi. Yapılan bu iki hamlenin Türk Loydu ve sektöre kazanımı önümüzdeki süreçte nasıl olacak?
Diğer taraftan önümüzdeki süreçte uygulamayı planladığınız farklı projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Yalnızca OSBDER gibi sivil toplum kuruluşları değil Türk Loydu'nun hizmet verebileceği, ülkemizin sanayisine katkı sağlayabileceği tüm alanlarda çalışmalar yapacağız. Özellikle endüstride, kara faaliyetlerinde, eğitim ve de benim çok hassas olduğum iş güvenliği alanlarında fark yaratacağız. Bilindiği üzere Türk Loydu ağırlıklı olarak denizcilik alanında çalışan bir kurum. Bugüne kadar edinmiş olduğumuz bilgi birikimi ve tecrübeli çalışanlarımızın sayesinde bundan sonra bize ihtiyaç duyulan, hizmet sunabileceğimiz bir çok farklı alanda kendimizi göstereceğiz. TANAP Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde HSSE Direktörü olarak görev yürütmektesiniz, bu sebeple proje ve projenin ülkemiz ve ekonomimize katkısı ve önemi hakkında görüşlerinizi paylaşmasınız? Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi, Türkiye ve Azerbaycan'ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biridir. Tarihten gelen kardeşlik bağlarını 'Bir Millet, İki Devlet' ülküsüyle perçinleyerek sürdüren iki ülke için büyük öneme sahip TANAP Projesi, dünya enerji piyasalarında da ses getirecek dev bir projedir. 26 Aralık 2011'de Mutabakat Zaptı'nın ve 26 Haziran 2012'de Hükümetlerarası Anlaşma ve eki Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasının imzalandığı TANAP, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan gerçekleştirilecek doğal gaz tedariki ile Türkiye ve Avrupa'nın doğal gaz arz güvenliği ve çeşitliliğine büyük katkı sağlayacaktır. TANAP, Türkiye'nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak; Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacaktır.
Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz iletimi yapacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı'na bağlanacaktır. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacaktır. TANAP Projesi kapsamında ilk gaz akışı 2018'de gerçekleşecek olup, başlangıç için yıllık 16 milyar metre küp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metre küpe ve ardından 31 milyar metre küpe çıkarılması hedeflenmektedir. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi olacaktır. Sonuç olarak TANAP parçası olmaktan gurur duyduğum dev bir projedir. Eklemek istedikleriniz… Türk Loydu olarak kendimizi sürekli geliştirerek daha rekabetçi, daha iyi servis veren bir süreçte olmak çağın zorunluluğu aynı zamanda da kuruluşumuzda yer alan ulvi amaçlarımızı da hiçbir zaman ihmal etmedik, etmeyeceğiz. Bugüne kadar sürdürdüğümüz öğrenci burslarımızı arttırarak devam ettireceğiz. Gemi İnşa sanayine katkı sağlayacak bilimsel projelere, bilimsel araştırma yapan doktora öğrencilerine desteklerimizi sürdüreceğiz. Unutmayalım ki, bugünün çalışkan öğrencileri yarının değerli bilim adamları olacaktır. Gelişen Türkiye'miz bilimin desteği ile denizcilik sektöründe katma değer sağlayan alanlar yaratacak ve uluslararası arenada hak ettiği yerini başarıyla alacaktır.
Yönetim Kurulu -Başkan: Cem MELİKOĞLU -Başkan Vekili: Atilla ÇİFTÇİGÜZELİ -Sayman Üye: Halim METE -Üyeler: Erdal GEDİKOĞLU, Kaan TUNÇELLİ, Lütfü SAVAŞKAN, Mehmet KALKAVAN, Mehmet Atilla OKSAY, Serhan GÖKÇAY Vizyon: Ürettiğimiz kurallar, bilgi ve uzmanlığımızdan aldığımız güçle, uluslararası alanda ilk tercih edilen klaslama ve sertifikalandırma kuruluşu olmaktır. Misyon: Can, mal ve çevre güvenliği ile ilgili alanlarda, ilkelerimiz doğrultusunda uygunluk değerlendirme hizmetleri vermektir. İlkeler: -Bağımsızlık ve Tarafsızlık, -Dürüstlük ve güvenilirlik, -Sürekli gelişim, -Bilgi üretimi ve paylaşımı, -Müşteri odaklı ve nitelikli hizmet, -Çalışanlara değer verme.
Cengiz Tepebaş - 7DENİZ